Fénycső, fénycsapda, fényalagút? Nem! VELUX fénycsatorna

A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek is választhatók, mint a fénycsatorna. A VELUX fénycsatornákat úgy tervezték, hogy képesek legyenek bevezetni a fényt a magas- vagy lapostetőn át az épület homlokzattal nem határos helyiségeibe. Családi házak esetén elsősorban a másodlagos funkciójú előszobák, folyosók, gardróbok, fürdőszobák, lépcsőházak a fénycsatorna ideális alkalmazási helyszínei. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek esetén a homlokzati ablakok vagy ajtók mellett is tökéletes kiegészítő fényforrások, hiszen a nagy alapterületű és legfőképpen nagy mélységű terekben pontszerűen elhelyezve gondoskodnak a sötét zugok megvilágításáról.


A fénycsatornával kiküszöbölhető a példaként említett terek szürke, mesterséges jellege. A természetes fény kivételes lehetőséget nyújt, hiszen olyan élettel tölti meg a ház helyiségeit, amire egy lámpa nem képes. Hatékonyságát bizonyítja, hogy akár 13x több fényt biztosít, mint egy izzó. A belső búra diszkréten simul a mennyezetbe, megjelenésében olyan, mint egy mennyezeti lámpa. Az "Egde Glow" hatást nyújtó búra egyedülálló, természetesebb és dinamikusan változó fényhatást nyújt a nap járásának megfelelően. Családi házakban nem elhanyagolható további előnye, hogy a fénycsatornába ZTL lámpa is beszerelhető az éjszakai órákban szükségszerű villanyvilágításhoz.

A kétrétegű, akril hőszigetelő búrával ellátott fénycsatorna magastetőbe beépítve U=2,5 W/m2K,
lapostetőben alkalmazva U=2,6 W/m2K hőszigetelő értékkel bír (ez az érték a cső anyagától és hosszától függően változik).A VELUX fénycsatornák kétféle csőmegoldással kaphatók: flexibilis és a merev falú csövekkel. A flexibilis változat drótspirálra erősített, alukasírozott tükörfólia. A merev csövek pedig tükör bevonatos alumínium lemezekből kerülnek kialakításra. Alapesetben mindig a merevcsöves fénycsatorna a legjobb választás. Egyrészt azért, mert a magas fényreflexiós bevonatú csövön át szinte a teljes fénymennyiség bejut a beltérbe, a tetőn megjelenő tetősíkablakhoz hasonló üvegezett külső egységre érkező napfénynek csak a 2%-a vész el a tükröződéseknél. Másrészt azért, mert kiegészítő toldócsövekkel a fénycsatorna hossza 600 cm-ig bővíthető, így a legtöbb tetőforma és tetőmagasság esetén használható. Ráadásul nem csak magastetőhöz, hanem lapostetőhöz is elérhető. A merev csöveket könnyű súlyuknak köszönhetően általában nem szükséges felfüggeszteni, vagy merevíteni, megtartják saját magukat. A fény terjedése szempontjából az az ideális, ha a fényt továbbító cső a lehető legkevesebbszer törik meg, érdemes a két pontot - a kültéri egységet és a mennyezetbe beépülő fényszóró búrát - összekötő legrövidebb útra törekedni.A VELUX fénycsatorna beépítése egyszerű és kényelmes, a tetőről kívülről elvégezhető és semmilyen szerkezeti módosítást nem igényel. Tájolás szempontjából a D, a DK és a DNY tetőszakaszok a legideálisabbak, mivel a nap közvetlenül belesüt a fénycsatornába. A fénycsatorna kültéri egységét 15-60? közötti hajlásszögű tetőbe lehet beépíteni. Minden esetben a tetőfedő anyag típusának megfelelő kültéri egységgel lehet a vízzáró csatlakozást biztosítani. Kritikus pont a tetőfedő anyaggal történő csatlakozás. Amit szem előtt kell tartani, hogy legyen megfelelő átfedés a tetőfedő anyag és a kültéri egység burkolókerete között, másrészt legyen megfelelő hely a szabad vízelvezetéshez.
A párafékezést a fénycsatornák esetében több oldalról is célszerű megvizsgálni. Az egyik a mennyezetbe épülő fényszóró búra csatlakoztatása a szerkezet rétegrendjéhez, köztük a párafékező réteghez. A másik a rendszer zártsága.
Beltéri fényszóró búra csatlakozása - könnyűszerkezet esetén: A búrát a rögzítő elemekkel kell csatlakoztatni a gipszkartonhoz. A párafékező fóliaréteget ragasztással kell csatlakoztatni a búrához. A csatlakozás során a fóliát a csőhöz is hozzá kell ragasztani. Ezen csatlakozások hiánya esetén, a téli időszakban feláramló meleg és páradús levegőből a víz biztosan kicsapódik, és ennek következtében károsítja a mennyezet szerkezetét, de a búra belsejébe is bevezeti a vizet.Beltéri fényszóró búra csatlakozása - betonfödém és függesztett álmennyezet esetén: Ebben az esetben a fóliát a födém felső síkjához kell csatlakoztatni. A fólia és a cső közötti részt pedig szigeteléssel kell kitölteni.Beltéri fényszóró búra csatlakozása - betonfödém esetén, ha nincs álmennyezet: A könnyűszerkezethez hasonló módon érdemes kialakítani a kirekesztést. Ilyenkor lehetőség van a gyári rögzítő elemekkel történő csatlakoztatásra, a párafékező réteg és a szigetelés megfelelő elhelyezéséhez.A szigetelés elhelyezése a tetőszerkezettől és a födémszerkezettől is függ (lásd az illusztrációkat).

