Silka, Ytong, Xella "Történelmi mélyponton az építőipar"
   Xella Magyarország: előre menekülés az
   építőiparban Nemzetközi tervezői pályázat:
   Zero challenge for achitects2


"Történelmi mélyponton van az építőipar." - ezzel a drámai kijelentéssel kezdte Vidor Győző, a Xella Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Xella délkelet-európai régiós igazgatója (Magyarország-Románia-Bulgária), a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnökségi tagja, az építőipar 2012. évének értékelését. A Xella Magyarország e kedvezőtlen gazdasági feltételek között 20 éves hazai működésének legnehezebb időszakát éli át, ennek ellenére a megváltozott piaci igényeknek és a hamarosan szigorodó energetikai előírásoknak megfelelően fő terméke, az Ytong anyagából továbbfejlesztett anyagból készülő hőszigetelő rendszerrel lép idén a piacra.
A Xella az energiatudatosság szemléletének terjedését támogatja többek között azzal, hogy kiíróként csatlakozott a cégcsoportnak a közép-európai régióban kiírt, jelentős anyagi és erkölcsi elismeréssel járó kétfordulós nemzetközi építészeti pályázatához.


"Az lakásokra kiadott használatbavételi engedélyek száma, ez a gazdaság állapotát plasztikusan jelző, és az építőipari helyzetet is erősen meghatározó mérőszám ilyen alacsony szintjére csupán a két világháború közötti időszak egyes éveiben, valamint a második világháború után, 1949-ben volt példa, de még ezeket is alulmúlta a 2011 év a megépült 12 655 lakással." - folytatta a szakember.
Az építőanyag-ipar legjelentősebb cégeit tömörítő Egyesület képviselői már évek óta hangoztatják, hogy a válság jelei más iparágak előtt, már 2006-tól jelentkeztek. Így ezeknek a cégeknek az évtized elején tapasztalt ugrásszerű kereslet-növekedés miatt felfejlesztett kapacitásait lassan 6 éve a folyamatosan visszaeső piaci feltételekhez kell igazítaniuk. Ennek megfelelően az építőiparban és építőanyag-iparban további leépítések várhatóak, mivel a még a költségcsökkentésekkel 2010-2011-ben kitartó cégek tulajdonosainak is egyre jobban elfogy a tartaléka és a türelme. A kilábalás jelei azonban korántsem láthatóak: a 2010. évhez képest is romlott a helyzet és sajnos a 2011-ben bejelentett kormányzati intézkedések (szocpol ill. kamattámogatásos hitelek) hatása egyenlőre nem érezhető.

Gyengén indul a 20. év
A Xella Magyarország ezek között a gazdasági feltételek között 20 éves hazai működésének legnehezebb időszakát éli át. A válság első hivatalos évében, 2008-ban elért 12,2 Mrd Ft nettó árbevétel 2011-re a negyedére, 3,3 Mrd Ft-ra csökkent, és az ehhez tartozó üzemi eredmény -391 millió forint volt. A negyedére szűkülő árbevétel ellenére a Xella azok közé a gyártó cégek közé tartozik, amely az elmúlt években csak 33 %-kal csökkentette dolgozói létszámát, így a 151 főből (2008.), jelenleg 101 főt még mindig foglalkoztat. A munkahelyek tekintetében a nem túl nagy kínálattal rendelkező Heves megyében, Halmajugrán található Ytong gyár az év 12 hónapjában 50 dolgozóval üzemel, de évi 560.000 m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki. 2011-ben az értékesített mennyiség az exporttal együtt 145 000 m3 volt. A Silka gyár Iszkaszentgyörgyön az év 12 hónapjában 10 dolgozóval üzemel, de évi 80.000 m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki.

