Silka, Ytong, Xella Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén

Silka falszerkezetek alkalmazási területeiTartószerkezet

A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.
A Silka mészhomok falazóelemek kiemelkedően magas nyomószilárdságából adódóan a belőlük épített falszerkezetek a hazánkban megszokottnál vékonyabb kivitelben is alkalmasak teherhordó falak készítésére. Megfelelő szigeteléssel (talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás) ellátva alkalmazhatók többszintes épületek térszín alatti létesítményeinek építésére, valamint, fokozott teherbírási igény eseten kiegészítő hőszigeteléssel ellátva homlokzati falszerkezetek építésére is.


Épületenergetika

A Silka mészhomoktégla magas nyomószilárdságához a gyártási technológiából és az anyagszerkezetből adódóan - magas elem - ezáltal, falazati "felülettömeg" társul, ami kiváló hő kapacitási tulajdonságot eredményez. Az alacsony energiaigényű épületek esetében a Silka falazatok homlokzati falként is megjelennek, mivel az energetikai modellben a falazat a "hőtároló tömeg" szerepet tölti be. Az így elkészített épület esetén a nyári túlmelegedés veszélye kevéssé áll fent, ugyanis az éjjel lehűtött szerkezet a nyári nappalok során a betárolt hőt visszasugározza, azaz hűti a belső légteret.
Épületakusztika, hangszigetelés

Magyarországon, a hangszigeteléssel kapcsolatosan az alábbi szabályozásoknak kell megfelelni.
Az MSZ 15601-1:2007 szabvány az épületen belüli, az MSZ 15601-2:2007 a homlokzati falszerkezetekre vonatkozó követelményeket határozza meg. A környezeti zaj és rezgés határértékek a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet tartalmazza.
Az épületen belüli léghangszigetelés szubjektív követelmények teljesítésében a Silka mészhomok falazatok jelentős szerepet játszanak, ugyanis a nagy felülettömegű (~400-450 kg/m2) egyhéjú szerkezetekkel a követelmények teljesítése helyes kivitelezés mellett biztosítható.
A Silka mészhomok falazóelem család hosszú múltra visszamenőleg hiteles, Magyarországon is elismert laboratóriumi mérési eredményekkel igazolja, hogy a közölt adatok valósak, laboratóriumban vagy építési helyszínen mértek, igazoltak.

Az akusztikai falazatok teljesítményét jelentősen befolyásolja a kivitelezés minősége és a falazaton készített felületképzés módja. A nút-féderes kialakítás lehetővé teszi a függőleges elemkapcsolatok habarcs nélkül történő kialakítását, azaz a munka gyorsan, hatékonyan végezhető a vízszintes habarcsterítéssel. Azonban, a függőleges illesztéseknél hézag nem lehet, teljesen zártan kell az elemeket egymás mellé helyezni. Ha vágott elem felületek találkoznak, ott viszont habarccsal kell az elemeket egymáshoz csatlakoztatni.
A felületképzés is nagyon fontos a deklarált akusztikai teljesítmény elérése szempontjából. A Silka akusztikai falazatokra elsősorban vakolat (mész-cement vagy gipsz kötőanyagú) ajánlott, ugyanis az elemek közötti nút-féderes kapcsolat illesztéseinek tömítéséi funkcióját ez a réteg látja el.
Az akusztikai teljesítményt jelentősen lerontja, ha az elemek nem zártan illeszkednek, illetve a vakolat helyett pogácsásan ragasztott gipszkarton burkolat készül.
Egyéb, épületakusztikai szempontból lényeges kialakítási részletek:

