Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan
az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.


A Swedsteel-Metecno tapasztalatai szerint a pandémia sosem látott bizonytalanságot okozott az üzleti döntések terén. A koronavírus-járvány kitörésekor az emberek védelme miatti általános leállás ellehetetlenítette a megszokott pénzügyi, és így a beruházásokkal kapcsolatos tervezést. Az első hullám utáni időszak az építőiparban ugyanakkor nem hozott azonnali fellendülést, a KKV szektort különösen érintő keresletcsökkenés 2021-re is megmaradt.

A helyzetet tovább súlyosbította a 2021 eleje óta tartó drasztikus építőanyag és nyersanyag-áremelkedés, ami a Swedsteel szerint különösebb előjel nélkül, hirtelen érkezett. A nagyobb beruházásoknál viszont nem feltétlenül az elszálló építőanyagárak okozták a legnagyobb problémát, hanem az azok előállításához szükséges nyersanyagok általános hiánya. A KKV szektorban ezzel szemben az erőteljes drágulás egyértelműen visszafogta a keresletet, és ez a KKV-k körében jellemző finanszírozásra, a pályázatokra is kihatott, hiszen az áremelkedések előtt igényelt és megnyert pályázati keretösszegből nem volt finanszírozható a tervezett beruházás, illetve pályázati késések is előfordultak. "A 2021 tavaszára időzített építéseket sokan őszre halasztották abban a reményben, hogy a harmadik, illetve a negyedik negyedévre az árak mérséklődnek, de ez a széleskörű stabilizáció még várat magára. Az áremelkedés negatív hatását jól mutatja, hogy 2021-ben a KKV projektjeink hozzávetőlegesen 34 százalékát halasztották el a megbízók" - mondta Nabeel Alyyan, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.A vállalat szerint ugyanakkor vannak pozitív előjelek. A Swedsteel tapasztalatai alapján bizonyos alkotóelemek beszerzésében, így például a beton és az acél esetében érzékelhető némi stabilizáció, de ez továbbra sem egységes, függően az anyag jellegétől. A tűzihorganyzott nagyszilárdságú, illetve a vékonyfalú, festett acél profilok esetében további 10-15 százalékos áremelkedést történt ősszel. Ennek az elsődleges oka szintén a nyersanyaghiány, hiszen az acél tekintetében Európa importra szorul. A Swedsteel szerint az európai tulajdonban lévő európai gyártás jó, ha a meglévő kereslet 4-5 százalékát képes kiszolgálni.

Mindezek ellenére az acél anyagú épületek iránti érdeklődés nem csökkent, különösen a nagyobb vállalatok körében. A technológiai fejlesztésű, cégbővítési vagy egyéb stratégiai céllal tervezett, vagy már megkezdett beruházásokat nem állíthatták le a cégek, így kénytelenek voltak magasabb költséggel is megoldani a finanszírozást. Ezekben a folyamatokban nagy nehézséget az építkezés éppen aktuális fázisához szükséges építőanyagok beszerzése jelentett. Ebből a szempontból a Swedsteel kedvező helyzetben van, ami a vállalat vezetője szerint az alkalmazott építési technológia gazdaságosságának és a cég piaci adottságainak köszönhető. "Az építőelemek gyártása nagymértékben automatizált, a száraztechnológiájú építés miatt pedig a kivitelezési idő rövidebb, és jóval alacsonyabb az energiaigénye is. A cégünk egyedi piaci adottsága, hogy a saját gyártás mellett a szaktervezőkkel és szakkivitelezőkkel szorosan együtt dolgozunk, így a műszaki tervezés-megvalósítás során műszakilag és gazdaságilag is tudjuk optimalizálni a létesítmények költségeit. Végső soron az építés teljes bekerülési költségét egyensúlyhoz közelebbi állapotba hozzuk ezáltal a magasabb anyagárak ellenére is" - osztotta meg tapasztalatait a téma kapcsán a szakember.

