Idén tovább nő a kereslet az új ipari csarnokok építése iránt

Általános erősödés jellemzi a hazai építőipart. Az elmúlt évek statisztikái, és a Swedsteel-Metecno szakembereinek saját tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a lakóingatlanok, mezőgazdasági épületek mellett az ipari csarnokok építése iránt is fokozott igény mutatkozik. Utóbbiak esetében 2013. óta, évről-évre meghaladja a 300 milliárd Forintot az átadott létesítmények összértéke. A tavalyi stagnálás után, 2017-ben újra bővülésre számítanak a piaci szereplők ebben a szegmensben. Az első három hónap ezt a várakozást be is igazolta. Az ipari csarnoképítések száma folyamatosan felülmúlta a múlt év azonos időszakának eredményeit. A növekedés főleg az uniós, valamint az állami források felhasználásának, másodsorban az önerős beruházásoknak köszönhető. A kalkulációk alapján, a szektor forgalma jelentős növekedésnek néz elébe a 2017-es évben, az épületek felépítményébe beépített anyagok volumene meg fogja haladni a százmilliárd forintot ebben az esztendőben.




"Akár négy hét alatt felhúzható modern magasépítészeti technológiával és építőanyagokból egy kisebb méretű ipari csarnok az első kapavágástól a kulcsátadásig, de azért nem ez az általános jellemző ezen a területen" - mondja Alyyan Nabeel. A svédacélból készülő tetők és csarnokok vezető gyártója, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója szerint inkább pár hónapos átfutással érdemes számolni egy ilyen beruházás esetében. Mindig a funkcionalitás, a biztonsági és más speciális előírások határozzák meg az épület méretét, típusát, illetve egyéb műszaki jellemzőit. Ezeknek megfelelően tervezhető az építés ideje, valamint költsége. A nagyberuházások, a több tízezer négyzetméteres, vagy afeletti csarnokok esetében pedig a teljes építési idő akár 1 évnél is hosszabb lehet.




A modern csarnokfejlesztések kapcsán gyakran előjön az a kérdés, hogy milyen hosszú időre lehet velük tervezni, mennyire tartósak ezek az épületek. A Swedsteel-Metecno ügyvezetője szerint a választ tanácsos kettébontani. Az idehaza is hatályos uniós szabályozások, szabványok (pl. Eurocode-ok) szerint az állandó létesítésű épületeket általánosan 50 évre kell tervezni. Ennyi ideig kell az olyan természetes terheléseknek ellenállniuk, mint a hó, a szél, vagy az üzemszerű használatból fakadó terhek. Az építőipar valamennyi szereplőjére, így a tervezőkre is vonatkozik az uniós CPR (Construction Production Regulation) rendelet, amely jelentősen kihat a tervezési folyamatra. Ez megszabja a beépített termékek teljesítményjellemzőinek meghatározási és dokumentálási módját, illetve előírja azt, hogy a tervezőnek meg is kell győződnie az ezeknek való megfelelősségről. Azonban a felépítmény valós élettartamát jelentősen befolyásolja a valóban beépített anyagok minősége, illetve azok tartóssága, valamint a rendszeres karbantartások elvégzése is. "Fontos, hogy az ideális tervező mellett, hasonló körültekintéssel válasszuk ki a megfelelő referenciákkal és műszaki háttérrel rendelkező kivitelező céget is." - hangsúlyozza Alyyan Nabeel. Hozzátette ezt azért érdemes észben tartani, mert az építtető felelőssége, hogy tényleg azokat a termékeket építsék be a csarnokba, amit a szabványoknak megfelelően a tervezés során előírtak. Ha nem így történik, akkor csökken az épület műszaki színvonala, az élettartama, de, ami ennél is súlyosabb, hogy a csarnok biztonsági jellemzői is sérülhetnek (pl. teherbírási vagy tűzállósági szempontból) és ezzel a benne dolgozók is veszélynek lehetnek kitéve. A Swedsteel-Metecno ügyvezetője úgy látja, hogy biztonságosabb és garanciális szempontból is előnyösebb, ha a beruházás során hazai gyártóhoz fordulnak az építtetők, mert pótlás, csere esetén biztosak lehetnek benne, hogy gyorsan és azonos minőségben fogják megkapni a szükséges termékeket.




A karbantartások gyakoriságát is az épület funkcionalitása, és az abba beépített anyagok döntik el. Használatuk során ugyanis minden anyag másképp amortizálódik. Akadnak, amelyek a korrózió, a környezeti - és egyéb szennyező hatásokra érzékenyebben reagálnak, míg más anyagok jobban ellenállnak nekik. Ennek megfelelően, ha sűrűbb vizsgálatot nem írnak elő a hatályos rendeletek, akkor elég évente egyszer bejárást tartani a csarnokban és szemrevételezéssel felmérni az épületszerkezet állapotát. Bármilyen elváltozás esetén szakembert kell hívni a hiba elhárítására.


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2017.06.07.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information