Válasz a piaci trendre: új hőszigetelő anyag a Xellától
A cég forgalmának legnagyobb hányadát, az elmúlt években az árbevétel átlagosan 90 %-át kitevő részt, a zömmel az új építéseken, a válságtól leginkább sújtott szerkezetépítések piacán értékesített Ytong falazóelemek adják. Jóllehet e pórusbeton alapanyagú termékek számára az építőipart még életben tartó felújítások is piaci potenciált biztosítanak, az energiatakarékos szemlélet az energiaárak drasztikus emelkedése miatti jogos előretörésére ad választ a falazóelemekére hasonlító alapanyagból készülő hőszigetelő rendszer 2012. évi piaci bevezetése.
A Multipor márkanéven, az Ytong rendszert teljessé tevő ásványi hőszigetelő lapok gyártása jelenleg Németországban történik, ám 2012 II. felében, a délkelet-európai kapacitások jobb kihasználása érdekében megindul a bulgáriai gyártás is.
Az Ytong megfelelő elemei egy rétegben is kielégítik külső falazatok építésére vonatkozó jelenlegi energetikai előírásokat, de a hasonló anyagból készülő, egy kézből kínált és az egységes rendszer részét képező hőszigetelő lapok akár alacsony energiafelhasználású (50kWh/év), sőt akár un. passzívházak (15 kWh/év) építését is lehetővé teszik. Sokat emlegetett adat, hogy az EU tagállamokban az energia 41%-át az épületek és ennek jelentős 85 %-át az 1.000m2-nél kisebb épületek használják fel, így ezek felújításának piacán is előnyt jelenthet a Xella számára az új termék megjelenése, mivel a Multipor külső és belső hőszigetelések elkészítésére egyaránt alkalmas.

Zero challenge for achitects - terv és megvalósulás
Az energiatudatos épületek terjedésének azonban nem csupán igényként, hanem szemléletként is meg kell jelennie, mind a lakásépítők, felújítók, mind pedig a szakma, így az építészek körében is.
E szemlélet terjedésében kíván partner lenni a Xella Magyarország többek között azzal, hogy kiíróként csatlakozott a cég osztrák leányvállalata, a Xella Porenbeton Österreich GmbH által életre hívott, jelentős anyagi és erkölcsi elismeréssel járó kétfordulós nemzetközi építészeti pályázatához. A cseh, szlovák, szlovén, osztrák, magyar részvétellel kiírt pályázat célja "near zero", azaz közel nulla energiafelhasználású épületek terveinek az Ytong termékcsalád felhasználásával történő elkészítése.
Az első fordulóban érkező tervek alapján a nemzetközi zsűri 15 építészt választ ki, országonként 3-3-at, akik a második fordulón való részvételre meghívást kapnak. Az első fordulóból továbbjutott három magyar építésztervező második fordulós pályamunkáját a Xella Magyarország egyenként 900 000 Ft + Áfa értékben megvásárolja, valamint ezek a cég ajánlott tervei közé is bekerülnek. A pályázat nyertes tervezője a 3 000 Euro fődíj mellett megbízást kap az épület kiviteli terveinek elkészítésére, amely alapján a ház a Bécs melletti Blaue Lagune készház-parkban meg is épülhet. http://blauelagune.at

A pályázattal kapcsolatos határidők:
Első fordulós pályaművek beadása: 2012. május 10.
Az első fordulós pályaművek nemzetközi elbírálása: 2012. május 29.
Értesítés: 2012. május 31.
Szakmai egyeztetés: 2012. június 12-én, Vösendorfban
A második fordulóban a pályázatok leadási határideje 2012. július 2.
A pályázat végső elbírálásának várható határideje: 2012. augusztus 1.

A pályázat bírálatában a résztvevő országok egy-egy elismert helyi szakembert is delegálnak, így Magyarországról Dr. Medgyasszay Péter okleveles építészmérnök, BME egyetemi adjunktusa vesz részt a munkában.

A nemzetközi pályázattal kapcsolatos bővebb információ kérhető Fehér Alíz alkalmazástechnikai mérnöktől.
Zöld szám: 06 80 69 69 00,
e-mail: zoldszam@xella.com,


www.ytong.hu


2012.04.15.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ÁrlistaYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Ytong hírek:


Ytong - Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz
Felújítási trend - várhatóan a következő években nagyobb lendületet vesz 2019.10.03.
"Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb is lehet. Az ingatlan felújítási munkák tervezésének nem kedvez a szakemberek leterheltsége és a gyakori építőanyag hiány sem" - írta a 24.hu internetes portál, hivatkozva az újHáz Centrum őszi Trendpont tanulmányára, ahol elsősorban azt vizsgálták, mennyire okosan építkeznek ma hazánkban.

