A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói
Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?


Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.




A profilméretekhez képest igen kicsi lemezvastagságú acélból készülnek, ezért szokás ezeket "vékonyfalú" szelvényeknek is nevezni. A vékony alkotó lemezek miatt különösen fontos a korrózióvédelem, a rozsdásodás megakadályozása.

A ZC gerendák acél alapanyaga, a szilárdsága mellett tervezőként és kivitelezőként meghatározó a kiválasztásban a szelvénygeometria, a profilvastagság, a korróziógátló horganyréteg vastagsága és a gyártástechnológia, tűzállóság, hogy az épület biztonsága maximális legyen.





A Swedsteel egyedien széleskörű méretválasztéka és kínálata: 100mm-400mm profilmagasság, 1,0-4,0mm lemezvastagság, gyári lyukasztás lehetősége a csavarozott kapcsolatokhoz, statikai gyártói támogatás.

Felhasználás:

Tipikusan úgynevezett másodrendű teherhordó elemként, de bizonyos esetekben akár elsődleges főtartó szerkezeti rendszerben is kiválóak

  1. Tetőn (szelemenek) és falon (falvázgerendák) a burkolatok (szendvicspanel vagy trapézlemez) alátámasztását és rögzítését szolgálja, ilyenkor a fő feladata az épületre ható felületi terhek továbbítása a főtartó keretállásokra, az elsődleges teherviselő elemekre.
  2. Portálkeretek vagy rácsostartók, tehát elsődleges főtartók is készíthetők a vékonyfalú C-szelvényekből, amely ipari és agrár könnyűszerkezetes csarnokok vázszerkezetében látják el a feladatukat.
  3. KKV méretű (~600-1200m2) csarnokoknál akár komplett tartószerkezeti rendszer felépítésére is alkalmas - főtartó vázat, szelemen- és falvázrendszert, nyíláskiváltókat is ezekből a horganyzott acél Z-/C-profilokból készítjük el.
  4. Speciális és jelentős alkalmazási terület a napelem-parkok tartószerkezeti rendszerében való alkalmazás.


Előnyök:



Tűzállóság:

A tartószerkezeti elemek kapcsán kétféle tűzvédelmi jellemző a fontos:



Az acél és a tűzihorganyzott acél gyártmányok, illetve az ezekből készült szerkezetek külön vizsgálat nélkül (EU Bizottsági határozatok alapján) sorolhatóak "A1", tehát neméghető tűzvédelmi osztályba.
A tűzállósági teljesítmény az acél rúdszerkezetek kapcsán kizárólag a teherbírásra vonatkozik, így ezek "R" jelölést kapnak.
Azt talán mindenki tudja, hogy magasabb hőmérsékleten, mint pl. tűz hatására, jelentősen csökkennek az acél anyag szilárdsági és merevségi értékei, ezáltal csökken az acél szerkezet teherbírása és növekszik az alakváltozása. Így kardinális kérdés a percben meghatározott tűzállósági követelmények ismerete a tervezéskor és az építéskor egyaránt. A másodrendű tartószerkezetként közkedvelten alkalmazott vékonyfalú Z-/C-szelemenek tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél alapanyagból készülnek, ezáltal optimális teherbírást és anyagfelhasználást biztosítanak, külön korróziógátló felületvédelmet nem igényelnek. Ugyanakkor, az tévedés, hogy a korróziógátló tűzihorganyzott felületvédelem bármiféle tűzállósági védelmet is jelentene az acél szerkezeti elemnek. Sőt, a vékonyfalú (általában 1-1,5-2mm falvastagságú) szelvényeknek arányaiban jóval nagyobb a felülete a zömökebb melegenhengerelt acél szelvényeknél, ezáltal a szelemenek felmelegedése és szilárdságcsökkenése a tűzben gyorsabb folyamat. Ugyanakkor, a mai mérnöki számítási módszerekkel, komplexebb vizsgálatokkal lehetőség van rá, hogy a szelemenek R15 vagy akár R30 tűzállósági teljesítményt is elérjenek, külön tűzgátló védelem nélkül. Magasabb tűzállóságot (30-45-60-90perc) az acél szelvényekkel már csak külön tűzgátló védelemmel (festéssel vagy lapburkolatokkal) lehet elérni, amellyel megakadályozzuk, hogy az acél közvetlenül érintkezzen a külső tűztérrel. Ezáltal mintegy hőszigeteljük az acél szerkezetet a tűzhatástól, olyan mértékben, hogy a tűzállósági követelményeknek megfeleljen.

Hogyan határozható meg a tűzállósági teljesítmény?

Az acél szerkezetek tűzállósági teljesítménye komplex, összetett műszaki jellemző, függ pl. a szelvények alakjától, a szerkezeti kialakítástól, a teherbírási kihasználtságról, a statikai váztól, illetve az esetlegesen alkalmazott tűzgátló védelemtől. Ennek megfelelően a meghatározása is összetettebb, sokrétűbb, mint a legtöbb műszaki jellemzőé.

A tűzállósági teljesítmény meghatározása alapvetően kétféle módon történhet meg. Az egyik szerint akkreditált laboratórium által végzett szabványos vizsgálattal és annak hivatalos jegyzőkönyvével, a másik pedig - tartószerkezetek esetén - az Eurocode szabványok szerint, rendkívüli tervezési állapotban végzett számítással történhet. Előfordulhat, hogy a kettő módszer kombinációjával is igazolható tűzállóság, amikor egy elvégzett sikeres laborvizsgálati eredményből számítható ki más elrendezésben, más peremfeltételekkel alkalmazott szerkezet, statikai egyenértékűségi számítással, minősítő intézet által készítve vagy jóváhagyva.

A gyártókat, ha megnézzük, fontos szempontok az alábbiak:





Swedsteel ZC gerendák: https://swedsteel-metecno.com/termekek/z-c-gerendak/

Swedsteel Szakmai Tudástár: http://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2022.06.08.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information