Sporttársakból építőtársak

Volt triatlonisták 2017-ben egy kaposvári családi ház építése során - mint megrendelő és mint tervező - a praktikum, az esztétikum és a gazdaságosság ágaiban nyújtottak nagy teljesítményt. Egyebek mellett a Swedsteel síklemezes tetőrendszerét is segítségül hívva.
Az építkezés részleteiről az épület tulajdonosa, Varga Szabolcs és Nógrádi Tamás építészmérnök, a NOGART Kft. ügyvezetője számolt be.
Mi indokolta, hogy a Kaposvár zöldövezetében álló társasházi otthonukból családi házba költözzenek?

Varga Szabolcs: Ahogyan az már lenni szokott, első indokként az ember a gyerekeket említi. Hogy legyen számukra megfelelő hely, hogy zöld, kertes környezetben nőhessenek fel. De ne fogjunk mindent rájuk! Feleségem, aki a harmincas éveiben jár és én, aki már - igaz, csak pár évvel - túl vagyok a negyvenen, magunk is vágytunk kertes, önálló családi házra, tágasabb lakótérre. Vannak, akik egy ilyen kis birtokban inkább a kényelmetlenséget látják, de én nem ijedek meg a munkától, a ház körüli teendőktől, mert ezek jócskán megtérülnek a kert adta örömökben és szépségben.

Úgy látom, hogy Nógrádi Tamás, a 2012-ben alapított Nogart Mérnöki Iroda vezetője, aki mára az alvállalkozói bevonásával közel 20 fős csapatával a sportlétesítményektől, az irodákon át a középületeken keresztül a családi házakig sok műfajban tervez, az épület megalkotásánál tökéletesen figyelembe vette a tulajdonosok természetszeretetét, merthogy a kétszintes ház igen szelíden simul a domboldali telekbe.

Nógrádi Tamás: Szabolccsal annak idején egy klubban triatlonoztunk, ami nem egy kifejezetten szobai sportág, hiszen helyszínét a természet adja. Csapattársakként megismerhettem a gondolkodásmódját, a motívumait, a dolgokkal kapcsolatos igényességét. Amikor aztán évek múltán a munkánk és a lakóhelyünk különbözősége miatt eltávolodó útjaink a ház építése apropóján ismét összeértek, azt is elmondta, hogy sokat sétáltak errefelé, és nagyon megtetszett nekik ez a telek, amely egy ún. klasszikus kertvárosi környezetben található, ráadásul gyönyörű kilátás nyílik róla a városra. Egyértelmű volt, hogy nem a ház fogja önálló entitásként uralni a környezetét, hanem - minél több szállal kapcsolódva hozzá - együtt alkotnak szerves egészet. Mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy a 150 m2-es épület alsó szintjét, ahol a garázs, a tároló és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, félig a domb oldalába rejtjük. A megoldást persze a magasságra vonatkozó építésügyi előírások is indokolták. Felülre került a tulajdonképpeni lakótér a nappalival, hálószobával, két gyerekszobával - hiszen a négy éves kislánynak hamarosan testvére születik - és a konyhával stb. A térkapcsolatok kialakítása különös és izgalmas játék a nyitással és a szeparációval. Mert a beltér bizonyos helyiségeinek el kell különülniük, a háznak magának viszont bensőséges viszonyban kell lennie a kerttel, biztosítva a lakók számára az oda-vissza átjárhatóságot. A nagyméretű, főként az ún. "toló" nyílászárók alkalmazásával elértük, hogy egyes pontokon elmosódik a határvonal a kint és a bent között: a természetes és az épített tér - pl. a terasz esetében - szinte összeolvad.Az épületet csodálva és különösen fókuszálva a tetőre, az az érzésünk, hogy nem csupán a terek, de az idősíkok is üzennek egymásnak, amennyiben az épület síklemezes koronát kapott. Ezt a fedési formát pedig a klasszikus architektúra hagyományozta ránk, hogy mára egy kifejezetten modern, letisztult formavilág védjegyévé, stíluselemévé váljon, mégis megőrizve eredetéből azt az arisztokratikus eleganciát, exkluzivitást, amit régebbi korok kastélyain, templomain volt hivatott hirdetni. Ön miért választotta?

