Knauf Insulation Kft.
CALIBRI LIGHTCSÖKKENTETT DECIBEL, MEGNÖVELT TERAFLOP*
(*GIGÁSZI TELJESÍTMÉNY, TÖRPÜLŐ ZAJHATÁSSAL)



Tisztelt Olvasók!

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.
A folyamatos fejlesztések (2008 óta mind nagyobb teljesítmények bekapcsolása az országos hálózatba is) indokolttá tették a géppark működéséhez kapcsolt és növekvő teljesítményű gépészet zajhatásának csökkentését is. Az épület bővítése során a gépészeti egységeket (kompresszorok, ventilátorok) a tetőre telepítették, több méterrel magasítva az attika falakat. Hangelnyelésről, hangcsillapításról ezen falak belső borításaként beépített Tektalan 037 A2 típusú építőlemezek gondoskodnak. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő, 50 mm és 75 mm vastag Tektalan 037/2 kompozit táblák hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak leginkább megfelelnek.




Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:
αw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

A lakókörnyezet nyugalmának megőrzése érdekében alapvető szempont a zajcsökkentő felület kialakítása. Fontos továbbá, hogy megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság megtilthatja a hűtő/fűtő gépészeti rendszer használatát. Fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható. Jelen esetben ez amiatt is lényeges, mert a közelben egyetemi kollégium és a kerítésen kívül lakóövezet is található.



A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság megteremtése. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól (a "gépház" felülről nyitott). A lapok rögzítését követően javaslatunk szerint festés/lakkozás volt szükséges a táblák időjárásállóságának növelésére. A hangelnyelés megtartása érdekében fontos viszont a lapok porózus felületének megőrzése, tehát sűrű diszperziós festés helyett, csak hidrofóbizáló alapozó, vagy vékony struktúrájú (szilikát, vagy szilikon bázisú) homlokzati festék alkalmazható.

További források:

http://www.kitervezte.hu/epuletek/oktatas/szuperszamitogep-kozpont-debrecen
https://hpc.unideb.hu/

Köszönjük a figyelmet!

Tisztelettel:
A Knauf Insulation csapata


További információ kérhető:

Kanyuk László
Knauf Insulation Kft.
+36-30/997-0500
Laszlo.Kanyuk@knaufinsulation.com

Eisen-Kiss Erika
Premier Hungary Communications Kft.
+36-20/995-1100
eisen-kiss@premiercom.hu


Knauf Insulation Kft.

További részletek és termékinformációk:
Honlap: www.knaufinsulation.hu
Email: info.hu@knaufinsulation.com


Knauf Insulation Kft.

Jövőképünk túlmutat az energiahatékonyságon

Küldetésünknek tartjuk, hogy szembenézzünk a hagyományos gondolkodás kihívásaival és olyan innovatív szigetelési megoldásokat hozzunk létre, amelyek átalakítják jövőbeli életünket és építkezési módszereinket, miközben vigyázunk a készítésben és használatban részvevő emberekre, valamint a világra, amelyben élünk.

Jövőképünkben felvázoljuk, hogy mit várunk el magunktól. Célunk az, hogy a világ legmegbízhatóbb szigetelő partnere legyünk azzal, hogy kiváló teljesítményű és intelligens szigetelési megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtsunk.


2022.09.26.

Knauf HírekKnauf KiadványokKnauf Műszaki adatlapokTeljesítmény nyilatkozatokKnauf Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Knauf hírek:


2022.04.29.
Knauf - SUPAFIL
SUPAFIL


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information