A 0-15? hajlásszögű lapostetőbe építhető fénycsatornák külön lábazati egységgel rendelkeznek. Egyenes rendű nem járható lapostetőre, és fordított rétegrendű járható tetőkre egyaránt beépíthetők. A kültéri egység a tető kialakítástól függően gyári tokmagasítókkal vagy toktoldó elemekkel vagy alépítmény kialakításával emelhető ki. A lábazati elemet a födémáttörés fölé kell helyezni és dűbelekkel kell rögzíteni.A VELUX TWR merev csöves fénycsatorna 37x37 cm méretben 8%-al kedvezőbb áron 107 328 Ft helyett 98 500 Ft-os áron érhető el. További kedvező árainkért lapozza át termék és árkatalógusunkat:

Nézze meg a fénycsatorna működését! https://www.youtube.com/watch?v=Bgk01zqvqq4
Válassza ki a megfelelő fénycsatornát https://www.velux.hu/termekvalasztek/fenycsatorna/fenycsatorna-kalkulator

Műszaki adatlapok:
Merevcsöves fénycsatorna magastetőbe: Műszaki adatlap TWR; Műszaki adatlap TLR
Flexibilis csöves fénycsatorna magastetőbe: Műszaki adatlap TWF; Műszaki adatlap TLF
Fénycsatorna lapostetőbe: Műszaki adatlap TCR/TCFSzakmai szenvedély és professzionizmus világszerte - VELUX.
Megbízható partner az építkezésben. További kérdések esetén forduljon hozzánk bizalommal!
Kérdezzen szakértőnktől!VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
www.velux.hu/szakembereknek
vevoszolgalat@velux.com
A VELUX Cégcsoportról


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön és Fertőszentmiklóson, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon - a 300 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel - melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket - minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. A VELUX Magyarország Kft.-t 2017. áprilisában arany fokozatú elismeréssel díjazták az Employer Branding Awards-on (Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díja 2016.) nagyvállalati kategóriában. www.velux.hu2019.05.17.

VELUX HírekVELUX CADVELUX csomópontokVELUX ÁrjegyzékVELUX ProspektusokVELUX Kereskedő partnerekVELUX Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Velux hírek:


Velux - Inspirációra van szüksége a tetőtéri ablak cseréjéhez?
Inspirációra van szüksége a tetőtéri ablak cseréjéhez? 2021.10.11.
Hogyan válasszam ki a megfelelő tetőtéri ablakot? Mi a legjobb megoldás?
A tetőtéri ablak cseréjénél először át kell gondolni néhány fontos dolgot, hogy a VELUX tetőtéri ablakok széles választékából kiválaszthassa a legmegfelelőbb megoldást. Klasszikus fa vagy fehér poliuretán felületet szeretne? Milyen magasan lesz az ablak beépítve? Szeretne még több napfényt a szobában? A VELUX megoldja!

Velux - VELUX Design Guide - Design Guide Műszaki kézikönyv, amely egy helyen mindent tartalmaz a tetőtéri helyek kialakításáról.
VELUX Design Guide - Design Guide Műszaki kézikönyv, amely egy helyen mindent tartalmaz a tetőtéri helyek kialakításáról. 2021.09.15.
Hogyan lehet kihasználni a tető alatti tér teljes potenciálját, és vonzó, tágas és világos életet teremteni? Ebben segít a tervezők számára készített VELUX Design Guide útmutató, mely ingyenesen letölthető.
A digitalis kézikönyvebn kisebb áttekintést talál a tetők típusairól, valamint javaslatokat a tetőterek alatti hely ideális kihasználására vonatkozóan.