V.Sz.: A munkám miatt sokat járom az országot. Autózás közben figyelem a tájat, a városokat. És nem csak nézek, de látok is. Ezt a fajta tetőt pedig már régen kiszúrtam. Mondjuk nem is nehéz! Mert bár igen visszafogott, mégis valamivel mágnesként vonja magára a tekintetet, akár családi házon, akár más épületeken. Az első "találkozás" után már kifejezetten kerestem az ilyen fedésű épületeket. Elhatároztam, hogy ha saját házam lesz, arra nem kell nekem se nád, se cserép, mert csak ilyen anyag és forma kerülhet a tetőre. Szóval amolyan "gombhoz a kabát" effektusról beszélhetünk. A megtalált részforma (a tetőnk) aztán kijelölte az egésznek a stílusát is. Amikor letöltöttem egy számítógépes alkalmazást, és a segítségével belefogtam a tervezésbe, egy egyszerű formavilágú, mégis egyedi ház képe rajzolódott ki a monitoron.

Ezek szerint könnyű dolga volt a mérnöknek, ha a megrendelő kész tervekkel várta.

N.T.: A dolog azért nem ennyire egyszerű. Szabolcs sportolóként sem adta fel soha, konok elszántsággal haladt mindig a cél felé, ahogy most is. Az eredmény nagy segítségemre volt abban, hogy megértsem az álmait, de az ideák manifesztálásához még sok szakmai munka szükségeltetett. Így, a megépült ház tövében már elmondhatom, hogy a vázolt elképzelései valóban egyértelműen tükrözték a "felületre" vonatkozó elképzeléseit, vágyait, de a korcolt síklemezes megoldást már mi javasoltuk.És miért pont a Swedsteeltől rendeltek?

N.T.: A kivitelező ajánlotta. Mi megismertük, közelebbről is megnéztük, megvizsgáltuk, nagyon jónak találtuk, Szabolcs pedig örömmel elfogadta.

És mit hozott a vizsgálat eredménye? Mi győzte meg a tervezőt?

Egy építkezés - ahogyan a triatlon is - nagy igénybevételt jelent. De azért nem kell belehalni. Nem az a cél, hogy a versenyző belerokkanjon. Lehet, hogy szokatlan megközelítés, de a Swedsteel tetőrendszer-kínálatát tanulmányozva pont az volt az érzésem, hogy az esetükben mindez adott, mert minden nagyon ki van találva.
Kezdjük a tervezésnél. Az épületek műszaki, biztonsági előírásai sokismeretlenes egyenletrendszer megoldására késztetik a tervezőt. A Swedsteel esetében viszont eleve a megfelelő szakhatóság által garantált tanúsítványok bizonyítják, hogy a Swedsteel termékei hogyan és milyen struktúrákban alkalmazhatók. És nem csak termékeket árulnak, hanem tetőrendszereket, ami igen nagy különbség. Merthogy ez utóbbi nem csupán azokat a bizonyos tűzihorganyzott svédacél alapanyagú színbevonattal ellátott tetőlemezeket jelenti (ami egyébként már önmagában bizalomgerjesztő), hanem stabil struktúrák jól megtervezett szisztémáját is, azaz egy igen komoly szellemi értéket. A csomóponti kapcsolatok kiszámításától, a méretezéstől, az alkalmazandó csatornatartókon keresztül az utolsó önfúró rögzítőcsavarig minden tökéletes kompatibilitásban, gazdag szortimentből, együtt áll rendelkezésre. A tervezőnek tehát nem egy teljesen ismeretlen kép mozaikjait kell fáradságos munkával összerakosgatnia.
Mindezekhez igen szakszerű kiszolgálás van rendelve, ami magában foglalja a gyors és precíz, az adott épületre mérnöki támogatással készített árajánlatot, a Swedsteel szakembereinek tanácsadását - legyen szó tervezésről vagy kivitelezésről - a gyors és pontos szállítást, a kivitelezőnek biztosított műszaki segédleteket, az anyagok egyértelmű jelölését.Úgy tudom, hogy Ön az SCL25 Design előkorcolt tetőprofilt tervezte be.

