Miért van sókivirágzás a házak falain?

Ha valamerre sétálunk és kicsit jobban körülnézünk a környezetünkben lévő házakon gyakran láthatunk málló, leomló vakolatokat, sókivirágzásokat. Mi okozza? És mit tehetünk ellene?


Ezeket a jelenségeket főként a lábazatok környékén, de gyakran akár több méter magasan is megfigyelhetjük. A fal kapillárisaiban felszivárgó nedvesség különböző oldott sókat tartalmaz. A nedvesség feljut a falazatokban és ezek elpárolgásakor a sók visszamaradnak a vakolatban vagy a vakolat felületén, de mindig a párolgás helyén.

Amennyiben "rossz szellőzésről" beszélünk, akkor a nedvesség elpárolgása csak a vakolat felületén történik meg, és ebben az esetben a vakolat külső oldalán láthatunk "felületi" sókivirágzásokat.

Amennyiben "jó a szellőzés" a párolgás már a vakolaton belül megtörténik, ekkor a sókristályok a vakolaton belül lerakódnak, ezt belső sókivirágzásnak nevezzük.

A vízben oldott sók a párolgás helyén kicsapódnak, és koncentrálódnak. Higroszkópos tulajdonságuknak köszönhetően a kicsapódott sók nagy része képes további nedvességet felvenni, és duzzadni. A falakban megmaradó és kikristályosodó sók pedig nem csak esztétikai hibát okoznak, hanem roncsolják az épület lábazatát (málló vakolat, vakolatleomlás, kivirágzás, stb.), szerkezetében is károsítják azt.

De mit is tehetünk, ha a sókivirágzás a mi házunkat is érinti?

Először is állítsuk meg a felszívódó nedvességet! Ehhez tökéletesen megfelel az egyszerűen használható MAPESTOP CREAM, mellyel egy vízszintes kémiai gátat hozunk létre, amely megakadályozza a nedvesség feljutását a falazatba. A gátat létrehozhatjuk úgy, hogy a falazatban lévő pórusokat és kapillárisokat belülről hidrofóbbá, vagyis víztaszítóvá tesszük, hogy a víznek ne legyen kedve felfelé kúszni a kapillárisokban. A szilikonos hatóanyagú MAPESTOP CREAM, ahogy a neve is sejteti krém állagú, amit nem kell vízzel hígítani, egyszerű hurkás kiszerelésű, vagyis az anyagot a falban elhelyezett furatokba egy kinyomó pisztollyal be tudjuk juttatni. A módszer nagy előnye, hogy nem szükséges a termék bejuttatásához speciális injektáló gép, illetve nem kell szakembert hívni a munkához, akár házilag is hozzá lehet kezdeni a feladathoz. A MAPESTOP CREAM alkalmas kő, tömör tégla, tufa, beton és vegyes falazatokban is vízszintes kémiai gát létrehozására. A MAPESTOP CREAM használata után várjon 7 napot, majd a helyreállítás második lépéseként megfelelő minőségű szárító vakolatot (POROMAP) kell a falazatra tenni, mely magas pórustartalmának és páraáteresztőképességének a segítségével lehetővé teszi az átnedvesedett falazatok kiszáradását.

E két termék együttes alkalmazásával hosszú éveken keresztül működő megoldást kapunk arra, hogy a korábban a falazatunkban a nedvességgel felszívódott sókat megállítsuk, így azok már nem fogják tovább károsítani a vakolatunkat, a szárítóvakolattal ellátott falazatunkból található nedvesség pedig hatékonyan el tud távozni és így egy esztétikusabb, egészségesebb környezetet hozhatunk létre magunk körül.











Ha bármilyen kérdés merülne fel a cikkben leírt anyagokkal vagy módszerekkel kapcsolatban, keresse bizalommal szaktanácsadóinkat, vagy valamelyik Mapei szakkereskedést.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.03.08.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information