Vasbeton vázas, többszintes épületek esetén a födém alakváltozását figyelembe véve kell az épületszerkezeti megoldást kiválasztani. Akusztikus falazatok esetében alkalmazott rugalmas (PUR) ékelés esetén, a kerülő utas hatás csökkentése érdekében ez lehetőleg maximum 2,0 cm (statikus tervezővel egyeztetendő) legyen. A PUR kitöltést a falazat teljes szélességben kell elkészíteni!
Vasbeton pillérekhez "merev" csatlakozás kialakítással, a csatlakozó felületek falazó habarcs kitöltésével, valamint két soronként kialakított befúrt vagy dűbelezett acél, falbekötő szalagos mechanikus rögzítéssel alakítsuk ki. Eltérő anyagú homlokzati falszerkezethez történő csatlakozását az épület szerkezetileg alkalmas kialakítással építsük össze. Teherhordó szerkezet esetén tompa vagy előre elkészített horonyba történő beépítéssel, soronkénti habarcs kitöltéssel készülhet. Az épület helyszíni léghanggátlásának egyik befolyásoló tényezője a homlokzati falszerkezetek jellemzően gyengébb léghanggátló képessége miatt kialakuló "kerülő" híd, mely akusztikai szempontból kedvezőtlen hatás. Vasbeton vázas épületek esetén amennyiben nem vasbeton szerkezethez csatlakozik az akusztikus falazat, a kerülő utas hang hatás csökkentése érdekében javasolt megoldás a homlokzati falazatban előre elkészített horonyba történő beépítése (kb. 5,0 cm mélységű). Akusztikai szempontból az akusztikai fal homlokzati síkjáig történő kivezetése a leghatékonyabb megoldás. Könnyű válaszfalakat a Silka akusztikai falakhoz tompa ütközéssel, rugalmasan csatlakoztassunk.

Fenti kialakításokra vonatkozó konkrét megoldást minden esetben a tervezői utasítás alapján kell meghatározni.


Tűzvédelem

Fajtájuk és beépítési helyük szerint az épületszerkezeteknek különböző tűzvédelmi követelményeknek kell megfelelniük. Ezeket a mindenkori hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) rögzíti. Tekintettel arra, hogy a Silka mészhomok falazóelem tisztán ásványi eredetű anyag, éghető komponenseket nem tartalmaz és a tűzzel való érintkezése során káros gázok nem szabadulnak fel így - külön vizsgálat nélkül is - a "nem éghető" (A1) tűzvédelmi osztályba tartozik. Ezért a viszonylag vékony fal is eleget tesz a legszigorúbb tűzvédelmi követelményeknek. A Silka mészhomok szerkezetek tűzállóságával kapcsolatosan némi leegyszerűsítéssel mondható, hogy már a statikai igények kielégítése is olyan szerkezetet feltételez, mely tűzállósági szempontból is megfelelő lehet. A szerkezetek pontos tűzállósági határértékeinek megállapítása szabványokban meghatározott módszerekkel történik. A Silka 25 cm széles falazat tűzállósági határtérték teljesítménye REI 240, azaz 4 órán keresztül (ez a meghatározott maximális követelményérték) megvédi a védendő helyiséget a szomszédos helyiségben keletkezett tűz átterjedésétől.

Röviden összefoglalva, a Silka falazatok alkalmazásával, az épületszerkezetekkel szemben támasztott összetett igények is kielégíthetők. A Silka falazatokkal készült épület esetében a falazat biztosítja, hogy a műszaki előnyökön túl, egy hosszútávon tartós, kiváló minőségű otthont tudhatunk magunkénak.


Bővebb információk:
Weboldal: www.xella.hu

06 80 69 69 00 Az Ytong zöld szám reggel 6-tól este 18-óráig hívható.
Abban az esetben, ha ezen rendelkezési időn túl szeretné felvenni a kapcsolatot, írjon a telefonszámhoz kapcsolódó email címre zoldszam@xella.hu.

