Mapei Composer szoftver az építész tervezők szolgálatában
Archicad bővítmény a rétegrendes szerkezetek tervezéséhéz
2024.05.07.


Forrás: Canva.com

A Mapei számos eszközzel igyekszik segíteni a az építész tervezőknek a munkájukban, ezek közül az egyik ilyen eszköz a Mapei Composer.


A Mapei Composer az Archicad építész tervező szoftver bővítménye (Add-on), amely tartalmazza a Mapei termékei segítségével összeállított rétegrendeket. Az elnevezés is arra utal, hogy a kompozit — vagyis réteges — szerkezetek betervezésében segít ez a fejlesztés.

A program fejlesztői elkészítették a leggyakoribb típus rétegrendeket az Archicad-et használó építész tervezők számára, amelyeket a projektjeikben minimális módosításokkal fel tudnak használni.

Ez egyrészt sok időt és energiát takarít meg a tervezőknek, másrészt garantáltan olyan rétegrendeket kapnak, amelyekben biztosan szerepelnek az egymással kompatibilis anyagok, a gyártó által előírt vastagságban vagy rétegszámban. Így nem a tervezőnek kell utánajárnia és kibogarásznia, hogy egy adott terméknek mi az alapozója, vagy hogy milyen vastagságban szükséges felhordani azt a terméket.

A program megalkotásakor fontos volt, hogy ha valaki már megtanulta helyesen használni az Archicad-et, akkor ne kelljen valami teljesen új munkamódszert megtanulnia a Mapei Composer használatakor.

Ezért a Mapei termékei teljesen hasonlóak az Archicad saját építőanyagaihoz, mindössze annyi a különbség közöttük, hogy a Mapei termékei plusz tulajdonságokkal rendelkeznek az Archicad építőanyagaihoz képest.



Forrás: Mapei Composer

A termékeknél minden olyan információ szerepel, ami a betervezéskor fontos lehet. Ezek ráadásul javarészt olyan tulajdonságok, amelyek nem szerepelnek az Archicad-ben lévő építőanyagok jellemzőiként. Ilyenek például a minimális és maximális rétegvastagságok, rövid leírás a termékről, a termék TERC kódja, anyagszükséglete és még a listaára is. Utóbbi két paraméter segítségével — valamint Excel alapú kimenetek fejlesztésével — gombnyomásra akár árazott vagy árazatlan költségvetés is készíthető a tervezett projektre.



Forrás: Mapei Composer

A Mapei rétegrendek is hasonlóak az Archicad réteges szerkezetek attribútumához, viszont annál több információt és funkciót tartalmaznak. A „gyárilag″ előre megadott rétegrendekből másolással saját rétegrendet lehet előállítani, amely tetszés szerint, könnyen és gyorsan módosítható.



Forrás: Mapei Composer

Ugyanakkor a rétegrend szerkesztő modulunk alkalmas arra is, hogy ha egy adott rétegrendet nem talál a tervező, akkor akár teljesen újonnan is felépíthesse azt. Ha mégis hiányzik valami, akkor a partner kérheti, hogy központilag is legyen elérhető egy adott rétegrendi megoldás.

A kiegészítő alkalmazás adatbázisa rendszeresen frissül, ami érinti mind a termékválasztékot, mind a rétegrendek választékát, valamint a termékekhez rendelt jellemzőket is. Minden új projekt indítása esetén már a frissített adatbázissal dolgozhat a felhasználó, de menet közben is kérhet egy gombnyomással online frissítést.



Forrás: Mapei Composer

A csapatban történő munkavégzés már nem újdonság az Archicad felhasználók körében. Itt is előfordulhat a kollégák számára történő rétegrend-átadás, az export és import funkciók ezt lehetővé teszik.

A Mapei Composer használatakor a rétegrendek kiíratása kétféleképpen is megtehető:

  • egyrészt lehetséges az adott Archicad elemhez (födém, fal, stb.) hozzárendelt címkék használata,
  • illetve elérhető egy olyan szimbólum is, amely lehetővé teszi az elemektől függetlenül rétegrendi kiírások lehelyezését.


Akik a BIM folyamat részeként szeretnék használni a Mapei Composert, az irodai BIM Kézikönyvben meg tudják nézni, hol és mit érdemes szabályozni és leírni a Mapei Composerrel kapcsolatban.

A Mapei Composer aloldalán még további segítség található a program használatához. Innen tölthetők le az Archicad 20-as verziójától a legújabb 27-es verzióig bezárólag a telepítő fájlok is, Windows és Macintosh platformokra egyaránt. Ugyanitt oktató videók is találhatók, hogy minél könnyebben megtanulható legyen a program használata.



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2024.05.07.
Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information