N.T. Ez egy S250-es szilárdságú, 0,5 mm vastagságú és Z275-ös horganyréteggel ellátott anyag, amire több mint 20 féle színárnyalatban kerül az UV-sugárzásnak is ellenálló bevonat, további rozsdabiztonságot adva az anyagnak. A 8 m hosszban és fél méteres fedőszélességben gyártott lemezek ún. előkorcolással vannak kialakítva. A lemezeket tehát ún. klikkeléses technikával csak egymásba kell pattintani. A műszaki adatok sorolásával azt próbálom érzékeltetni, hogy ezekből egy valóban gyorsan szerelhető és tartós tető építhető, ami jól ellenáll a mechanikai hatásoknak, tökéletesen vízzáró, és egy életre kitart. Bár a korcolás nagy szakértelmet igénylő munka, egy olyan felületen, amit nem tagolnak kiugrások, mint pl. itt is, bátran merem ajánlani kollégáimnak az előkorcolt típus alkalmazását. Már csak azért is, mert szerelése gyorsabb, viszont a hibalehetőség is kisebb.

Feltételezhető, hogy egy építészt nem csupán műszaki szempontok vezérelnek. Ez az antracit szín nagyszerűen harmonizál a vázkerámiából készült falazat törtfehér árnyalatával, összhangban van a nyílászárók körül díszítésként elhelyezett alumínium keretekkel meg a természet mélyzöldjével is, és a textúra sem üt el hivalkodóan az épített környezettől.

A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatóak ki. És kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, amelyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. És ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá. A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát. Nem is beszélve a színkombinációkról. A homlokzat, az ereszcsatorna és a síklemez árnyalatai ugyanis harmonizálhatnak, vagy épp ellenkezőleg: a kontrasztosság adhat dinamikát az épület megjelenésének. Azt hiszem, a síklemez alkalmazása szemléletformáló esztétikai üzenetek lehetőségét is tartogatja. A családi házak építtetőit ugyanis a kényelem, a praktikum és a tartósság mellett elsősorban az épület külleme, tetszetőssége motiválja. Ha pedig lát egy-egy meggyőző, megvalósult példát - jól mutatja ezt Szabolcs esete is -, akkor hajlandó lesz szakítani a "piros cserép, fehér fal, fekete lábazat" mélyen gyökerező sztereotípiájával.Nem felejtette ki az indokok felsorolásából a gazdaságossági szempontot? A síklemezes modern tető ugyanis nem olcsó mulatság.

Ez lehetséges, bár a kínálat széleskörű és a modern verziók versenyképesek. Valamint az ember nem tetőt épít, hanem házat, ami egy összetett struktúra. És ha figyelembe vesszük, hogy ez a könnyű anyag nem igényel olyan bonyolult és nagy teherbírású ácsszerkezetet, azaz fogadószerkezetet és rögzítéstechnológiát, mint pl. a szilikát vagy beton alapú fedések, akkor máris jobb az arány. De ehhez hozzáadhatjuk még az olcsóbb szállítási költséget és a rövidebb szerelési időből eredő, alacsonyabb munkabér-ráfordítást. Mindezeket összegezve kiderül, hogy a síklemezes tetőborítás sok esetben nem kerül többe a hagyományos anyagoknál. Ráadásul az acél tulajdonságaiból fakadóan vannak olyan esetek, amikor a fémfedésnek nem is nagyon van alternatívája. Gondoljunk csak azokra az elöregedett tartószerkezetekre, amelyeknél csak mérsékeltebb statikai terhelés megengedett. Vagy ott van a palatetők felújítása. A síklemezzel egyszerűen megoldható a ráfedés, és megtakarítható az elbontás. A síklemez tehát gazdaságos - megfelelő alkalmazási feltételek mellett.

V.Sz.: Bár a felújításban nincs tapasztalatom, az új építéssel kapcsolatban elhangzottakat építtetőként meg tudom erősíteni. Mivel én a tetőnek amolyan optikai-stratégiai szerepet szántam, bevallom, nem nagyon foglalkoztam az árral, de a végső költségvetésnél beigazolódtak a Tamás által elmondottak. És nem csak a számok voltak beszédesek. Én ugyanis minden áldott nap kijártam az építkezésre. Láttam, milyen professzionális csomagolásában érkeztek a Swedsteel tetőhöz szükséges elemek, alkatrészek. Megfigyeltem, hogy milyen segítséget adtak a mellékelt műszaki segédletek az egyébként tapasztalt kivitelezőmnek. Nyomon követtem milyen egyszerűen, mégis pontosan történik az az ún. klikkeléses illesztés. Egyértelmű volt, hogy ott aztán nem folyik be a víz. A tetősíkba épített ablakok befoglalása és körbeburkolása is hasonlóan precízen történt, ahogyan a kimenetnél a kéményalj körbefedése is. Elárulom, hogy egy építkező család számára ezek a momentumok nagyon megnyugtatóan tudnak hatni. Biztonságot nyújtanak, amennyiben a vásárló érzi, hogy jó és modern termékbe, szolgáltatásba fektetett.