Ytong - Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben
Pórusbeton építőanyagok a tetőtérben 2019.09.05.
A megfelelő lakókomfort elérése érdekében a tetőterek beépítésénél mind a költségek, mind a műsza-ki tulajdonságok szempontjából lényeges kötöttségek határolják be a beépítendő anyagok, szerkezetek alkalmazhatóságát. Ilyen speciális szempontok például az önsúly, a hőszigetelő képesség, a tűzvédelmi tulajdonságok vagy a hanggátlás. Ytong termékek használatával a tetőtér beépítések problémái egyszerűen kezelhetők, emellett az említett követelmények is könnyedén, hatékonyan teljesíthetők.

Ytong - Új YTONG áthidalók
Új YTONG áthidalók 2019.08.02.
Innovációs termékfejlesztés és gyártásoptimalizálás eredményeként megújult valamint egyszerűsödött a Xella Magyarország által gyártott áthidalók rendszere.

Ytong - Multipor sómentesítő rendszer
Multipor sómentesítő rendszer 2019.07.30.
Multipor Exsal Therm - A sómentesítő hőszigetelő rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari épületként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki épületek falazatainak felújítására.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2019.05.03.
A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják.

Ytong - Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók
Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók 2019.02.13.
YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium- hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotó elemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

Ytong - Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal
Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása multipor ásványi hőszigetelő lapokkal 2019.01.04.
A szakemberek számára már ismert tény, hogy a pórusbeton gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen vált lehetővé hőszigetelő lapok előállítása is, amely termékek Multipor néven váltak ismertté. Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot állítsanak elő, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek az innovációnak lett eredménye, a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok.

Ytong - Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén
Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén 2018.11.04.
Silka falszerkezetek alkalmazási területei

Tartószerkezet
A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.

Ytong - YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban
YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban 2018.08.22.
Az UEFA 60. évfordulója alkalmából a következő labdarúgó világbajnokság 2020-ban kerül megtartásra 12 európai városban.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2018.08.03.
Multipor - Az innováció

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják. Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ytong - Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018
Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018 2018.05.29.
2018. április 17-21. között idén is, mint minden évben, megrendezésre került a nagyszabású győri "SZEN_2018" Széchenyi Napok. A négy napos rendezvény nem csak a féktelen bulikról, hanem a sportról és egyéb a tanulmányokhoz kapcsolódó programokról is szólt. Az eseményen az Y-YTONG Márkakereskedés és Mérnökiroda Kft. képviselte vállalatunkat.

Ytong - A multipor kiállja a tűzpróbát
A multipor kiállja a tűzpróbát 2018.05.07.
A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi bevonatként. A valósághű tűzvizsgálatok során a Multipor ásványi hőszigetelő lapok 900°C fokos terhelés során sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyű habarcs önmagukban nem éghetőek, a kísérletek azt mutatják, hogy fal, tető vagy lefelé hűlő födémek hideg oldali szigeteléseként tűzterhelés esetén is védelmet nyújtanak a hirtelen tönkremeneteltől vagy leeséstől.

Ytong - Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer
Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer 2016.07.08.
Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.

Ytong - A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel
A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel 2016.04.08.
Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói.

Ytong - Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület
Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület 2016.03.10.
A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.

Ytong - Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés...
Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés... 2015.11.06.
Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paramétereit is érdemes figyelembe venni.

Ytong - Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...???
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...??? 2015.07.10.
A homlokzati falak belső oldali hőszigetelése továbbra is vitatott műszaki megoldás, de tény, hogy léteznek olyan épületek, amelyek esetében külső oldali hőszigetelés nem készíthető, ennek ellenére javítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelési...

Ytong - Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához
Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához 2015.04.30.
Egyrétegű falszerkezettel is teljesíthetőek az új energetikai követelmények

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott szerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén eldöntendő, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készíteni.

Ytong - "Ytong Start" - hőhídmegszakító elem
"Ytong Start" - hőhídmegszakító elem 2015.02.02.
Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

Ytong -
"Ytong lambda" a legjobb hőszigetelő képességű falazatok 2014.11.13.
2015-től szigorodnak az épületek határoló szerkezeteire vonatkozó hőátbocsátási tényező ("U") értékek. Ez a változás része az épületeink minél gazdaságosabb működtetését előirányzó folyamatnak.