Silka, Ytong, Xella Multipor belső oldali hőszigetelés - amennyiben kívülről tilos

Műemlékvédelem

Ilyen eset például a műemlék védelem alatt álló homlokzatok hőszigetelése, az eredeti homlokzat megtartása miatt. A Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására, ott ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatóak meg.


A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket is kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon. A Multipor hőszigetelő lapok stabil, ásványi kristályszerkezetűek, nem tartalmaznak szálas összetevőket, így a hőszigetelések széles palettáján új alternatívát nyújt: ásványi, tömör mégis jó hőszigetelő. A millió apró pórusba zárt levegő - mely természeténél fogva kiváló hőszigetelő - biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét.


Az Ytong innovációs termékfejlesztése:

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált a hőszigetelő lapok előállítása, amely Németországban Multipor néven került az építőanyag piacra. A pórusbeton hőszigetelő lapok gyártásához tulajdonképpen a pórusok számát kellett növelni. Így előállításra került a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m2) Multipor hőszigetelő lap. Hazánkban a termék 2008 óta elérhető kereskedelmi forgalomban és számos referenciával bír belső oldali alkalmazása tekintetében (pl. Csiky Gergely Színház - Kaposvár, dr. Szántó László Szeretetotthon - Pécs, MKT Stadion - Budapest stb.)

A természetes alapanyagok (homok, cement, víz) az alacsony előállítási energia-szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás (nem szabadulnak fel mérges gázok) mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti. Ebből adódóan a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer megfelel a vonatkozó környezetvédelmi követelményrendszernek, melyet független tanúsító szervezet a "Környezetbarát" védjegy használatának jogosultságával is igazol.




Belső oldali hőszigetelés elve

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetből adódóan azt visszavezetni a belső tér felé (kiszáradás). A Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű, és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző, és nedvességnek kitett helyiségek (mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem javasolt. Csak akkor működik jól a hőszigetelés, ha a ragasztás az alapfelületre Multipor rendszerhabarccsal történik, és a belső felültet képzés is páraáteresztő réteg. Belső oldali hőszigetelés alkalmazását minden esetben meg kell, hogy előzze gondos tervezés, mely kiterjed a szerkezetek külső felületképzésének, csapadékvédelmének a vizsgálatára, és hőszigetelt szerkezet teljes keresztmetszetű működésének az épületfizikai igazolására.


A hőhidak problémája

Eltérő hőtechnikai tulajdonsággal rendelkező anyagok összeépítésekor szerkezeti hőhidak, a határoló szerkezet formai gazdagságából következően pedig geometriai hőhidak alakulnak ki. A hőhidak környezetében többdimenziós hőáramlás jön létre, ami hasonló egy fürdőkád leeresztésekor tapasztalható megnövekedett vízáramláshoz. A meleg levegő magával viszi a párát és a hőhidas felületen lehűl, a nedvesség kicsapódik belőle. A nedves, alacsony hőmérsékletű felületek ideális környezetet teremtenek a penészgombák fejlődéséhez, szélsőséges esetben a tartósan nedves szerkezetek állagromlásának a veszélyes is fennáll. Multipor belső oldali hőszigetelés alkalmazásával a belső felületi hőmérséklet megemelkedik, megszűnik a felületi páralecsapódás. Az anyag szervetlen lúgos összetételéből (pH = 11) adódóan a penészgombák kialakulásának a kockázata minimális. A felületi hőmérséklet emelkedése növeli a komfortérzetet, alacsonyabb léghőmérséklettel is biztosítható az elvárt kényelem, mely energia megtakarításhoz vezet.







A kapilláraktív, páraáteresztő rendszer működése

1.) A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal készített belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül elkészíthető. Ennek oka, hogy az anyag magas pórustartalmának köszönhetően a levegő páratartalmából a nedvességet fel tudja venni. A hidegebb zónában a kondenzálódott párát a kapilláris szerkezet azonnal visszavezeti a melegebb, belső tér felé, ahol az ismét párává alakul át. Ez egy ismétlődő folyamat, amely lezajlik a belső tér páratartalmi változásainak hatására is, de főként a nyári időszakban csökken a hőszigetelés nedvességtartalma.









2.) A belső oldali hőszigetelés elkészítésével a szerkezet nedvességtartalma megnő mivel a hőszigetelés - az alapfelület kialakításától a felületképzésig - vizes technológiával készül. Ez a bevitt nedvesség azonban idővel távozik a szerkezetből, azaz a szerkezet nedvességtartalma folyamatosan csökken. Ehhez azonban szükséges, hogy a hőszigetelt falazat védve legyen a felszivárgó nedvességtől, valamint a csapóeső elleni védelmét is meg kell oldani víztaszító hatású homlokzati színvakolattal, festékkel vagy ezek hiányában színtelen impregnáló bevonattal.









3.) A belső oldali hőszigetelés egyik legfőbb előnye, hogy a falszerkezet felületi hőmérséklete megnő. Egy régi, rossz hőszigetelő képességű falazat felületi hőmérséklete 20 °C belső léghőmérséklet esetén a leghidegebb téli napokon 17 °C körüli, amely hideg sugárzó felület a helység hőmérsékleti komfortérzetét jelentősen rontja. Ebben az esetben a komfortérzet javítására a levegő hőmérsékletének megemelése szükséges ~23-24 °C körüli értékre, amely fűtésköltség tekintetében jelentős többlet kiadást eredményez. A belső oldali hőszigetelés elkészítése után 20 °C belső léghőmérséklet esetén a felületi hőmérséklet mindössze 19-19,5 °C-ra csökken, amely csekély változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet nem romlik.









A Multipor ásványi hőszigetelőlapok a német IBU - Institut für Bau und Umwelt (Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet) által EPD-XEL-2009212-D számon kiállított környezetvédelmi terméknyilatkozat besorolása alapján biológiailag ártalmatlanok és épületbiológiai szempontból ajánlottak. Továbbá a Multipor elnyerte a Natureplus minőségi védjegyet jövőképes, fenntartható termékként.

Magyarországon a Környezetbarát Termék minősítés igazolja a hőszigetelő lapok környezetbarát jellegét. A Kölni székhelyű ECO Institute tanúsítja, hogy Multipor ásványi hőszigetelő lapok teljes mértékben mentesek az egészségre veszélyes illékony szerves vegyületektől (VOC) így biztonsággal használhatók beltéri szigetelésként.



Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.




2020.05.06.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Ytong hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information