Fenntartható épületfelújítás mindenkinek: a VELUX átadta a RenovActive házat

Hét hónapos felújítást követően a VELUX Cégcsoport átadta legújabb, bemutató jelleggel készült épületét, a brüsszeli RenovActive házat. A kezdeményezés célja, hogy az aktívház-koncepcióból kiindulva egyensúlyt teremtsen a komfortérzet és az energiahatékonyság között - mindezt megfizethető keretek között.




RenovActive: innovatív válasz az európai lakásfelújítások jelentette kihívásokra

Európa épületállományának közel fele 1945 és 1980 között épült, egyes becslések szerint a mai lakóépületek 90 százaléka még 2050-ben is használatban lesz. A kontinens korosodó épületeinek felújítása tehát nem várathat magára.
A RenovActive egyszerű, innovatív és megfizethető megoldást kínál erre a problémára. Példát mutat arra, hogy az európai lakóépületek meglévő technológiák és anyagok felhasználásával miként válhatnak egészséges és fenntartható életterekké. Ráadásul az alapkoncepció széles körben alkalmazható.




A kezdetek

2009 és 2011 között a VELUX Cégcsoport finanszírozásával és közreműködésével Európa-szerte összesen 6 kísérleti bemutatóház épült a Model Home 2020 projekt részeként. A projekt széles körű tapasztalatokkal szolgált arra nézve, hogy a fenntartható lakások terén a jövőben jelentkező igényeket miként lehet jelenlegi technológiákkal és anyagokkal kielégíteni. E tapasztalatok egyúttal a mai épületfelújítási gondok leküzdésére kialakított RenovActive projekt alapját is jelentik.
A RenovActive koncepciót a VELUX Cégcsoport dolgozta ki a belga Foyer Anderlechtois szociális lakásszövetkezet közreműködésével, amely Brüsszelben 3740 lakást kezel. A 1920-as években épült, meglehetősen rossz állapotban lévő 80 négyzetméteres ikerházat teljesen felújították, hogy új bérlőinek minőségi lakókörülményeket biztosítson. Magát a felújítást a város szociális lakástámogatási keretéből finanszírozták. A Foyer Anderlechtois tervei szerint 2018-ig bezárólag további 86 épület felújítására kerülhet sor a RenovActive koncepció szerint.




Felújítás + aktívház = RenovActive

A RenovActive koncepció az aktívház alapelvekből kiindulva - a lehető legnagyobb mennyiségű természetes fény1 és optimális2 szellőztetés biztosítása mellett - egyensúlyt teremt a komfortérzet, az energia-felhasználás és a környezetvédelem között.

A RenovActive felújítási koncepció hét legfontosabb, bármely lakóépület esetében alkalmazható eleme:

  1. Homlokzati és tetőtéri ablakok beépítése a lehető legtöbb természetes fény biztosítása érdekében.
  2. Az épület közepén, két felülvilágító alatt kialakított lépcsőfeljáró, amelynek köszönhetően minden szintre jut természetes fény, a szellőztetés terén pedig érvényesül a kéményhatás.
  3. Természetes és mechanikus szellőztetési megoldásokra épülő, hibrid szellőztető rendszer.
  4. Optimális hőérzetet biztosító, külső árnyékolók alkalmazása.
  5. Hatékony hőburok külső hőszigetelés, új tetőszerkezet és függőleges ablakok felhasználásával.
  6. A földszinten padlófűtéssel, a felső szinteken radiátorokkal kialakított, egyszerű és kényelmes fűtési rendszer.
  7. Földszint kibővítése a nagyobb lakótér biztosítása érdekében.





A projekt főbb mérföldkövei

A RenovActive ház 2016. május 18-át követően egy évig látogatható. 2017 tavaszán egy háromgyermekes család költözik be, akik két évig laknak majd itt. Energia- és vízfogyasztásukat, fűtési szokásaikat, valamint a házzal való kapcsolatukat folyamatosan figyelik és elemzik majd.




A RenovActive projekt partnerei

Az építészeti megoldások kialakításával az ONO Architectuur építészirodát bízták meg, a kivitelezést és a munkálatok felügyeletét a Troubleyn nyerte el. A felújításban a VELUX Cégcsoport számos üzleti partnere is közreműködött, akik termékeikkel járultak hozzá a felújításhoz. A Saint-Gobain csoport, a Renson, a Grundfos, a Somfy és a Wienerberger egyaránt lelkes támogatója volt a RenovActive projektnek.
Ami pedig a lakberendezést illeti, a konyhát a Kvik, a bútorok egy részét pedig a De Kringwinkel szállította.






1 További részletek a természetes fény RenovActive projektben betöltött szerepéről:
https://www.dropbox.com/s/b3n60g72zpayiej/CP_Lumi%C3%A8re.docx?dl=0
2 További részletek a szellőztetés RenovActive projektben betöltött szerepéről:
https://www.dropbox.com/s/643etuu52b89o7x/CP_ventilation_JDLR_FR.docx?dl=0


www.velux.hu


A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése immár majdnem 75 éve, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót és távvezérlő elemeket is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termék-gyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.hu



2016.07.04.

VELUX HírekVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Velux hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information