Velux - Hatékony nyári hővédelem a tetőtérben a kilátás megzavarása nélkül!<br /> Élvezze a zavartalan kilátást és a kellemes hőmérsékletet tetőterében a VELUX hővédő rolók segítségével.
Hatékony nyári hővédelem a tetőtérben a kilátás megzavarása nélkül!
Élvezze a zavartalan kilátást és a kellemes hőmérsékletet tetőterében a VELUX hővédő rolók segítségével.
2021.08.04.
A VELUX hővédő rolók az ablak külső oldalára kerülnek felrögzítésre, így még azelőtt megfékezik a napsugarakat, hogy azok elérnék az ablaküveget. Ennek köszönhetően akár 76%-kal csökkenthetik a besugárzó hőt, és kellemes hőmérsékletet biztosítanak a tetőtéri szobákban meleg, nyári napokon is. Az áttetsző háló megőrzi a kilátást és beengedi a fényt.
Minden, a nap nagy részében intenzív napsugárzásnak kitett tetőtéri ablakra hasznos kiegészítő, különösen a nyugati és déli tájolású helyiségekben.

Velux - 100% szúnyogmentesség a tetőterében!
100% szúnyogmentesség a tetőterében! 2021.07.09.
Élvezze a friss levegőt, a zavartalan kilátást rovarok nélkül a VELUX szúnyoghálók segítségével.

Velux - Hűvös tetőtér, akár a legforróbb nyári napokon is a VELUX redőnyök segítségével!
Hűvös tetőtér, akár a legforróbb nyári napokon is a VELUX redőnyök segítségével! 2021.06.07.
Sokszor tapasztalhatunk hőséget, amikor a kinti hőmérséklet emelkedik. A VELUX hővédelmi kiegészítők a legjobb megoldást nyújthatják a meleg elleni védekezésben. Könnyen és gyorsan felszerelhetőek, így azonnali megoldással szolgálhatnak a legforróbb nyári napokon is.

Velux - VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ
VELUX Beépítési tanácsok és megoldások SZENDVICSPANELHEZ 2020.11.03.
A szendvicspanelek többnyire ipari, csarnoképületek térelhatárolásra szolgáló megoldásai. Ezeken a csarnok ...

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2020.10.13.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - A tetőtéri ablak tervezés negyedik lépése
A tetőtéri ablak tervezés negyedik lépése 2020.09.10.
Amikor a tetőtér tervezése során a tetőtéri ablakok műszaki paramétereit határozzuk meg, akkor öt egyszerűnek tűnő lépésen kell végig haladnunk.

Velux - Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken
Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken 2020.08.12.
Felülvilágítókkal a közelmúltig leginkább ipari épületeken találkoztunk. Az építészeti trendek változása azonban magával hozta, hogy ma már lakossági épületeken, társasházaknál és családi házaknál is egyre gyakrabban szükség van ezekre a termékekre. Az építési követelmények szigorodásával a hőátbocsátási tényező minimum értéke U felülvilágító = 1,7 W/m2K-ra módosult. A VELUX termékpalettájában megtalálható felülvilágító kupolák a tetőtéri ablakoknál már megszokott magas minőséget és mindemellett kiemelkedő energiahatékonyságot képviselnek. A hőszigetelési értékük típustól (fix, kézzel szellőztetésre nyitható, motorral szellőztetésre nyitható, tetőkijárat, hő- és füstelvezető) függően 0,72-0,99 W/m2K között változik.

Velux - Megoldás a tér maximális kihasználására a tetőtérben a tető átváltozóművészével
Megoldás a tér maximális kihasználására a tetőtérben a tető átváltozóművészével 2020.07.14.
Ablak és tetőterasz egyben? Igen, a VELUX innovatív megoldásával ez is lehetséges. Első ránézésre kicsit talán zavarba ejtő, ha még csak most ismerkedik vele. A penthouse lakások népszerű eleméről most lehúzzuk a leplet.

Velux - Többfunkciós tetőtéri ablakok - a VELUX tetőtéri ablakok műemlék jellegű épületekre vagy menekülési útvonalhoz is elérhetők
Többfunkciós tetőtéri ablakok - a VELUX tetőtéri ablakok műemlék jellegű épületekre vagy menekülési útvonalhoz is elérhetők 2020.06.04.
Tudta-e hogy a VELUX kifejezetten műemlék jellegű épületekre is gyárt tetőtéri ablakokat? A tetőtéri ablakoknak funkcióiban nem csak a belső térhez, hanem adott esetben az épület jellegzetességeihez is alkalmazkodniuk kell. A tetőtéri ablakok funkciói széleskörűek, a bevilágításon, szellőzésen kívül másodlagos menekülési útvonalként, illetve a tetőn keresztüli kijáratként is szolgálhatnak. Az előbbi funkciót legtökéletesebben egy felnyíló-billenő tetőtéri ablak tudja betölteni, utóbbit pedig szárnyoldalra szerelt kilinccsel oldalra nyitható változat. A VELUX ablakok széles választékában mindkettő típus elérhető.

