Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje

A nyeregben a német követelményi szintekre beállított Volton-Bau Zrt. méltó párjára talált az alapanyaggyártó és fejlett építéstechnológiát értékesítő Swedsteel-Metecno Kft.-ben. Első szakaszgyőzelmüket az Adval Tech (Hungary) Kft. szekszárdi ipari parkja új üzemi nagycsarnokának megépítésével szerezték.




A családi vállalkozást vezető Dobai László tavaly ünnepelhette cége fennállásának 25 évét a hazai építőiparban. Itthon főként németországi tapasztalatait - majd érdekeltségeit is - kamatoztatta különféle vállalkozási formákban. Cége családi házak és középületek festés-mázolásától mára önálló üzemcsarnokok generálkivitelezéséig jutott el, elsősorban Szekszárd térségében. A legújabb fejleményekről a cég új generációjának képviselője, Dobai Nándor, mint cégvezető, és a pénzügyi-szervezési vezető Molnár József adott részletes felvilágosítást.




A svájci központú autóalkatrész-beszállító világcéggel már 2010-ben elindult az együttműködésünk, ebben az évben építettük meg az első szekszárdi csarnoképületüket, amely műanyag-fröccsöntőüzemként funkcionál. A tapasztalatok alapján az Adval Tech 2016 végén ismét a Volton-Bau-t választotta egy újabb gyártócsarnok tető alá hozására. A 2017 eleji gyakorlati nekiveselkedéskor a szerkezetépítés területét teljesen lefedni és meghódítani szándékozó hazai cég úgy döntött, itt a kiváló alkalom szaktudása próbára tételére, és a szerkezetépítésben minden műszaki megoldás önálló elvégzésére.

"Mivel egy kifogástalan csarnokhoz első osztályú gyártó termékeire van szükség, így beszállító partnerünktől igen jól jött az ajánlás, mely szerint ezekért feltétlenül a Swedsteelnél kopogtassunk" - mondja Molnár József.

A bővebb magyarázat előtt összefoglalta, hogy mostani munkájukban egy duplahajós épületben alapanyag- és készáruraktár, tucatnyi nagyteljesítményű présgép, és kétszintes irodai rész lett berendezve, mindent összevéve 5600 m2-nyi hasznos alapterületen. A Swedsteeltől rendelt anyagokból az acélvázas tartószerkezetre (Hipertec Wall 100 és 120 falpanelek ill. Glamet 80 tetőpanel) fal- és tetőburkolat került, kőzetgyapot illetve PUR szigetelőmaggal. De a Swedsteeltől jött a Z profilú szelemen-rendszer, a közbenső födém- és az előtető trapézlemeze is.




A 11 kamionos napi rekorddal jellemezhető nagy volumenű munkálatokat a megrendelő ráadásul menet közben jókora többletigénnyel "fejelte meg": a már szerkezetkész és oldalhomlokzatot kapott épületbe két újabb méretes présszerkezetet és azokat befogadó gépaknát kellett elhelyezni. Az újonnan felmerült igények két hónapos késedelemmel fenyegettek, ehhez képest kisebb csodával ért fel, hogy a műszaki átadással együtt végül tartani tudták az eredeti júliusi szerződéses határidőt. Ehhez minden igyekezetük kevés lett volna, ha a zökkenőket nem segítik legyőzni a Swedsteel szakemberei, akik hol gyors és pontos válaszokkal, hol hatékony beszerzési, gyártási manőverezéssel járultak hozzá a sikeres hajrához.

Az egymásra utaltsághoz, ne felejtsük el - veszi át a szót Dobai Nándor -, az is vezetett, hogy a Volton-Bau ezúttal változtatott korábbi gyakorlatával és a biatorbágyi beszerzésű Swedsteel-féle tűzihorganyzott svédacél-alapanyagokból saját csapattal dolgozott. A csapadékvízelvezető alrendszereket is kínáló Swedsteel támogatását élvezve, a mostani csarnoknál egyedi készítésű, szögletes ereszcsatorna- és vápakialakítás megtervezésére és helyszíni legyártására volt szükség. Az elkészülő végtermék megfelelőségét a Swedsteel mérnökei is elismerően visszaigazolták.



Erre Molnár József annyit jegyez meg, hogy a Swedsteel-es kollégák fogadó- és segítőkészségére maximálisan tudtak támaszkodni még a váratlan kanyarok és megakadások terén is. A szakmai jártasság, problémaérzékenység, megoldást kereső talpraesettség terén egyaránt bizonyítottak. Más szavakkal bár, de Dobai Nándor is hasonlóra utal: "A foglalkoztatás világában manapság kezd felértékelődni a flexicurity fogalma. Ez a rugalmasság (flexibility) és a biztonság (security) szempontjait igyekszik ötvözni egy vállalkozásnál. Együttműködésünk során a Swedsteel épp ennek a két tulajdonságnak felelt meg. A fogós helyzeteknél pedig még lendületes hozzáállásának is nagy hasznát vettük". Az építkezés során idővel a felek már naponta egyeztettek egymással a teljesítésekről. Molnár József megállapítása szerint így azt is kitapasztalták, hogy ezzel az életszerű és kiszámítható ütemezésű, mégis igen szoros menetrendű céggel hogyan tudnak "patentra és takkra" működni a szállítási csatlakozások, "aminél megnyugtatóbb érzés nem is kell egy kivitelezőnek".

Miután a két cég vállvetve komoly erőpróbát állt ki, hosszú távú akciószövetségben gondolkodnak. A következő projektet már készítik is elő, és a Swedsteellel párban törekednének a beruházókat, ill. végfelhasználókat csomagban kiszolgálni. Ez a kereslet rejtettebb zugaira is segítheti rátalálni a feleket." Ezt Dobai Nándor mondja, hozzátéve, hogy ők szerkezetépítőként egy megnyerő "egyéni arcot" szeretnének találni, amihez egy rátermett partnerrel egymást előrelendítők lehetnek. Mindkét cég hasonló ritmusban éri el a piaci gyarapodás korai lépcsőfokait, és szeretnék, ha elmélyülő együttműködésük rokonszenves karakterjeggyé forrna a piacon. "Közös cél a növekvő horderő és az országos vonzerő" - összegezte elképzeléseiket.


A Swedsteel-Metecno-ról


A Swedsteel technikai és piaci szakmai know-how-t nyújt a könnyűszerkezetes tető- és falburkolati rendszerek, az acél anyagú szerkezetek és csapadékvíz-elvezető rendszerek területén. A Metecno Csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió négyzetméter tetőt állít elő.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, illetve rá egy évre három és félmilliárd forintos beruházásból létrehozta első, jelenleg negyven főt foglalkoztató magyarországi gyárát Biatorbágyon, ahonnan az egész kelet-közép-európai régiót ellátják a Swedsteel könnyűszerkezetes tűzi horganyzott acéltermékekkel.



2017.09.12.

Swedsteel-Metecno HírekSwedsteel-Metecno Csomóponti gyűjteménySwedsteel-Metecno TermékválasztékSwedsteel-Metecno Szendvicspanel választékSwedsteel-Metecno Műszaki adatlapokPartnerekSwedsteel-Metecno Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Swedsteel hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information