A tetőtéri ablak tervezés negyedik lépése

Amikor a tetőtér tervezése során a tetőtéri ablakok műszaki paramétereit határozzuk meg, akkor öt egyszerűnek tűnő lépésen kell végig haladnunk.


1. Bevilágító felület
2. Funkció
3. Anyag
4. Üvegezés
5. Redőnyök/Árnyékolók/Szúnyoghálók


A bevilágító felület tekintetében az OTÉK és a tavaly megjelent Uniós Szabvány a Természetes megvilágítás épületekben biztosít eligazodást.
A megrendelővel történő beszélgetés során derül ki, hogy az egyes ablakok milyen funkcióval rendelkezzenek: billenő felső vagy alsó kilincses, felnyíló-billenő, kézi, vagy motoros nyitású, a használati szokásai segítenek döntésben. Ugyanígy a megrendelő igénye alapján lehet meghatározni, hogy belül lakkozott, festett fa vagy a karbantartásmentes műanyag bevonatos fa legyen az ablak anyaga, kívül standard sötétszürke alumínium, egyedi RAL színre festett alumínium, titáncink vagy réz legyen. A negyedik lépés kérdése gyakran redukálódik arra, hogy 2 vagy 3 rétegű legyen az üveg, újépítésnél nincs kérdés: 3-rétegű. Majd tovább lépünk a túlmelegedés ellen védelmet nyújtó redőnyök és külső hővédő rolók kiválasztására, belső árnyékolás szabályzásra és a szúnyogháló kérdésére.


Mégis mi rejlik abban a 3 üvegrétegben?

A VELUX Prémium felszereltségű ablakkínálatban ötféle 3-rétegű üvegezés közül tudnak választani az ügyfelek. Jelentős és elhanyagolható különbségek egyaránt vannak az üvegezések között. Az alábbi műszaki paraméterek mentén lehet mégis összehasonlítást végezni. Ezek alapján pedig ki lehet választani, hogy melyik az a tulajdonság, amelyre az ügyfélnek leginkább szüksége van.

Az üvegezések közötti különbségek négy témakör köré csoportosíthatók:

  1. 1. Műszakilag szabványos méréssel meghatározott adatok: Szoláris nyereség - (g érték) - azaz a téli időszakban az üvegen keresztül beérkező n apenergia hasznosítást mutatja százalékos értékben. Hőszigetelés - (U-érték) - azaz az üvegen át távozó hőveszteség. Minél kisebb annál jobb ez az érték.
  2. 2. Hangszigetelés. Környezetből érkező zajok, mint az utca, a forgalom zaja. Eső vagy jégeső által keltett kopogás zaja, ami a tetőtéri ablakok esetében nagyon is releváns kérdés.
  3. 3. Biztonság - Személyi biztonság üvegtörés esetére. Külső védelem környezeti károk megelőzése érdekében. Vagyonbiztonság, biztonsági fokozat betörés elleni védekezéshez.
  4. 4. Kényelem - Speciális bevonatok, a ritkább üvegtisztítás érdekében, vagy kora reggeli időszakban is tökéletes kilátás érdekében felvitt bevonat.








A VELUX üvegezés kínálatában a --62D és a --62 üvegű ablakok a hangszigetelési tulajdonságukban kiemelkedő tulajdonsággal rendelkeznek előbbi 44 dB, míg utóbbi 42 dB hanggátló értékkel rendelkezik. A két üveg között jelentős különbség a hőszigetelési értékből adódik. Az előbbi a jobb hanggátló értéket csak jelentősen nagyobb hőveszteség mellett képes biztosítani. Ennek alapján lehet fontossági sorrendet felállítani.

Melyiket a három közül? --66, --67, --68?

A --66 jelű üveggel szerelt ablakoknál a jó hőszigetelési érték mellé az összes kényelmi funkciót biztosító esőzajcsökkentő, könnyen tisztuló és harmatmentes bevonat felkerül az üvegre.

A --67 jelű üveggel szerelt ablakoknál szintén az összes kényelmi funkciót biztosító bevonat felkerül az üvegre, de a három üveg közül a legjobb hőszigetelési értékkel 0,4 W/m2K ez rendelkezik.

A --68 jelű üvegű ablak, a jó hőszigetelés mellett kedvező áron érhető el. Műszaki paramétereiben mindennel rendelkezik, amit elvárhatunk egy háromrétegű üvegezéstől.

Az összes paraméter megtekintéséhez és az összehasonlításhoz a Teljesítménynyilatkozatok nyújtanak segítséget. Letöltéséhez kattintson a következő linkre

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.


VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu



2020.09.10.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information