Apropó modernség! A tetőn kívül milyen, a napjainkra jellemző technológiai megoldásokat alkalmaztak a házon?

V.Sz.: Bár az épület nem felel meg a passzív házzal szemben támasztott követelményeknek, de törekedtünk a hatékony hőszigetelésre, az energiatakarékos fűtési és világítási rendszerre. Ez utóbbit pl. a rengeteg üvegfelületen keresztül beáramló, természetes fény jelentősen tehermentesíti. Tervezzük még napelemek felszerelését, illetve az ereszcsatornákba fűtőszálak bevezetését, hogy télen ne fagyjon bele a csapadék. Meg egyébként is vigyázni szeretnénk rá, hiszen látható, hogy ez sem egy megszokott forma, hiszen a hengeres alakzat helyett mi a téglatest mellett döntöttünk. Ezt egyedi rendelésre gyártotta számunkra a Swedsteel síklemezből, és nagyon jól illeszkedik a ház stílusához. Sőt, ezek az egyenes élek sokat adnak is hozzá.

Egyenes vonalak, fém, üveg, a formavilág és a textúrák letisztult eleganciája. Ezek azok a látványelemek, benyomások, amiket ez a kaposvári családi ház sugároz. Tekinthetjük tehát a modern építészet egy ikonikus megnyilvánulásának?

N.T.: Ilyen babérokra nem törekedtünk. De az elmondható, hogy ez a lapostetőt és nyeregtetőt kombináló ház a maga környezetébe illő, azzal konkurálni nem akaró, elegáns, mégsem hivalkodó épület, amit a jól átgondolt részletek, az anyag, a forma és a funkció egysége, kompaktsága jellemez. Ha pedig ezt összevetjük a tulajdonosok és az életterük dialektikus viszonyának igazolt tényével, tudniillik nem csak a tulajdonos formálja a házat, de az is alakítja az embert, akkor Szabolcs és a családja nyugodt, kiegyensúlyozott életre számíthat.

Swedsteel korcolt tetőkről további részletek itt! svedacel.hu/siklemez-tetok


További információ és ajánlatkérés:

svedacel.hu
www.swedsteel-metecno.com
www.swedsteel.hu


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.2019.06.07.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Swedsteel hírek:


Swedsteel - A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat?
A Z-/C-szelvényű szelemenek - az épületek fontos alkotói Hogyan készülnek? Mi határozza meg a tűzállóságukat? 2022.06.08.
Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál - ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

Swedsteel - Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért
Korszerű építészettel a fejlődő magyar mezőgazdaságért 2022.05.11.
Magyarországon 4% feletti a mezőgazdaság súlya a bruttó hozzáadott érték termelésében. Az EU tagállamai sorában ezzel a harmadik helyen állunk. A beruházásokból 4,3, a foglalkoztatásból pedig 4,6%-kal részesedett a hazai agrárium. Teljesítménye az elmúlt évtizedben folyamatos növekedést mutat.

Swedsteel - "A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig"
"A csarnoképítésben a Swedsteellel elmehetünk az (acél)falig" 2022.03.08.
A Generál Statika Bt. alapítója és vezetője, Kovács László statikus. A közel negyedszázada acélcsarnokokat tervező építőmérnök segítségével próbáljuk feltárni a jó csarnok építésének titkait, fogásait, miközben kitérünk a könnyűszerkezetes épületelemeket gyártó Swedsteellel való kapcsolatára is.

Swedsteel - Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel
Közös zászló alatt - együtt a Swedsteellel 2022.02.08.
Hatékonyan együttműködő partnerekké váltak az elmúlt évek során a könnyűszerkezetes acél építőanyagok gyártója, a Swedsteel és a mindszenti központú építőipari generálkivitelező Kovács Gépszer Kft. Kooperációjuk eredményeként korszerű acélcsarnokok sora épül országszerte. A közös munkáról Kovács Ádámot, a Kovács Gépszer Kft. vezetőjét kérdeztük.

Swedsteel - N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez
N-ferrum-Swedsteel: Kulcs minden épülethez 2022.01.12.
A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. Bár a cég létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, számos sikeres nagyprojektet tett le az asztalra. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnere tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkedik a piacon: az idei, 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak és olyan ügyfeleket szolgáltak és szolgálnak ki, mint a KITE vagy az ODBE.

