A KOMPLEX SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS NYOMÁN ÚJ ÉLETRE KELT EGY DÉL-OLASZORSZÁGI SZÍNHÁZ MŰEMLÉKI ÉPÜLETE

A dél-olaszországi Tarantóban 1907-ben felavatott "Cinematografo Internazionale" színház építtetője egy helyi üzletember volt. A színházat 2000-ben a helyi városi tanács vásárolta meg, de miután az épület állapota romlani kezdett, 2015-ben pályázati felhívást tettek közzé annak helyreállítására és felújítására. A több mint 4 millió eurós teljes költségvetésből megvalósított, és a Fusco Színház avatásával záruló beruházás 2018 decemberének végére készült el.




A 456 fő befogadására alkalmas nézőtérrel rendelkező színházat a legkorszerűbb színpadtechnikával szerelték fel, akusztikája világszínvonalú.
A kivitelezés során ősi kemencéket és számos sírt tártak fel a régészek. Ezeket egy archeológiai kiállítás keretében mutatják be a nagyközönségnek.


A tervezéstől az alkalmazásig

A Mapei Technical Services is részt vett a projekt összetett tervezési fázisában, munkáját a tervezők csapatával és a helyi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársaival karöltve végezte. A munka több szakaszban valósult meg.


Az épület statikai és a legújabb földrengésbiztonsági előírásoknak megfelelő megerősítése

A hosszú évek alatt megrongálódott különböző betonelemeken (gerendákon és tartóoszlopokon) helyi javítási munkákat kellett végezni.
Ennek részeként a vasalat előbukkanó elemeiről tökéletesen eltávolították a rozsdát, MAPEFER korrózióvédő cementkötésű habarccsal elvégezték a passziválást, majd erre vitték fel a MAPEGROUT THIXOTROPIC javítóhabarcsot. A következő lépésben elvégezték az épület statikai megerősítését és földrengésállóságának javítását, ami kompozit C-FRP rendszerek felhordásával történt. A vasbeton tartóoszlopok közül néhányat a MAPEWRAP SYSTEM család termékeivel vontak be, és ugyanezt a rendszert használták egyes, ugyancsak vasbeton anyagú gerendák nyíró- és hajlítószilárdságának javítására. Ebben az esetben a MAPEWRAP PRIMER 1 kétkomponensű alapozóval készítették elő a hordozó felületet, MAPEWRAP 12 kétkomponensű tixotróp epoxi gittel egyenlítették ki a felületeket, az impregnáló hatást és a kötőerőt pedig két réteg kétkomponensű epoxigyanta mátrix közé beágyazott MAPEWRAP C UNI-AX 600/25 karbonszál biztosította. A felületet ezután QUARTZ 1.9 homokkal szórták meg a rákövetkező felületképző műveletek megkönnyítése érdekében. A szerkezetek megerősítését szolgáló munka során 12 mm-es MAPEWRAP C FIOCCO szénszál zsinórokat is felhasználtak. A betonba rögzített elemet MAPEWRAP 21 kétkomponensű epoxigyantával impregnálták a QUARTZ 1.9 homokszórás előtt. Az előformázott részt a földrengésveszélyes övezetekben létesített szerkezeti terhelésekre C1 minősítéssel rendelkező MAPEFIX EP 385 vegyi horgonnyal rögzítették a betonba. A megmaradt szénszál zsinórokat MAPEWRAP 31 epoxigyantával helyezték fel a korábban felhordott C-FRP rendszerre. Másrészről MAPEFIX VE SF 300 vinilészter gyanta alapú vegyi horgonyt (ez a termék szintén rendelkezik az ETA Európai Műszaki Engedély szerint a szeizmikus övezetekben létesítendő szerkezeti terhelésekre előírt C1 minősítéssel) használtak fel a 12 mm-es MAPEWRAP S FIOCCO szénszál zsinórok vegyi rögzítésére, illetve MAPEWRAP 12 kétkomponensű epoxi habarcsot a zsinórok ellapított részeihez.


Beltéri padlóbevonatok

A Mapei Technical Services a dekoratív védőbevonatok készítésére alkalmas ULTRATOP LOFT nagy szilárdságú, cementes bevonati rendszert javasolta a padlók teljesítményjellemzőinek javítására. Ez a rendkívül kopásálló termék ideális megoldást jelent a színházak nagy forgalmú közönségtereiben, ráadásul eleget tesz a helyi Műemlékvédelmi Hivatal mérnökei és a Városi Tanács Műszaki Osztálya által támasztott követelményeknek.
A hordozó felületet egy réteg, előzetesen QUARTZ 0.5 kvarchomokkal telített PRIMER SN alapozóval kezelték, majd MAPENET 150 üvegszövet hálóval erősítették meg. Ezután a felületet az ún. "wet-on-wet" technika segítségével QUARTZ 0.5 homokkal szórták meg, majd újabb réteg PRIMER SN alapozó következett. Miután az alapozó megszilárdult, a felületet lecsiszolták, és a keletkező port porszívóval távolították el, mielőtt az ULTRATOP LOFT F egykomponensű durvaszemcsés textúrájú, "Natural" (természetes) színű kenhető cementes pasztát egy rétegben felhordták.
A felületet 6 óra elteltével ismét átcsiszolták, hogy a helyenként felesleges mennyiségben felvitt termék eltávolításával teljesen egyenletessé tegyék a padló felszínét.
Ezután egy rétegben vízzel 1:1 tömegszázalék-arányban hígított PRIMER LT-t vittek fel a felületre, hogy a csiszolás nyomán keletkezett pórusokat lezárják, illetve elősegítsék az utána felhordott ULTRATOP LOFT W egykomponensű kenhető finomszemcsés cementes - ugyancsak "Natural" színű - paszta megtapadását.
Ennek a terméknek volt köszönhető, hogy a felület kialakult mintázata és minősége megfelelt a megbízó - következésképpen a projektmenedzsment - előírásainak.
A teljesen megszilárdult ULTRATOP LOFT W bevonat átcsiszolása után a felület pórusainak lezárására egy rétegben átlátszó ULTRATOP BASE COAT akril alapozót vittek fel.
Miután ez a réteg is tökéletesen megszáradt, a munka befejező lépéseként a felületet egy rétegben MAPEFLOOR FINISH 50 N kétkomponensű átlátszó poliuretán fedőbevonattal, majd MAPEFLOOR FINISH 58W záróbevonattal látták el. Ez utóbbi termék tulajdonságai javítják a felület kopás- és karcállóságát, ugyanakkor gátolják a szennyeződések lerakódását, továbbá megkönnyítik a felület rendszeres tisztítását és karbantartását.





