A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE

A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt. A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.
A 456 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkező színházat a legkorszerűbb színpadtechnikával szerelték fel, akusztikája világszínvonalú.
A kivitelezés során ősi kemencéket és számos sírt tártak fel a régészek. Ezeket egy archeológiai kiállítás keretében mutatják be a nagyközönségnek.


A tervezéstől az alkalmazásig

A Mapei Technical Services is részt vett a projekt összetett tervezési fázisában, munkáját a tervezők csapatával és a helyi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársaival karöltve végezte. A munka több szakaszban valósult meg.


Az épület statikai és a legújabb földrengésbiztonsági előírásoknak megfelelő megerősítése

A hosszú évek alatt megrongálódott különböző betonelemeken (gerendákon és tartóoszlopokon) helyi javítási munkákat kellett végezni.
Ennek részeként a vasalat előbukkanó elemeiről tökéletesen eltávolították a rozsdát, MAPEFER korrózióvédő cementkötésű habarccsal elvégezték a passziválást, majd erre vitték fel a MAPEGROUT THIXOTROPIC javítóhabarcsot. A következő lépésben elvégezték az épület statikai megerősítését és földrengésállóságának javítását, ami kompozit C-FRP rendszerek felhordásával történt. A vasbeton tartóoszlopok közül néhányat a MAPEWRAP SYSTEM család termékeivel vontak be, és ugyanezt a rendszert használták egyes, ugyancsak vasbeton anyagú gerendák nyíró- és hajlítószilárdságának javítására. Ebben az esetben a MAPEWRAP PRIMER 1 kétkomponensű alapozóval készítették elő a hordozó felületet, MAPEWRAP 12 kétkomponensű tixotróp epoxi gittel egyenlítették ki a felületeket, az impregnáló hatást és a kötőerőt pedig két réteg kétkomponensű epoxigyanta mátrix közé beágyazott MAPEWRAP C UNI-AX 600/25 karbonszál biztosította. A felületet ezután QUARTZ 1.9 homokkal szórták meg a rákövetkező felületképző műveletek megkönnyítése érdekében. A szerkezetek megerősítését szolgáló munka során 12 mm-es MAPEWRAP C FIOCCO szénszál zsinórokat is felhasználtak. A betonba rögzített elemet MAPEWRAP 21 kétkomponensű epoxigyantával impregnálták a QUARTZ 1.9 homokszórás előtt. Az előformázott részt a földrengésveszélyes övezetekben létesített szerkezeti terhelésekre C1 minősítéssel rendelkező MAPEFIX EP 385 vegyi horgonnyal rögzítették a betonba. A megmaradt szénszál zsinórokat MAPEWRAP 31 epoxigyantával helyezték fel a korábban felhordott C-FRP rendszerre. Másrészről MAPEFIX VE SF 300 vinilészter gyanta alapú vegyi horgonyt (ez a termék szintén rendelkezik az ETA Európai Műszaki Engedély szerint a szeizmikus övezetekben létesítendő szerkezeti terhelésekre előírt C1 minősítéssel) használtak fel a 12 mm-es MAPEWRAP S FIOCCO szénszál zsinórok vegyi rögzítésére, illetve MAPEWRAP 12 kétkomponensű epoxi habarcsot a zsinórok ellapított részeihez.