A Swedsteel a fejlett technológiára, a mérnöki tudásra és partneri csapatmunkára építve igyekezett megőrizni piaci pozícióját ebben a kihívásokkal teli időszakban is. Ehhez a szektorban szokatlannak számító módon kellett újraterveznie a stratégiáját és az értékesítését. Szerkezeti és infrastrukturális fejlesztést végezve létrehozta új divízióját, amellyel immár az acél építőelemek és a csarnok építőanyagok beszállítása mellett komplett létesítményeket, csarnoképületeket kínál a beruházóknak, azokhoz szaktervezőt, illetve szakkivitelezőt is biztosítva. Ezáltal megerősíti a szaktervezőkkel, szakkivitelezőkkel való együttműködését is, hogy átfogóbb és jobb kiszolgálást nyújtson a beruházóknak. A vállalat ezzel a lépéssel immár a nagyvállalati szektorra, az ipari, a logisztikai és az agrár csarnokokra fókuszál.

A komplett csarnoképületekkel a Swedsteel szerint nagyon hatékonyan tudják kezelni a beruházóknál most is jellemző bizonytalanságot. A beruházó ugyanis így az építőanyag gyártójával, a Swedsteellel kötheti meg a projektszerződést, bevonva a szaktervezőt és szakkivitelezőt is. Ennek köszönhetően az építtető egy kézből kapja meg a csarnokához a beszállítást, a gyártást, a tervezést és a kivitelezést műszakilag optimalizáltan, a Swedsteel mérnöki irányításával a megvalósítás minden fázisában. Mindezeken túl a vállalat a határidők tartásához szükséges logisztikai folyamatokat is szervezi a projekt határidőre történő átadásához. "Az új szolgáltatásnak köszönhetően a beruházó biztonsága sokkal nagyobb, a kockázata kisebb, a késések pedig minimalizálhatók, a műszaki egyeztetések és újratervezések elkerülhetőek. Tapasztalataink szerint ebbe az irányba mutatnak a mostani beruházói igények is: a piac egyre tudatosabban tervez" - tette hozzá Nabeel Alyyan.

A Swedsteel szerint azonban ahhoz, hogy érdemben és tartósan konszolidálódjanak az acél árak, az európai döntéshozóknak mérlegelniük kellene az acélnyersanyag-gyártás európai kapacitásainak korlátait, és könnyíteniük kellene a behozatal feltételeit. Ezzel jelentősen csökkennének a készletezés miatti költségek, és ez gyors stabilizálódást hozhatna az árak terén is.

További információ és ajánlatkérés:

Swedsteel referencia videók: https://www.youtube.com/watch?v=W6Kba4JKyQQ&t=17s
Swedsteel csarnok referenciák: https://swedsteel-metecno.com/referencia-oldal-ipari/
Swedsteel ipari csarnokok: https://csarnok.swedsteel.hu/ipari
Swedsteel Tervezői Tudástár: https://tudastar.swedsteel-metecno.com/hu
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2021.11.09.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Egységben az erő: új könnyű­szerkezetes csarnokkal és irodaépülettel bővült a HK-CERAM      2022.07.20.

Új könnyűszerkezetes csarnokkal és irodaépülettel gazdagodott a szentesi ipari parkban a finomkerámiai égetési segédeszközöket gyártó HK-CERAM Kft. A projekt lebonyolításáért a Z-Door Zrt. generálkivitelező cég felelt, a Swedsteel kiemelt kivitelezője. Nem akármilyen partnerekkel, eszközökkel, csapattal valósult meg a kivitelezés.

A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?      2022.06.08.

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért      2022.05.11.

Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"      2022.03.08.

A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel      2022.02.08.

Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez      2022.01.12.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?      2021.12.02.

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair      2021.11.23.

A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint      2021.11.09.

A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel      2021.09.15.

Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!      2021.08.10.

Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.      2021.06.09.

Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Könnyűszerkezetből jeles      2021.05.12.

Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal      2021.03.29.

A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"      2021.02.12.

Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"      2021.01.13.

Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége      2020.11.11.

Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

A Gordiusz csomópontjai      2020.11.09.

A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?      2020.10.05.

Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

A dabasi csarnoképítő      2020.03.12.

Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information