Szendvicspanelek - különleges felhasználási területeken

A fémlemez fegyverzetű, habosított vagy szálas hőszigetelő anyaggal kitöltött, előregyártott szendvicspanelek elsősorban az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi csarnoképületek külső és belső térelhatároló elemeként váltak közismertté az építőipari piacon. Azonban vannak más, egyedi, speciális felhasználási területek is, ahol szintén tökéletes műszaki megoldást jelentenek.





A szendvicspanelek különleges alkalmazási területének számít a legkülönfélébb méretű, formájú és funkciójú technológiai szerkezetek, speciális ipari építmények, műtárgyak külső vagy ritkábban belső burkolása. Ilyen különleges alkalmazás lehet például egy többszintes, 20-30m magas vegyipari toronyszerkezet, egy ömlesztett anyagok mozgatására szolgáló, akár 100m hosszú szalaghíd, vagy éppen egy épületgépészeti berendezéseket, rendszereket tartalmazó építmény vagy épületrész. Ezeknél a különleges, egyedi funkciót betöltő szerkezeteknél a burkolatnak, a héjazatnak egyszerre többféle műszaki feladatot is el kell látnia.


Az alábbiakban néhány megvalósult példát mutatunk az említett különlegesebb funkciójú építményekre.



1. Műtrágya előállításánál alkalmazott szalaghíd-tartó acélszerkezet szendvicspanel burkolata, 25ym PE bevonatos alumínium fegyverzettel, poliuretánhab töltettel.

Az agresszív környezet miatt az alumínium fegyverzet hosszabb élettartamot biztosít, a kiváló hőszigetelő képességű PUR-habos panelek (Glamet tetőpanel, Monowall falpanel) biztosítják a szállított anyagok hőmérséklet-változásának csökkentését, és a szerkezetben tartózkodó kezelő, karbantartó személyzet megfelelő munkakörülményét.





2. Exkluzív megjelenésű szállodaépület tetőszerkezetén elhelyezkedő, épületgépészeti berendezést magába foglaló felépítmény szendvicspaneles burkolata.

A szálloda épületgépészeti rendszerének kültéri berendezései működés közben nem elhanyagolható hanghatással járnak. Emiatt olyan oldalfali burkolásra volt szükség, amely jelentős hanggátlással rendelkezik, ugyanakkor gyorsan, egyszerűen szerelhető és az épület homlokzati megjelenését nem rontja el, építészetileg megfelelő látványt nyújt. Az előzőeken kívül, a tömeges emberi tartózkodásra szolgáló szálloda magas tűzkockázati osztálya miatt a tűzvédelemre is kiemelt követelmények vonatkoznak. Erre a megkívánt igen összetett célra nyújtott gazdaságos és tökéletes műszaki megoldást a kőzetgyapot töltetű tömör acéllemez fegyverzetű Hipertec Wall falpanel.



3. Nagyteljesítményű légtechnikai berendezések védett elhelyezését biztosító épületszerkezet szendvicspaneles burkolata.

A jelentős zajhatást kibocsátó légtechnikai berendezéseket magába foglaló acélvázas épületszerkezetben a kezelő, karbantartó személyzet rendszeres időszakonként, tartósan van jelen. Emiatt nemcsak az épület külső környezetének zaj elleni védelmét biztosító hanggátlás, hanem az épületen belül tartózkodó személyek egészségvédelmét nyújtó hangelnyelés is követelmény az alkalmazott burkolatokkal szemben. A nagy magasságban (~12-14m) lévő burkolatoknak a nagy szélteher miatt megfelelő teherbírással is kell rendelkezniük a vázszerkezet optimális kialakításából adódó alátámasztási távolságokat figyelembe véve. A sokrétű, különleges igényeket a piacon egyedülálló, speciális szendvicspanellel lehetett optimálisan kielégíteni: a térelhatároló falak és az álmennyezetek önhordó, üveggyapot töltetű, belső oldalán perforált acéllemez fegyverzettel gyártott panelekből készültek (Metfiber ECO Sound falpanel).





A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2016.03.16.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information