Beltéri padlóbevonatok

A Mapei Technical Services a dekoratív védőbevonatok készítésére alkalmas ULTRATOP LOFT nagy szilárdságú, cementes bevonati rendszert javasolta a padlók teljesítményjellemzőinek javítására. Ez a rendkívül kopásálló termék ideális megoldást jelent a színházak nagy forgalmú közönségtereiben, ráadásul eleget tesz a helyi Műemlékvédelmi Hivatal mérnökei és a Városi Tanács Műszaki Osztálya által támasztott követelményeknek.
A hordozó felületet egy réteg, előzetesen QUARTZ 0.5 kvarchomokkal telített PRIMER SN alapozóval kezelték, majd MAPENET 150 üvegszövet hálóval erősítették meg. Ezután a felületet az ún. "wet-on-wet" technika segítségével QUARTZ 0.5 homokkal szórták meg, majd újabb réteg PRIMER SN alapozó következett. Miután az alapozó megszilárdult, a felületet lecsiszolták, és a keletkező port porszívóval távolították el, mielőtt az ULTRATOP LOFT F egykomponensű durvaszemcsés textúrájú, "Natural" (természetes) színű kenhető cementes pasztát egy rétegben felhordták.
A felületet 6 óra elteltével ismét átcsiszolták, hogy a helyenként felesleges mennyiségben felvitt termék eltávolításával teljesen egyenletessé tegyék a padló felszínét.
Ezután egy rétegben vízzel 1:1 tömegszázalék-arányban hígított PRIMER LT-t vittek fel a felületre, hogy a csiszolás nyomán keletkezett pórusokat lezárják, illetve elősegítsék az utána felhordott ULTRATOP LOFT W egykomponensű kenhető finomszemcsés cementes - ugyancsak "Natural" színű - paszta megtapadását.
Ennek a terméknek volt köszönhető, hogy a felület kialakult mintázata és minősége megfelelt a megbízó - következésképpen a projektmenedzsment - előírásainak.
A teljesen megszilárdult ULTRATOP LOFT W bevonat átcsiszolása után a felület pórusainak lezárására egy rétegben átlátszó ULTRATOP BASE COAT akril alapozót vittek fel.
Miután ez a réteg is tökéletesen megszáradt, a munka befejező lépéseként a felületet egy rétegben MAPEFLOOR FINISH 50 N kétkomponensű átlátszó poliuretán fedőbevonattal, majd MAPEFLOOR FINISH 58W záróbevonattal látták el. Ez utóbbi termék tulajdonságai javítják a felület kopás- és karcállóságát, ugyanakkor gátolják a szennyeződések lerakódását, továbbá megkönnyítik a felület rendszeres tisztítását és karbantartását.

Tetőszigetelő rendszer

A régi vízszigetelő rendszer felszedése és eltávolítása után a tető teljes felülete új esztrichréteget kapott. Ugyanakkor a körítőfalakat PLANITOP FAST 330 gyors kötésű, szálerősítésű cementkötésű habarccsal erősítették meg.
A szabadon maradó felületeket AQUAFLEX ROOF PLUS hibrid, készre kevert, rendkívül rugalmas és gyorsan száradó folyékony vízszigetelő membránnal tették vízállóvá.
Minden felületet gondosan megtisztítottak és lealapoztak. Felhordás során a kivitelező az AQUAFLEX ROOF PLUS két rétege közé MAPETEX 50 nem szőtt szövetet helyezett el. Az első réteget további három réteg követte ugyanabból a termékből. A függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat MAPEBAND SA lúgálló öntapadó butil hajlaterősítő szalaggal zárták le.
A kerámialapokkal borított felületek esetében a dilatációs hézagokat és a függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat lúgálló szöveterősítésű MAPEBAND gumiszalaggal zárták le. A felületek vízszigetelését ezután MAPELASTIC kétkomponensű rugalmas cementkötésű habarcsréteggel biztosították az erkélyeken, a teraszokon, a fürdőszobákban és a fürdőmedencékben.
A bevonat kialakítása során a kivitelező MAPENET 150 lúgálló üvegszövet hálót ágyazott be a két réteg közé.
Miután a két réteg tökéletesen megszáradt, a burkolat kőlapjait ADESILEX P9-cel rögzítették. Ez a termék egy fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes, az EN 12004 szabvány értelmében C2TE besorolású nyújtott nyitott idejű cementkötésű ragasztóhabarcs.