Ytong HírekYtong termékkönyvtáraYtong csomópontokYtong ÁrlistaYtong ProspektusokYtong Értékesítő partnerekYtong Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Ytong hírek:


Ytong - Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén
Silka mészhomoktégla, a megoldás összetett műszaki igények esetén 2018.11.04.
Silka falszerkezetek alkalmazási területei

Tartószerkezet
A falazat, mint tartószerkezet, hazánkban általában a családi házak szegmensében van jelen. Ilyen esetben maximum 3 szintes épületekről beszélhetünk, magasabb épületek már vegyes, vagy vasbetonvázas tartószerkezettel készülnek, ahol a falazat vázkitöltő szerepet lát el.

Ytong - Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók
Vasalt pallók - Fal-, födém és tetőpallók 2018.09.10.
YTONG vasalt pórusbeton építőelemek

Az YTONG vasalt pórusbeton építőelemek alapanyaga ugyanaz a jól ismert, környezetbarát pórusos kalcium- hidroszilikát vázrendszer, amit a hazai építési piac az YTONG építési rendszer legfőbb alkotó elemeként ismert és kedvelt meg, elsősorban kiváló hőtechnikai tulajdonságai, csekély önsúlya, kitűnő tűzállósága és jó alakíthatósága miatt.

Ytong - YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban
YTONG és MULTIPOR az új buda­pesti Puskás Ferenc Stadionban 2018.08.22.
Az UEFA 60. évfordulója alkalmából a következő labdarúgó világbajnokság 2020-ban kerül megtartásra 12 európai városban.

Ytong - Multipor - Ásványi hőszigetelőlap
Multipor - Ásványi hőszigetelőlap 2018.08.03.
Multipor - Az innováció

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása, amely Multipor néven vált ismertté. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stullnban 1998-ban indultak, ahol a gyártósort és a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porzban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása, napjainkban pedig már Európa több országában is gyártják. Magyarországon először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Ytong - Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018
Széchenyi Egyetemi Napok - SZEN2018 2018.05.29.
2018. április 17-21. között idén is, mint minden évben, megrendezésre került a nagyszabású győri "SZEN_2018" Széchenyi Napok. A négy napos rendezvény nem csak a féktelen bulikról, hanem a sportról és egyéb a tanulmányokhoz kapcsolódó programokról is szólt. Az eseményen az Y-YTONG Márkakereskedés és Mérnökiroda Kft. képviselte vállalatunkat.

Ytong - A multipor kiállja a tűzpróbát
A multipor kiállja a tűzpróbát 2018.05.07.
A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi bevonatként. A valósághű tűzvizsgálatok során a Multipor ásványi hőszigetelő lapok 900°C fokos terhelés során sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyű habarcs önmagukban nem éghetőek, a kísérletek azt mutatják, hogy fal, tető vagy lefelé hűlő födémek hideg oldali szigeteléseként tűzterhelés esetén is védelmet nyújtanak a hirtelen tönkremeneteltől vagy leeséstől.

Ytong - Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer
Multipor homlokzati hőszigetelő rendszer 2016.07.08.
Egyedülálló anyagtulajdonságai miatt a Multipor ásványi hőszigetelő rendszer ideális megoldást nyújt a homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelésére.

Ytong - A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel
A legjobb léghang­gátlási telje­sítmény Silka mész­homok falszerkezetekkel 2016.04.08.
Napjainkban az energiahatékonyság, a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége olyan téma, amely a legtöbb szakembert érdekli, de másról szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak a szakma gyakorlói.

Ytong - Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület
Optimális Otthon, a közel "0" energiaigényű környezetbarát épület 2016.03.10.
A családi ház megvalósításának ötlete 2014-ben fogalmazódott meg, majd a következő év június elején már be is indultak a kivitelezési munkálatok az Ytong építési rendszerelemek alkalmazásával, így az épület fél év elteltével beköltözhetővé vált.

