2021 a lakossági felújítások éve

A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?




Ilyen és ezernyi más kérdés foglalkoztatja a lakástulajdonosokat, melyekre jó válaszokat nehéz találni. Így hát igyekszünk segíteni!

Elérhető a "Mindent, amit az otthonfelújítási támogatásról tudni érdemes" című kiadvány a Mapei honlapján. Ebben a legfontosabb szabályok az igénybevehető támogatásokról érthetően és teljeskörűen vannak összefoglalva. Hasznos olvasmány, mely mindenkit segít útba igazítani.

A kiadvány itt elérhető: https://www.mapei.com/hu/hu/e-book-lista/lakasfelujitas-tamogatas

A műszaki kérdésekre keresett válaszok megadása azonban már nem ilyen egyszerű. Ezernyi a lehetőség és feladat, melyre a lakosság választ keres. Azonban tapasztalataink szerint -érthető okokból- a bontás nélküli felújítás az, ami a leginkább érdekel mindenkit.

Egy régi burkolat felújítása nem feltétlen jár kosszal, zajjal és sittel. Sok esetben az új burkolat ráragasztható a meglévő burkolatra is, csak megfelelő termékeket és technológiát kell alkalmazni. A kérdés nem ragasztástechnikai oldalról jelent valódi problémát, hanem inkább olyan szempontból, hogy a régi burkolatra ráépített új rétegek okozta szintemelkedés eltűrhető-e vagy sem. Egy hagyományos kerámia burkolat beépítése a régire, jellemzően 10-15 mm szintemelkedést jelent, ami beltérben ritkán tolerálható, ezért ez inkább kültéri megoldás szokott lenni. Egy teraszon vagy erkélyen, ha a régi burkolat stabil, akkor alapos tisztítás és Eco Prim Grip alapozóval történő előkészítés után az új kerámia burkolat ráragasztható a régire. Figyeljünk az üregmentes feketésre és a legalább S1-es rugalmassági osztályba tartozó ragasztó használatára.

Beltérben 10-15 mm szintemelkedés szinte biztos, hogy sok. Ilyenkor legtöbben bontást és újraépítést javasolnak, azonban érdemes megfontolni olyan burkolattípusok beépítését, melyek vékonyabb rétegrendben is elférnek. Több ilyen burkolattípus is található a piacon. A legjellemzőbbek a már sok helyen beszerezhető vékony, 3 mm kőporcelánok, de viharos gyorsasággal terjednek az új generációs burkolatnak számító, 2-3 mm-es LVT vagy SPC burkolatok.

Beltérben vagy vizes helyiségben a vékony kerámiák ragasztásra való előkészítése a teraszokhoz hasonló módon történhet, azaz szükséges egy tisztítás és alapozás. Ragasztásukkor figyelni kell arra, hogy a vékony lapok sérülékenyek, ezért a ragasztónak teljes felületen fedni kell a hátoldalukat. Erre a lapok alatt könnyen szétterülő úgynevezett "könnyített bedolgozhatóságú" ragasztók alkalmasak, mind például az Ultralite S2 vagy a Keraflex Easy S1 ragasztók. Így kialakítható egy csupán 5-6 mm-es rétegrend is.

Az LVT és SPC burkolatok megjelenése és felhasználási területe is változatos. Amennyiben ezek a burkolatok hagyományos kerámiára kerülnek, akkor egy vékony, szinte csak a fugázóhézagokat érintő Planiprep 4LVT kiegyenlítés után már lehet is ragasztani őket. Vizes helyiségekben a helyes ragasztóválasztás a vízterhelésre tökéletesen stabil Ultrabond Eco MS/4LVT, de száraz helyiségekben diszperziós ragasztókkal, például az Ultrabond Eco 4LVT-vel is rögzíthetők.

Ha a felújítandó vizes helyiségben nem működik megfelelően a régi vízszigetelés, vagy a zuhanyzót, kádat máshova helyezzük át, akkor sem kell feltétlenül a meglévő burkolatot elbontani. A régi kerámián is jól tapadó Monolastic vízszigetelő habarccsal elkészített vízszigetelés, és az erre történő burkolás biztos megoldást nyújt a beázásokkal ellen.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek, vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére , hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!







További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.04.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information