MŰSZAKI ADATOK

Teatro Fusco, Taranto (Olaszország)
A kivitelezés éve: 1907, 1927-ben új falazatot kapott.
A Mapei részvételének időszaka: 2017-2018.
Mapei által szállított termékek: Az épület földrengésállóságának javításához és szerkezeti megerősítéséhez, a cementkötésű padlók létrehozásához és a tető vízszigeteléséhez felhasznált termékek.
Tervező: Studio START, Techin Sri, Leda Ragusa, Enrico Conte, Gabriele Napolitano, Maria Crazia Pupino, Alessandro Sangermano, Giorgio Tonti, Laura Tonti, Pietro Pepe
Megbízó: Taranto Városi Tanács
Felügyeleti szervek: Brindisi, Lecce és Taranto Tartomány Archeológiai,
Szépművészeti és Tájrendezési Hivatala (Augusto Ressa, Antonietta dell'Aglio)
Projektmenedzser: Vincenzo Piccolo (Taranto Városi Tanács)
Művezető: Cosimo Netti
Építésvezető: Domenico Speziale
Kivitelező: GI.PI. Appalti
Mapei termékforgalmazó: Commerbit srl.
Mapei koordinátorok: Achille Carcagni, Giammario Dispoto, Michele Cannarile, Gianni Capriglia és and Giuseppe La Neve, Mapei SpA (Olaszország)

MAPEI TERMÉKEK Betonjavítás: Mapefer, Mapegrout Thixotropic
Földrengésállóság javítása és szerkezeti megerősítés: MapeWrap Primer 1, MapeWrap 12, MapeWrap 31, MapeWrap 21, MapeWrap3, MapeWrap C Fiocco, MapeWrap C UNIAX, Quartz 1.9, Mapefix EP 385 és MapefixVESF
Cementkötésű padlók: Mapenet 150, Primer LT, Primer SN, Quartz 0.5, Ultratop Base Coat, Ultratop Loft F. Ultratop Loft W, Mapefloor Finish 50 N és Mapefloor Finish 58W
Tetők vízszigetelése: Aquaflex Roof Plus, Mapeband, Mapeband SA, Mapelastic, Mapetex 50, Mapenetl50 és Planitop Fast 330
Kerámiapadlók burkolása: Adesilex P9

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2021.02.05.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok
Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok 2022.06.01.
A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát a felújító falszárító vakolatok népes családját is. Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk munkánk során. Lássuk melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazása során.

Mapei - Gomba, moha, alga házunk homlokzatán
Gomba, moha, alga házunk homlokzatán 2022.05.01.
Mi a megoldás?
Gombák, mohák, algák- velünk élő organizmusok. Mindenhol ott vannak a légkörben, ideális táptalajt keresnek, ahol elkezdhetnek burjánzani. A nedves, párás felületeket kedvelik, ezért lelhetőek fel az erdőkben, tavak és folyók partjain. Megjelennek azonban a házunk homlokzatán is, jellemzően az északi oldalon. Hogy miért ott? Mert azt a részt éri legkevésbé a nap, azon az oldalon párás a homlokzat legtovább.

Mapei - Miért van sókivirágzás a házak falain?
Miért van sókivirágzás a házak falain? 2022.03.08.
Ha valamerre sétálunk és kicsit jobban körülnézünk a környezetünkben lévő házakon gyakran láthatunk málló, leomló vakolatokat, sókivirágzásokat. Mi okozza? És mit tehetünk ellene?

Mapei - Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel
Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel 2022.03.01.
A falazott épületek, legyen szó akár lakóépületekről, akár történelmi vagy műemléki szerkezetekről, csak azután állíthatók helyre, miután meghatározták az azokat ért károsodás pontos okát, illetve a szerkezetek jelenlegi állapotát. Ehhez alapos szemrevételezésre és amennyiben szükséges, diagnosztikai vizsgálatra van szükség. Ezt követően kell azonosítani a megfelelő beavatkozási technikákat és az egyes fázisokhoz legalkalmasabb anyagokat, figyelembe véve a felhasznált termékek teljesítménykövetelményeit és -jellemzőit.

Mapei - Megújulás és megvalósuló álmok
Megújulás és megvalósuló álmok 2022.02.25.
Vajon a Mapei Krónika 73. száma olyan szakmai lap, amire az építési piac szereplői valóban támaszkodhatnak az információk és az inspirációk terén?

