Erős a felújítási hajlandóság, de a magyarok többsége tájékozódás helyett inkább csak aggódik a munkálatok miatt

Sokan szívesen belevágnának otthonuk átalakításába, de a várható költségek megtervezése komoly fejtörést okoz a magyar családoknak, és ez hamar kedvüket szegi - derült ki a VELUX Magyarország Kft. megbízásából készült átfogó kutatásból.1 A felmérés szerint az anyagi források előteremtése mellett problémát jelent a munkálatokhoz szükséges szabadidő hiánya és a megfelelő szakember kiválasztása is.



1 A kutatást a VELUX Magyarország Kft. megbízásából az Energiaklub Szakpolitikai Intézet, Módszertani Központ végezte 8092 fős mintán 2015 novemberében és decemberében. A kutatás módszertana két részből állt, 2015 júliusában fókuszcsoportos beszélgetéssel, 2015 szeptembere és decembere között pedig telefonos interjú keretében vizsgálták a beépíthető padlástérrel és tetőtérrel rendelkező résztvevők beépítési és felújítási szokásait.

A VELUX Magyarország Kft. megbízásából készült felmérésből kiderült, hogy a tetőtér-beépítést, illetve felújítást tervezők esetében a megkérdezettek mintegy fele ugyan szívesen beépítené a padlásteret vagy felújítaná a tetőteret, de komolyan aggódik a költségek miatt - a tetőtér-beépítők esetében ez az arány 57%-ot, a felújítóknál 50%-ot tesz ki. A pénzbeli források előteremtése mellett a többség a kellő szabadidő hiányát fogalmazta meg az otthonnal kapcsolatos tervek gátjaként: a tetőtér-hasznosítást tervezők esetében 28%, a felújításban gondolkodók esetében pedig 27% véli úgy, hogy felújításra vagy bővítésre egyszerűen nincs ideje.





A tetőtér-beépítést tervezőknél magas (23%) azok aránya, akik számára gondot okoz a megfelelő építőanyagok kiválasztása, és tartanak a rossz döntések következményeitől. Esetükben éppen ezért nehézkesebb a megfelelő szakember megtalálása is (32% véli így), mivel fontos számukra, hogy olyan kivitelezőt válasszanak, aki a munkafolyamat minden lépésénél segítséget nyújt nekik. A tervek elkészítése ugyancsak a beépítést fontolgatóknak jelent nagyobb kihívást (30%), a felújításban gondolkodók erre kevésbé tekintenek problémaként (11%).



Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője szerint megfelelő szakember bevonásával gyorsan leküzdhetők az aggodalmak: "A padlástér beépítése vagy a meglévő tetőtér felújítása nagyobb kiadással járó munkálatok egy család életében, amelyek ráadásul hosszú távra szólnak. Saját, Padlásból Tetőtér pályázatunk1 tapasztalatai is azt igazolják, hogy a szakember bevonása nem csak a kivitelezés minősége miatt lényeges. Egy specialista ugyanis képes feltérképezni a lakók várható jövőbeli igényeit is, így olyan tervvel tud szolgálni, amely egyszerűbbé teszi a terek jövőbeli átalakítását. A komfortérzet növelésében és a fenntartási költségek csökkentésében fontos szerepe van továbbá a nyílászárók megfelelő elhelyezésének, hogy maximalizáljuk a helyiségekbe beáramló napfény és friss levegő mennyiségét. Ezek helyének meghatározása szintén a szakember feladata. Ha magunk választjuk ki az ablakokat, akkor érdemes megkérdezni a beszerelés kapcsán a gyártó javaslatát. A VELUX vállalatnál a termékeinkhez igény szerint akár kivitelezőt is ajánlunk."



Egy tapasztalt kivitelező ismeri a mindenkori hatósági szabályozást, így pontos tájékoztatást adhat arról, mely esetekben engedélyköteles a tetőtér-beépítés. A tetőtér beépítése vagy felújítása kapcsán kevésbé ismert tény, hogy az olyan esetekben, amikor a munkálatok nem eredményeznek térfogat növekedést, nincs szükség építési engedélyre. A szerkezeti változtatásokat igénylő munkák azonban már engedélykötelesek, az ilyen jellegű beépítések esetén mindenképpen érdemes építészt, statikust felkérni a tervezésre és az engedélyeztetési folyamat lebonyolítására. A szakmai segítség az időhiánnyal kapcsolatos problémák kapcsán is megoldást jelenthet, hiszen így a munkálatok nem igényelnek állandó megrendelői jelenlétet, és egy megbízható csapat a lehető legrövidebb idő alatt elvégzi a munkákat.

Őz Beáta szerint egy pro-kontra lista is segíthet a döntésben: "A tető felújítása, a tetőtér beépítése vagy felújítása nem csak komfortérzetünket növeli, de hosszabb távon jelentősen csökkentheti a költségeket is. Érdemes alaposan átgondolni döntésünket, amelyben segíthet az is, ha érveinket, ellenérveinket összeírjuk, és megvitatjuk egy szakemberrel, vagy akár az általunk választott építőanyag gyártóval. Az aggodalmak helyett így pontos tájékoztatást kaphatunk, és jobb rálátásunk nyílik elképzeléseink jövőbeli előnyeire."




www.velux.hu


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2016.06.01.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information