FALAZATREPEDÉS JAVÍTÁSA

A régi építésű, felújítás alatt álló házak esetén gyakran tapasztalható probléma a falszerkezet repedése. Állékonysági problémát jelez, ha egy épületen megjelennek ezek a repedések, deformációk. A károsodott, repedezett falazatok javításának többféle módja létezik, ezek közül a Mapei többféle megoldást és terméket kínál.


Nézzünk néhány technológiát, melyekkel kezelhető a falazatrepedés problémája!


1. Száraz rendszerű falvarrás rozsdamentes acél spirálrudakkal

Látszó falazatok repedéseinek varrása elvégezhető a MAPEI STEEL DRY 316 rozsdamentes acél spirálrudakkal, melyek elhelyezése szárazon történik, keresztirányban és cikkcakkban elhelyezve a repedés mentén. A varrás előtt a repedés méretének függvényében injektálás is elvégezhető, mely után az alábbiak szerint kell eljárni:

Induljon el a repedéssel érintett falazat egyik oldalától és készítsen előfuratokat, melyek átmérője kisebb, mint a beépítendő spirálrúd, míg el nem éri a másik oldalt (A kép).
Sűrített levegővel távolítson el minden laza anyagot a furatok belsejéből (B kép).
Illessze be a MAPEI STEEL DRY 316 rudat az egyes furatok belsejébe a megfelelő, MAPEI STEEL MANDRIL tokmány használatával, amelyet SDS adapterrel kell felszerelni a fúrógépre. A rudat ütvefúrással kell bejuttatni az előfuratba, amíg az teljes hosszában bele nem kerül. A spirálrúd hosszának függvényében szükség lehet a MAPEI STEEL EXTENSION hosszabbító elem használatára (C kép).
A rudat a furat teljes hosszáig be kell helyezni (D kép).
A spirálrudak behelyezése után töltse ki a furatokat PLANITOP HDM RESTAURO habarccsal (E kép).

Falvarrás technológiájának lépései
2. Teherhordó falazatok repedéseinek javítása - Repedések helyi javítása FRCM rendszerrelAZ FRCM rendszereket vékony rétegben (kb. 1-1,5 cm) felhordható szálerősítésű habarcsok alkotják, különböző típusú szálerősítésű hálókkal ötvözve (üveg, bazalt vagy szénszálakból). Az ilyen rendszerek lehetővé teszik a megerősítés tömegének és merevségének hatékony csökkentését, miközben jelentősen növelik a mechanikai szilárdságot. A tartófalakon (kő, tégla, tufa) lévő repedések helyi javítása megoldható lokálisan felhordott, tömör, erősített vakolattal, az FRCM RENDSZER hálóival (MAPEGRID B 250 vagy MAPEGRID G 220), és a kétkomponensű, magas duktilitású, szálerősítésű habarcsokkal együttdolgozó módon (PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO).

A tartófal repedéseinek javítása:

Távolítsa el a meglévő vakolatot a repedés körül kb. 60-90 cm-en (akár a függőleges falazaton, akár a boltozat alsó felületén), létrehozva a megerősítendő zónát. Ha szükséges, végezzen injektálást a konszolidáláshoz (A kép).
Mossa le alacsony nyomású vízzel a javítandó felületet (B kép).
Vigyen fel egy réteg kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO anyagot, 5-6 mm vastagságban (C kép).
Helyezze rá a friss habarcsrétegre a MAPEGRID G 220 lúgálló üvegszálas szerkezeti hálót vagy MAPEGRID B 250 bazalthálót a repedés fölé, ügyelve a darabok közötti legalább 15 cm-es átlapolásra (D kép).
Vigyen fel egy második réteg PLANITOP HDM, PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO anyagot, 5-6 mm-es rétegben, míg az első réteg még friss (E kép).
Várja meg, míg letelik a habarcs érlelési ideje, és végezze el a simítást a PLANITOP vagy a MAPE-ANTIQUE termékcsalád simítóanyagaival (F kép).


3. Repedések javítása kitöltő falakon és válaszfalakon - Repedések helyi javítása kis vastagságú megerősített vakolássalA válaszfalak és kitöltő falak helyi javítása és megerősítése elvégezhető "lokális kis vastagságú, megerősített vakolattal", az FRCM RENDSZER termékskálájának hálóival, a MAPEGRID G 120-szal, a PLANITOP HDM MAXI kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású habarccsal együtt alkalmazva.

A repedés javításának lépései kitöltő falaknál:

Távolítsa el a vakolatot a repedés körül kb. 50 cm-es szélességben (A kép).
Távolítsa el a felületről a laza anyagokat (B kép).
Mossa le a felületet vízzel, hogy nedves alapfelületet kapjon a következő lépések elvégzése előtt (C kép).
Vigyen fel egy réteg kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású PLANITOP HDM MAXI habarcsot 5-6 mm vastagságban (D kép).
Helyezze el a friss habarcsrétegen a MAPEGRID G 120 lúgálló üvegszálas erősítő hálót a repedésre, úgy, hogy takarja az előzetesen kibontott 50 cm-t (E kép)
Vigyen fel a háló elhelyezésének területére egy második réteg PLANITOP HDM MAXI anyagot, 5-6 mm-es rétegben, míg az első réteg még friss (F kép).
Várja meg, míg letelik a PLANITOP HDM MAXI érlelési ideje, majd végezze el a simítást a PLANITOP termékcsalád valamelyik simító termékével (G kép).