Mapei - Látvány vs. műszaki adottságok- Mapetherm Slim Ceramic System
Látvány vs. műszaki adottságok- Mapetherm Slim Ceramic System 2022.02.01.
A 2018-as Construmán különdíjat kapott a Mapei MAPETHERM TILE SYSTEM rendszere. A 3 mm x 500 mm x 1500 mm méretű kerlit lapokat, Eps hőszigetelésre 20 cm vastagságig és 20 méter magasságig biztonsággal beépíthetünk.

Mapei - A hőszigetelő rendszerek új generációja- PIR hőszigetelés
A hőszigetelő rendszerek új generációja- PIR hőszigetelés 2022.01.01.
Eps, Grafit, Ásványi. Akik valaha hőszigeteltek vagy terveztek hőszigetelést, mindannyian ismerik ezeket a neveket, és a hozzájuk kapcsolódó rendszereket. Tudják azt is, hogy az elmúlt években ezek a hőszigetelő rendszerek szinte semmilyen fejlődésen nem estek át. Forradalmi volt, amikor megjelent a grafit őrleményt tartalmazó EPS hőszigetelés, amely 25%-kal jobban szigetelt, mint a hagyományos. Ezt követte az ásványi lemezek homlokzaton történő alkalmazása, és lég- és páraáteresztő hőszigetelő rendszer megnevezés.

Mapei - Kedves Mapei Krónika Olvasó, kedves Partnerünk!
Kedves Mapei Krónika Olvasó, kedves Partnerünk! 2021.12.07.
Először mindig a fiamat kérem meg, hogy olvassa el a Mapei Krónika új számát. Ő az első kirtikusa a lapnak. Fiatal, friss, bátor gondolkodása sokat jelent, és mindig építő a szerkesztésben, a lap további tervezésében.
A Mapei Krónika december elején megjelenő téli számát még nem adhattam a kezébe, de nagyon várom, hogy figyelmesen átlapozza, és én meghallgathassam, mit lehetne még jobban tenni az újságért, és értetek, kedves Olvasók.

Mapei - Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra
Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra 2021.11.15.
A MAPEI, a vízszigetelési rendszerek vezető gyártója, örömmel jelenti be POLYGLASS modifikált-bitumenes lemezes termékkínálatának bővítését. A hidegebb körülmények közötti teljesítményre optimalizálva ezek a rugalmas lemezek megtakarítják a munkaidőt, és lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak a tetőszigetelési szezon meghosszabbítására.

Mapei - Legújabb generációs statikus polimer szálak
Legújabb generációs statikus polimer szálak 2021.11.02.
Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.

Mapei - 71. Mapei Krónika
71. Mapei Krónika 2021.09.14.
Süt a nap, de már itt-ott hullanak a levelek. Hűvösödik, de még csak most indul a munka dandárja. Az őszi idő, ha szerencsésen alakul az időjárás, igen kedvező az építéshez. Nekünk a Mapei-nek, és partnereinknek az a legfontosabb, hogy a szeptemberrel új lendületet vesz az építés, és nekilódul az őszi szezon.

Mapei - Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer
Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer 2021.09.08.
Hisszük, hogy az építőanyag gyártóknak részletesebb ismeretei vannak arról, hogy egy adott rétegrendbe a termékét milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval, vagy éppen anélkül kell beépíteni. Ebben a munkában nyújt segítséget a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, az ArchiCad kiegészítő programja. Segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbb módon tervezhetik be a Mapei által nyújtott rétegrendeket.

Mapei - Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával
Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával 2021.08.17.
Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.

Mapei - Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra
Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra 2021.07.12.
Sok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.

Mapei - Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast
Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast 2021.06.23.
Útjára indult a Mapei Krónika Podcast, a Mapei új kommunikációs szolgáltatása az építő szakemberek és az építtetők számára. Egy könnyed, személyes, mégis gazdag tartalommal rendelkező újdonság, ami a fülnek szól: ez a Mapei Krónika Podcast.

Mapei - Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra
Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra 2021.06.22.
Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.

Mapei - Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése
Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése 2021.05.28.
Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mapei - Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére
Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére 2021.05.01.
Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.

Mapei - 2021 a lakossági felújítások éve
2021 a lakossági felújítások éve 2021.04.01.
A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?

Mapei - Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?
Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ? 2021.03.01.
Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information