Swedsteel - Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk?
Válságálló ipari csarnok: mi a titkuk? 2021.12.02.
A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Swedsteel - Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair
Új csarnokkal bővült a hidrogéntechnológiában is aktív, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair 2021.11.23.
A fosszilis energiahordozók mellett és helyett világszerte mindenki alternatív energiaforrásokat keres. A megújuló energiák rendelkezésre állása időjárásfüggő, ezért szükséges a megtermelt villamos energiát valamilyen módon tárolni. Többek között erre is választ adhat a hidrogén. A kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair élenjáró technológiai ismerettel és tapasztalattal rendelkezik az ipari gázok sűrítéséről és az energetikai célú felhasználásáról. Erre a tudásra építve kínál olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a szén-dioxid és metán-kibocsátás csökkentését, valamint a hidrogén ipari alkalmazását. A Ganzair folyamatosan növeli kapacitását, ennek fontos lépéseként idén egy új csarnokkal is bővült, amelyet a Swedsteel valósított meg.

Swedsteel - Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint
Az alapanyagimport megkönnyítésével stabilizálhatók tartósan az építőipari acél nyersanyagárak a Swedsteel-Metecno szerint 2021.11.09.
A nyersanyaghiány és a kínálat csökkenése okozta válsághelyzetben hosszú távon csak az EU-ba irányuló alapanyagimport feltételeinek könnyítésével orvosolható a drasztikus acél építőanyag-áremelkedés a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno szerint. Bár bizonyos építőipari alapanyagok elérhetősége és ára esetében már érezhető némi stabilizáció, az acél alapanyagok ára további 10-15 százalékkal emelkedett az ősz folyamán.

Swedsteel - 1200m<sup>2</sup>-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel
1200m2-es törökbálinti raktárcsarnok, az első közös munka a Swedsteellel 2021.09.15.
Közel negyedszázada működik a PALÁDI ÉPÍTÉSZ ÉS MÉRNÖK KFT., amely a legkülönbözőbb építészeti feladatok körében szép számmal tervezett könnyűszerkezetes acélcsarnokokat is. Az utóbbi időben az egyik meghatározó magyar gyártóval, a Swedsteellel fogtak össze, és készülnek további projektre. A megrendelők, a gyártók és kivitelezők közötti építészi koordináció fontosságáról és a Swedstellel szerzett tapasztalatairól kérdeztük a tervezőiroda vezetőjét, Paládi-Kovács Ádámot.

Swedsteel - Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka!
Tartós lemez, tartós munka a jó fémfedés titka! 2021.08.10.
Kujbus Mihály nyíradonyi egyéni vállalkozó bádogos a korcolt lemezfedések mestere. Templomok, műemléki jellegű épületek, családi házak megújult, impozáns tetői hirdetik szakértelmét. Az iskola, óvoda és családi ház tetőkről, tetőrendszerekről, DVSC csarnok tetőbiztonságról beszélgettünk a Swedsteel hivatalos márkakivitelezőjével, az ÉMSZ elnökségi tagjával és korábbi elnökével.

Swedsteel - Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt.
Építészeti csodákra nyit kaput a Z-Door Zrt. 2021.06.09.
Generálkivitelezőként a vállalat - zöldmezős beruházás formájában - öt héten belül épített fel egy 1500 m2-es csarnokot a járvány elleni védekezést szolgáló kézfertőtlenítőket előállító üzem számára Szegeden. A másodlagos tartószerkezet elemeit az a Swedsteel szállította, amelynek mérnökei szaktudásukkal is segítették a villámsebességű tervezést és kivitelezést. A projekt részleteiről és a könnyűszerkezetes profilok gyártójával való együttműködés részleteiről Kendi Imre építészmérnök, a Z-Door Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

Swedsteel - Könnyűszerkezetből jeles
Könnyűszerkezetből jeles 2021.05.12.
Dr. Kovács Imre szerkezetépítő mérnök, a Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszékének vezetője és az EMAKOM Komplex Mérnöki Iroda alapítója, aki számos statikai-építészeti feladatot oldott meg, a másodlagos tartószerkezeti elemek, szelemenek, de a héjazat tekintetében is általában a Swedsteel termékeivel számol. Impozáns csarnokok és egyéb építészeti struktúrák fémjelzik együttműködésük hatékonyságát. A könnyűszerkezetes építészet előnyeiről és a Swedsteel-lel való közös munkáról beszélgettünk.