Tetőszigetelő rendszer

A régi vízszigetelő rendszer felszedése és eltávolítása után a tető teljes felülete új esztrichréteget kapott. Ugyanakkor a körítőfalakat PLANITOP FAST 330 gyors kötésű, szálerősítésű cementkötésű habarccsal erősítették meg.
A szabadon maradó felületeket AQUAFLEX ROOF PLUS hibrid, készre kevert, rendkívül rugalmas és gyorsan száradó folyékony vízszigetelő membránnal tették vízállóvá.
Minden felületet gondosan megtisztítottak és lealapoztak. Felhordás során a kivitelező az AQUAFLEX ROOF PLUS két rétege közé MAPETEX 50 nem szőtt szövetet helyezett el. Az első réteget további három réteg követte ugyanabból a termékből. A függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat MAPEBAND SA lúgálló öntapadó butil hajlaterősítő szalaggal zárták le.
A kerámialapokkal borított felületek esetében a dilatációs hézagokat és a függőleges és vízszintes felületek csatlakozásainál található hézagokat lúgálló szöveterősítésű MAPEBAND gumiszalaggal zárták le. A felületek vízszigetelését ezután MAPELASTIC kétkomponensű rugalmas cementkötésű habarcsréteggel biztosították az erkélyeken, a teraszokon, a fürdőszobákban és a fürdőmedencékben.
A bevonat kialakítása során a kivitelező MAPENET 150 lúgálló üvegszövet hálót ágyazott be a két réteg közé.
Miután a két réteg tökéletesen megszáradt, a burkolat kőlapjait ADESILEX P9-cel rögzítették. Ez a termék egy fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes, az EN 12004 szabvány értelmében C2TE besorolású nyújtott nyitott idejű cementkötésű ragasztóhabarcs.





MŰSZAKI ADATOK

Teatro Fusco, Taranto (Olaszország)
A kivitelezés éve: 1907, 1927-ben új falazatot kapott.
A Mapei részvételének időszaka: 2017-2018.
Mapei által szállított termékek: Az épület földrengésállóságának javításához és szerkezeti megerősítéséhez, a cementkötésű padlók létrehozásához és a tető vízszigeteléséhez felhasznált termékek.
Tervező: Studio START, Techin Sri, Leda Ragusa, Enrico Conte, Gabriele Napolitano, Maria Crazia Pupino, Alessandro Sangermano, Giorgio Tonti, Laura Tonti, Pietro Pepe
Megbízó: Taranto Városi Tanács
Felügyeleti szervek: Brindisi, Lecce és Taranto Tartomány Archeológiai,
Szépművészeti és Tájrendezési Hivatala (Augusto Ressa, Antonietta dell'Aglio)
Projektmenedzser: Vincenzo Piccolo (Taranto Városi Tanács)
Művezető: Cosimo Netti
Építésvezető: Domenico Speziale
Kivitelező: GI.PI. Appalti
Mapei termékforgalmazó: Commerbit srl.
Mapei koordinátorok: Achille Carcagni, Giammario Dispoto, Michele Cannarile, Gianni Capriglia és and Giuseppe La Neve, Mapei SpA (Olaszország)

MAPEI TERMÉKEK Betonjavítás: Mapefer, Mapegrout Thixotropic
Földrengésállóság javítása és szerkezeti megerősítés: MapeWrap Primer 1, MapeWrap 12, MapeWrap 31, MapeWrap 21, MapeWrap3, MapeWrap C Fiocco, MapeWrap C UNIAX, Quartz 1.9, Mapefix EP 385 és MapefixVESF
Cementkötésű padlók: Mapenet 150, Primer LT, Primer SN, Quartz 0.5, Ultratop Base Coat, Ultratop Loft F. Ultratop Loft W, Mapefloor Finish 50 N és Mapefloor Finish 58W
Tetők vízszigetelése: Aquaflex Roof Plus, Mapeband, Mapeband SA, Mapelastic, Mapetex 50, Mapenetl50 és Planitop Fast 330
Kerámiapadlók burkolása: Adesilex P9

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.02.05.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information