Rigips

A hűtő-fűtő álmennyezet borítása Clima Top RF 10 és Climafit 10 lapokkal

A hűtő-fűtő álmennyezetek leggyorsabban terjedő megoldása a kész, a teherhordó födém alá függesztett hűtő-fűtő panelrendszer, amit az egyenletes hőeloszlást elősegítő, jó hővezető képességű építőlemez borít. Ezek az építőlemezek azon túl, hogy segítik a hűtő-fűtő rendszer teljesítményének legjobb kihasználását, esztétikusak, könnyen és gyorsan - a szárazépítő technológiában megszokott módon - szerelhetők. A perforált változatok a hangelnyelésben is nagyon jó mutatókkal rendelkeznek. Ezeknek a megoldásoknak a legfontosabb alapkövetelménye, hogy a legjobb hőátadás érdekében a csővezetéknek teljes hosszában érintkeznie kell a hőleadó felülettel. A Rigips két olyan építőlemez-típust is forgalmaz, amely kiválóan alkalmas hűtő-fűtő felületek borítására.


Rigips Clima Top RF építőlemez

Az általánosan elterjedt gipszkarton építőlemezekhez nagyon hasonló megjelenésű, ám azoknál vékonyabb (10 mm), gipszmagja sűrűbb, ezáltal nehezebb. A többi gipszkarton építőlemeznél jobb hőátadásra és hőelosztásra képes. Szerelése a gipszkarton álmennyezetek szerelési technológiájával megegyezik. A szerelőprofilok távolságát minden esetben a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, ám az előírt 40 cm-t nem haladhatja meg. A Rigips Clima Top RF 10 építőlemezek Rigiprofilokhoz történő rögzítéséhez a HartFix csavarok alkalmazását javasoljuk. Az elkészült felületek hézagolása Vario hézagoló gipsszel történik.


Rigips Climafit építőlemez

A Climafit megjelenésében is eltér minden más gipszkarton típustól, mert gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, amely fekete pöttyökként jelenik meg. A grafit természetes anyagként igen jól megfér a gipsszel, kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Ennek megfelelően a 10 mm vastag Climafit építőlemezek a Clima Top építőlemezeknél könnyebbek, hővezetésük és hőelosztásuk különlegesen jó.

Rigips Climafit építőlemezek szerelése

Szerelésük a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A Climafit csavarok különleges, zománc jellegű bevonattal rendelkeznek, színük fehér. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő álmennyezet határozza meg, de a 40 cm-t nem haladhatja meg.

Rigitone Climafit építőlemez

A Rigips Climafit építőlemez perforált változata. Ötféle mintázattal (6/18, 8/18, 8-15-20 Super, 8/18Q, 12/25Q) készül, a hátoldalukon fekete akusztikus szövetkasírozással. Amellett, hogy kiválóan alkalmasak a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelésük is igen jó. Szerelésük a Rigitone álmennyezetekével megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, de nem lehet nagyobb a perforált kartonoknál előírt 33 cm-nél. A hűtő-fűtő építőlemezek rögzítésénél fokozottan ügyelni kell a pontos és sík felfektetésre, hogy a hőleadó felület és a csővezeték közvetlen érintkezése biztosított legyen. Amennyiben a csővezeték és a borítólemez között rés van, a hűtő-fűtő teljesítmény jelentősen csökkenhet. A szereléshez lapemelő berendezés használatát javasoljuk.

A hűtő-fűtő felületek hézagolása

A Rigips Clima Top RF és a Rigips Climafit építőlemezek hézagolása a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezően történik. Hézagoló anyag: Rigips Vario.

A hűtő-fűtő felületek dilatációja

Az épület teherhordó szerkezetében kialakított mozgási hézagoknál ugyanolyan dilatációt kell biztosítani, amilyet az épület teherhordó szerkezetében lévő igényel. Mozgási hézagot kell kialakítani továbbá minden 50 m2-nél nagyobb felület esetében. Az egyes dilatációs mezők mérete az 50 m2-t nem haladhatja meg, és egyik irányban sem lehet 7,5 méternél nagyobb. Mozgási hézag kialakítása szükséges ott is, ahol a szerkezet geometriája jelentősen megváltozik (a helyiség kiszélesedik, összeszűkül, irányt vált, az álmennyezet síkja megváltozik). Felületkezelés

A Climafit építőlemezek festése előtt alapozó réteget kell felvinni, amely a felület egyenletes nedvszívó képességét biztosítja. A perforált lapok esetében az akusztikus kasírozás védelme érdekében az alapozást és a festést kizárólag rövid szőrű hengerrel szabad végezni. Műanyag bázisú, diszperziós festékeket javaslunk.

Kapcsolódó dokumentumok

Kivitelezői kézikönyv Nagytáblás álmennyezet fejezet

Rigips
További információk:
www.rigips.hu/hu


Saint-Gobain Hungary Kft. Rigips divízió


Több mint 350 év alatt a Saint-Gobain Csoport mára az építőipari piacok vezető szereplőjévé nőtte ki magát. A Saint-Gobain a világ első 100 ipari csoportja közé tartozik, szerte a világon több mint 1000 konszolidált vállalatból áll, 179.000 fős munkaerőt foglalkoztat a világ 67 országában.2017-es árbevétele meghaladta a 40,8 milliárd eurót.

www.rigips.hu/hu


2022.04.12.

Rigips HírekRigips CADRigips CsomópontokRigips TervezőknekRigips Építkezési és felújítási megoldásokRigips Műszaki adatlapokRigips Teljesítmény nyilatkozatokTerületi KépviselőkRigips Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Rigips hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information