Knauf Insulation Kft.
Egyre zajosabb bolygón élünk

Szűrje a zajt - mutatjuk hogyan!


Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke*. Napjainkban az unió lakosságának 65 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 40 százaléka él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett. Európa lakosságának 1,4 százaléka pedig már olyan súlyos, 75 dB feletti zajterheléssel él együtt, amely meghaladja az egészségügyi határértéket**. Ezek a rendkívüli körülmények a visszafordíthatatlan halláskárosodás mellett idegrendszeri és agyi károsodással is járnak, nem beszélve az alvási zavarokból adódó fáradtságról vagy a magas vérnyomásról. Pedig a környezeti és beltéri zajok káros hatásai ellen korszerű hangelnyelő megoldásokkal védekezhetünk.


Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az EEA, becslései szerint, a környezeti zaj hosszú távon évente 12 000 idő előtti halálesetért felelős, és Európa-szerte 48 000 új szívbetegséghez járul hozzá. Becslések szerint emellett 22 millió embert érint tartósan erősen zavaró zajterhelés, és 6,5 millióan szenvednek krónikus alvászavarban. A zajterhelés hosszabb távon kihat az ember munkahelyi teljesítményére is, a gyerekeknél pedig tanulási nehézségeket okozhat. Egyes orvosi szakvélemények szerint a zajproblémák miatt akár 8-10 évvel is kevesebbet élhetünk.

Milyen hatással van a zaj az egészségünkre?

A környezeti zaj befolyásolja a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utózengési időt (a visszhangosság mértékét) is, melyek alacsony értékei rendkívül zavaróak lehetnek. Egy sportcsarnokban a pályán lévő játékosok és edzők között a kommunikációt nagyban nehezíti, hogy a rossz akusztikai körülmények miatt nem értik jól egymás szavát. Ennek ellensúlyozására egyre hangosabban beszélnek, nő az átlagos hangnyomásszint. Az állandó zaj és koncentrált figyelem 1-2 óra után fáradtságot okoz, ez rossz hatással van a sportolók közérzetére, továbbá csökkenti a sportteljesítményt is. A zajszennyezés ugyanolyan veszélyes hatású lehet, mint a légszennyezés vagy a káros vegyi anyagok.

A hatékony játékos kulcsa az ideális akusztika

Az emberek zajjal szembeni érzékenysége eltérő. A hangzavar kezdetben csak stresszt okoz, a hosszú távon elszenvedett zajterhelés a vegetatív idegrendszert károsítja. A Knauf Insulation szakemberei szerint ehhez elengedhetetlen a hangelnyelő elemek megfelelő kiválasztása, méretezése és pontos elhelyezése, hogy viszonylag utórezgés menetessé tegye az adott épületet. A megfelelő akusztikus környezet létrehozása okos beruházásnak tekinthető, amely a gyakorlatban hosszabb távon térül meg.


Egy sportcsarnokban is elengedhetetlen a zaj csillapítása

Egy-egy multifunkciós létesítmény tervezésekor egyik alapvető szempont az ún. akusztikai kényelem. A hangot visszaverő nagy, sík, belső falfelületeket, a térelválasztó falakat, lelátó alatti tereket zajvédelmi szempontból is szigetelni kell. A nagy zajterhelésnek kitett épületekben, ahol sokan és sok időt töltenek, elengedhetetlen a megfelelően tervezett és kivitelezett akusztikai védelem.

"Zárt terekben a zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatokkal, szigeteléssel. A legoptimálisabb eredményt épületakusztikai szakember bevonásával tudjuk elérni, aki optimalizáltan tervezi meg a célnak megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot. Cél, hogy az alapzajt csökkentsük és erre jó példa az MVM DOME multifunkciós csarnok akusztikai szigetelése, melynek nyomán az alapzaj elcsendesül és a játéktér és a nézőtér is sokkal komfortosabb lett." - mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

Az MVM DOME csarnok teljes hangszigetelése a Knauf Insulation szakembereinek a munkáját dicséri. A multifunkciós épület az összes létező teremsportág számára megfelelő szabványokkal, méretekkel, kialakításokkal rendelkezik. Mindezek mellett nagykoncertek, rendezvények, kiállítások helyszínéül is szolgál. Így a teremakusztika nagyon fontos szempont, már a tervezéskor kiemelten figyelmet kapott a megfelelő hangelnyelő anyagok kiválasztása. Akusztikai szempontból lényeges, hogy az épületben lévő anyagok többsége beton és üveg és ezek a szerkezetetek még inkább felerősítik a nem kívánt hangokat. A folyamatos háttérzaj pedig nem csak rontja az egymás közti kommunikációt, de a kifáradásához is vezethet.

A kivitelezés során az akusztikai célra alkalmazott fagyapot táblák a magas szintű műszaki teljesítményen túl esztétikailag is jól mutatnak. A lapok festhetőek, természetes megjelenésűek kémiailag semlegesek - nem lépnek reakcióba a körülötte lévő anyagokkal, könnyen vághatók a kívánt méretre és formára, mechanikai igénybevételekkel szemben rendkívül ellenállóak, kiváló idő- és időjárásállóak. A kivitelezés során nincs szükség különleges szerszámokra, speciális ismeretekre, különleges szaktudásra. A rögzítések könnyen és egyszerűen beépíthetők.




További információ kérhető:

Kanyuk László
Knauf Insulation Kft.
+36-30/997-0500
Laszlo.Kanyuk@knaufinsulation.com

Eisen-Kiss Erika
Premier Hungary Communications Kft.
+36-20/995-1100
eisen-kiss@premiercom.hu

* Az ENSZ felmérése szerint a nagyvárosok zaja ma négyszer nagyobb, mint 1956-ban, és harminckétszer akkora, mint 1932-ben.

** Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint, Európában évente 1 millió egészséges életévet veszítünk el a zajártalom miatt bekövetkező stressz, fáradság, alvászavarok, valamint az ezek nyomán kialakuló szív- és érrendszeri megbetegségek miatt.


Knauf Insulation Kft.

További részletek és termékinformációk:
Honlap: www.knaufinsulation.hu
Email: info.hu@knaufinsulation.com


Knauf Insulation Kft.

Jövőképünk túlmutat az energiahatékonyságon

Küldetésünknek tartjuk, hogy szembenézzünk a hagyományos gondolkodás kihívásaival és olyan innovatív szigetelési megoldásokat hozzunk létre, amelyek átalakítják jövőbeli életünket és építkezési módszereinket, miközben vigyázunk a készítésben és használatban részvevő emberekre, valamint a világra, amelyben élünk.

Jövőképünkben felvázoljuk, hogy mit várunk el magunktól. Célunk az, hogy a világ legmegbízhatóbb szigetelő partnere legyünk azzal, hogy kiváló teljesítményű és intelligens szigetelési megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtsunk.


2022.10.05.

Knauf HírekKnauf KiadványokKnauf Műszaki adatlapokTeljesítmény nyilatkozatokKnauf Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Knauf hírek:


2022.04.29.
Knauf - SUPAFIL
SUPAFIL


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information