Ytong - Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés...
Stabil, időtálló, biztonságos homlokzati hőszigetelés... 2015.11.06.
Az épületek hőveszteségének, energetikai mutatójának meghatározó eleme a homlokzati határoló szerkezetek hőszigetelő képessége. Ez meglévő épületek esetében a homlokzati falak utólagos külső oldali kiegészítő hőszigetelésével is javítható. Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos eleme a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok alkalmazása. A hőszigetelő anyag kiválasztásának szempontjából a hőszigetelő tulajdonságokon kívül az anyag egyéb műszaki paramétereit is érdemes figyelembe venni.

Ytong - Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...???
Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése - ami elrontható azt el is rontják...??? 2015.07.10.
A homlokzati falak belső oldali hőszigetelése továbbra is vitatott műszaki megoldás, de tény, hogy léteznek olyan épületek, amelyek esetében külső oldali hőszigetelés nem készíthető, ennek ellenére javítani kell a határoló szerkezetek hőszigetelési...

Ytong - Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához
Komplett építési rendszer a termoburok kialakításához 2015.04.30.
Egyrétegű falszerkezettel is teljesíthetőek az új energetikai követelmények

Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott szerkezet energiahatékonysága és bekerülési költsége. A falazatok terén eldöntendő, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készíteni.

Ytong - "Ytong Start" - hőhídmegszakító elem
"Ytong Start" - hőhídmegszakító elem 2015.02.02.
Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

Ytong -
"Ytong lambda" a legjobb hőszigetelő képességű falazatok 2014.11.13.
2015-től szigorodnak az épületek határoló szerkezeteire vonatkozó hőátbocsátási tényező ("U") értékek. Ez a változás része az épületeink minél gazdaságosabb működtetését előirányzó folyamatnak.

Ytong - Kihagyhatatlan ajánlat! - Vásárlási utalvány
Kihagyhatatlan ajánlat! - Vásárlási utalvány 2014.08.08.
Megérkezett a nyár, itt az ideje, hogy nekikezdjünk álmai otthonának megépítéséhez. Cégünk is szeretné kivenni a részét a nagy projekt megvalósításából, és ezért az alábbi nyári akcióval kedveskedik Önnek.

Régebbi hírek:
Ytong - Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

2014.06.19.


Ytong - Fehér szerkezetek 2014 kreditpontos konferencia

Fehér szerkezetek 2014 kreditpontos konferencia

2014.04.24.


Ytong - "Jövő a jelenben" - Tervpályázati hirdetmény

"Jövő a jelenben" - Tervpályázati hirdetmény

2013.09.06.


Ytong - Xella -

Xella - "Fehér szerkezetek 2013" kreditpontos konferencia

2013.04.10.


Ytong - Szigeteljünk együtt!

Szigeteljünk együtt!

2013.03.06.


Ytong - Új termék a Silka mészhomok téglák palettáján

Új termék a Silka mészhomok téglák palettáján

2013.01.15.


Ytong - Komplex szemlélet az épületszerkezetek választása esetén

Komplex szemlélet az épületszerkezetek választása esetén

2012.07.19.


Ytong - Zero Challenge Eredmény Hirdetés (első forduló)

Zero Challenge Eredmény Hirdetés (első forduló)

2012.06.12.


Ytong -

"Történelmi mélyponton az építőipar" Xella Magyarország: előre ...

2012.04.15.


Ytong - Ytong Mesterképzés 2012

Ytong Mesterképzés 2012

2012.01.24.


Ytong - Ytong P2-0,4 (A+)

Ytong P2-0,4 (A+)

2011.12.12.


Ytong - Homlokzatvakolatok Ytong szerkezeteken

Homlokzatvakolatok Ytong szerkezeteken

2011.09.20.


Ytong -

"FEHÉR SZERKEZETEK 2011" Kreditpontos konferencia 2011

2011.09.19.


Ytong - Belső oldali hőszigetelés - Mégis lehet?

Belső oldali hőszigetelés - Mégis lehet?

2011.07.08.


Ytong - Az Ytong passzívházfal szerkezeti elemei

Az Ytong passzívházfal szerkezeti elemei

2011.03.31.