Swedsteel - Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal
Swedsteel újdonság: STR131 és STR200 magasprofilok S420 acélszilárdsággal 2021.03.29.
A Swedsteel-Metecno Kft. a piaci igényeknek megfelelően, a legújabb műszaki innovációs lehetőségek alapján, új építési termékekkel - STR131 és STR200 magasprofilokkal - bővítette a termékkínálatát, amelyet ajánlunk az építész és statikus tervezők, valamint kivitelezők szíves figyelmébe.
Az STR131 és STR200 magasbordás teherhordó trapézlemezek két fő alkalmazási területe a könnyűszerkezetes hőszigetelt zárófödémek teherhordó födémprofilja és monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzata.

Swedsteel - "Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!"
"Pont olyan lett, amilyennek megálmodtam!" 2021.02.12.
Swedsteel termékek formálják a Hunnia Kristály Kft. új, impozáns csarnokát Debrecenben. A beruházó, Fibi András, a cég alapító ügyvezetője mesél a könnyűszerkezetes csarnoka megvalósulásáról és az építkezés részleteiről.

Swedsteel - "Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!"
"Az acélszerkezet és a szendvicspanel a nyerő!" 2021.01.13.
Martonosi Zsolt építészmérnök a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszékének mesteroktatója és a M-MÉRMŰ Bt. építésztervezője az utóbbi években ismerkedett meg a Swedsteel könnyűszerkezetes termékeivel. Együttműködésük nyomán impozáns, bemutatóteremmel egybeépített raktárcsarnok épült Debrecenben, illetve megújult a nagyhírű Vojtina Bábszínház tetőszerkezete is. A tervezőt az együttműködés részleteiről kérdeztük.

Swedsteel - Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége
Acélszerkezeti csomópontok és szellemi kapcsolódások, avagy az építészmérnök, a statikus és a gyártó szakmai szövetsége 2020.11.11.
Az elmúlt harminc évben országszerte számos csarnok épült a szegedi Top-Szerk Bt. tervei alapján, az elmúlt 5 évben ezek közül több is a Swedsteel együttműködésben A tervezőiroda alapítóival, Borbély Andreával és Varga Györggyel beszélgettünk az acélszerkezetekről különböző szakmai aspektusból.

Swedsteel - A Gordiusz csomópontjai
A Gordiusz csomópontjai 2020.11.09.
A legkorszerűbb csomóponti kialakításokkal, minőségi acél alapanyagokból évi 25 000 m2-nyi épület-vázszerkezetet állít elő saját gyártóüzemében, és ebből 10 000 m2-nyi csarnokot a helyszínen össze is szerel a hódmezővásárhelyi Gordiusz Könnyűszerkezeteket Gyártó és Szerelő Kft. A csarnoképületek szelemenrendszerét, héjazatát, burkolatát és a kiegészítőket legtöbbször régi partnerüktől, a Swedsteeltől rendelik. A cég alapító ügyvezetőjével, Nagy Sándorral beszélgettünk csarnokokról, kihívásokról és megoldásokról, valamint a cége működéséről.

Swedsteel - A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek?
A Swedsteelnél figyelnek arra a bizonyos "patkószegre" is! - Miért fontosak a részletek? 2020.10.05.
Benkovich Attila 2018-ban tervezte meg első közös csarnokát a könnyűszerkezetes csarnokok specialistájának számító Swedsteel-lel. Az okleveles építészmérnök, aki 1980 óta dolgozik tervezőként, Szentendre főépítészeként gyakorlatot szerzett az államigazgatásban és személyesen irányított számos kivitelezést is, 40 éves sokoldalú szakmai tapasztalatairól beszélgetünk.

Swedsteel - A dabasi csarnoképítő
A dabasi csarnoképítő 2020.03.12.
Generálkivitelezéssel és tervezéssel foglalkozik a Patina Építő Zrt., amelynek története több, mint negyedévszázados múltra tekint vissza.

Swedsteel - Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők
Fékezhetetlen statikusok, megfékezett erők 2020.02.10.
Extrém tervezési helyzetekben is sikeresnek bizonyult a Construct-Plan Kft. tervezőiroda és a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel párosa. Az együttműködésük eredménye a Békés megyei régióban épült számos acélcsarnok szerkezetében biztosítja az egymásra ható erők egyensúlyát és a biztonságot. A kooperáció részleteiről kérdeztük Bánfi Ádám statikust, a Construct-plan Kft. alapító ügyvezetőjét.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information