Velux - Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért
Okos tetőtéri ablakok az egészséges épületekért 2020.05.14.
Ép testben ép lélek – tartja a mondás. Mivel életünk kb. 90%-át a négy fal között töltjük, adja magát az alapvetés, hogy az egészségünkhöz ideális feltételeket az épületeken belül kell megteremteni. Az elérhető okos megoldások többsége az épületet használók kényelmét és az épület energiamegtakarítását célozza. A VELUX ACTIVE rendszere ezen túlmutat és az épületek egészséges beltéri mikroklímáját helyezi előtérbe.

Velux - Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen!
Lehet-e még jobb a kilátás? - a VELUX panorámaablakok új generációjával most tavasztól igen! 2020.04.07.
Ha tetőtérről van szó, a tervezés egyik fontos eleme a kilátás. A VELUX tetőablak kínálatban 1983 óta megtaláljuk a kiváló minőségű panorámaablakokat. Az idén tavasszal piacra dobott VELUX INTEGRA® GPU elektromos felnyíló tetőtéri ablak ennek a termékcsaládnak a legújabb tagja, egy gombnyomásra biztosít zavartalan panorámát, áradó napfényt és friss levegőt a tetőterekben.

Velux - Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással
Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással 2020.03.11.
Lehet egy ablak kiváló tulajdonsággal rendelkező termék, de egy épület kivitelezésének finomságát az ablakok beépítésének módján túl az épület belső terét érő fény megtervezésével tudjuk tökéletesíteni. Szűk körben alkalmazott és igazán különleges esztétikai megoldást nyújt a tetőablakok tetőgerinc mentén történő beépítése.

Velux - Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron
Energiahatékony VELUX tetőtéri ablakok megfizethető áron 2019.10.24.
Méltán népszerű a VELUX tetőtéri ablakok 3-rétegű üvegezéssel ellátott Standard Plus termékvonala. A Standard Plus kínálatával, természetes levegővel és napfénnyel hozható létre tökéletes beltéri klíma, bármilyen évszakban. Energiahatékonyság, kényelem és komfort a tetőtérben.

Velux - Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok
Nagyobb, világosabb, jobb - tetőtéri ablakcsoportok és manzárdablakok 2019.09.12.
A tetőtéri ablakokban az a nagyszerű, hogy segítségükkel a tető megnyitása szinte bárhol lehetséges és az ablakok méretválasztéka sem szab határt a tervezői képzeletnek.

Velux - Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél
Korszerű bevilágítási módszerek lapostetős irodaépületeknél 2019.08.08.
A PWC1 adatai szerint az iroda új szerepet kapott, eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett. A piacon erős a kereslet a korszerű irodaépületek felé, ez magas színvonalú fejlesztési és egyúttal új tervezési igényeket is teremt. Igaz nagyon elterjedt a lapostető használata zöldtetőként vagy megújuló energiaforrás telepítésére, ezeket érdemes más megoldásokkal kombinálni annak érdekében, hogy a legfelső emelet sajátosságait a belső irodatérben is ki lehessen használni. A VELUX Cégcsoport lapostetős felülvilágítóival egyedülálló lehetőségeket kínál a design, a smart technológia, az energiahatékonyság és az egészséges épülettervezés területén.

Velux - Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően
Új VELUX Colour by You fényzáró rolók - teljes komfort és fényszabályozás enteriőrhöz illően 2019.07.16.
Az új VELUX Colour by You kollekció lehetőséget ad arra, hogy minden épület és enteriőr egyedi stílusát tükröző fényzáró kerülhessen a VELUX tetőtéri ablakokra.

Velux - 42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. árbevétele 2018-ban 2019.07.01.
42,5 milliárd forint volt a VELUX Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban a cég beszámolója szerint, ami jelentős növekedést jelent a korábbi évekhez képest. Tavaly is kiemelt szerepet kaptak a hazai beruházások, több mint 2 milliárd forintot fordítottak rá. A pénzügyi sikerek mellett a cég elnyerte az Energiahatékony Vállalat Díjat. 2019 az építőiparban a kihívásokról és a digitalizáció egyre növekvő térnyeréséről szól.

Velux - Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben
Ahol a dizájn és bevilágítás tervezés találkozik: VELUX térdfalablakok a tetőtérben 2019.06.03.
Nem érdemes magastetős épületeket a tetőtér hasznosítása nélkül tervezni. Megtehetjük, de négyzetméterek mennek veszendőbe, melyek sokféle célra és sokféle módon hasznosíthatók. Ráadásul a tudatosan megtervezett és minőségi kompromisszumok nélkül kivitelezett tetőtér-beépítés akár önálló lakásként, akár földszint+tetőteres családi házként újra reneszánszát éli, népszerűségnek örvend különösen a magas népsűrűségű településeken.

Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information