A falazatok megerősítésének még további esetei és módjai vannak, léteznek megoldások falazatok szénszálas szövetekkel történő megerősítésére is, vagy akár kevésbé tipikus szerkezetek (pl. falazott boltozatok) megerősítésére is. A Mapei szerkezetmegerősítési megoldásait a falazott szerkezetekre, valamint vasbeton, fa és nem teherbíró szerkezetekre vonatkozóan is kézikönyvünkben találhatja meg.

SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS kézikönyv


További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2022.10.03.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Megújult a Mapei lábazati vakolat színmappája!      2023.09.14.

A Mape-Mosaic lábazati díszítő vakolat évek óta szerepel a Mapei kínálatában, nagy sikerrel.

A termék vékonyrétegű dekorációs és védővakolat készítésére használható, alkalmas mind kültéri, mind beltéri felhasználásra.


Megjelent a MAPEI ingyenes fugatervező mobilalkalmazása!      2023.08.14.

Már letölthető a MAPEI FUGHE APP mobilalkalmazás, amibe egy fotóval betölthető a burkolat fotója, és megtervezhető hozzá a fugázó színe, típusa és szélessége. Így megnézhetjük, hogyan nézne ki a felületünk egy szűkebb vagy egy szélesebb fugával, illetve a világosabb vagy sötétebb fugaszín illik-e jobban a burkolólaphoz!


Új színek a Keracolor FF Flex fugázóanyag színválasztékában!      2023.07.18.

A burkolatok állandó változása időnként befolyásolja a fugázáshoz használt színek alakulását is. Az elmúlt időszakban a Mapei legismertebb fugázóanyaga, a Keracolor FF Flex színpalettája is jelentős változásokon ment keresztül: néhány szín eltűnt, és újak érkeztek a helyükre.


Biztonságos medenceburkolás megfelelő Mapei termékekkel      2023.06.05.

A medencék burkolásától sok burkoló fél, pedig, ha tudjuk az alapokat, a legfontosabb sarokpontokat, akkor kisebb munkák elvállalásával jó fejlődési lehetőséget biztosít ez a terület.
Nézzük hát, mi az a minimum, amit a medencékről tudni kell, a legkisebb családi házas munkák esetén is.


Meglévő hőszigetelés felújítása bontás nélkül - a Mapetherm EPS Plus 8+15 hőszigetelő rendszer      2023.05.02.

15-20 évvel ezelőtt a családi házakra általában 5-8 cm vastag hőszigetelést építettek. A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt ezen vastagságok mára már nem elegendőek.


Kerapoxy Easy Design - a fugázó, ami örökre tiszta marad!      2023.04.04.

A cementes fuga alkalmazása a hidegburkolás során teljesen megszokott, de bizony vannak hátrányai is ennek az anyagnak. A cementes anyagok magukba szívják a szennyeződést, és nem távolíthatóak el teljes mértékben a felületről. A cementes fugát ezért olyan helyre érdemes beépíteni, ahol kevésbé éri szennyeződés a burkolatot, pl.: nappaliban, szobákban)


A legújabb design a fürdőszobában: SPC és LVT burkolatok alkalmazása      2023.03.06.

Vizes helyiségeink kialakításánál a funkció mellett komoly hangsúlyt kap a design is, ezért kerülhettek fel a tervezők termékpalettájára a vékony vízálló SPC és LVT burkolatok. Ezen burkolatok számos innováció révén már alkalmasak fürdőhelyiségek, akár tusolók burkolására is, de csak a megfelelő előkészítéssel és figyelmességgel!


Mit javasol az Építésügyi Műszaki Irányelv a falazott szerkezetű épületek helyreállításáról?      2023.02.08.

Épületeink jelentős hányada még azokból az időkből származik, amikor még nem foglalkoztak a talajból származó nedvesség elleni védelemmel. Ennek hiánya folyamatos állapotromláshoz vezethet, amely csökkenti az épületek értékét, tönkremenetelhez vezethet, és vegyük figyelembe a falazott szerkezetek esetén a nedvességgel szállított sók okozta károkat is.


Új színek a Mapei kínálatában!      2023.01.17.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az év színe, melyet a Pantone választ, és ami hatással van a lakberendezésre, a divatvilágra, és néha az építőiparra is. Azért néha, mert a 2022-es év színe a Very Peri-t, ami egy igazán dinamikus szín, ibolya, vörös árnyalattal keresztezve. Ez az összeállítás nem gyakori homlokzaton.


Mitől is új a "régi" jól bevált Keraflex Extra S1?      2022.12.01.

Ha visszaemlékezek arra, mikor a Mapei-nél az első napomat töltöttem, eszembe jut mennyi új anyaggal találkoztam. Elismeréssel töltött el a Mapei folyamatos fejlesztése, új anyagok, receptúrák kidolgozása. Mikor mélyebben beleástam magam a Mapei termékeibe a hatalmas ragasztóanyag választék közt szinte elvesztem. El se tudom képzelni milyen lehet most kivitelezőként nem eltévedni a sok gyártó cég kínálata között. Szerencsére a Mapei-nek erre is van megoldása, egy olyan "puska" ami a legnépszerűbb anyagainkat tartalmazza, tulajdonképpen egy termékválasztó segédlet, ami internetről letölthető, a szerencsésebbeknek nyomtatott formában is már megvan.


A Virgilio gyermekoktatási központ Locriban      2022.11.01.

Locri "Virgilio" oktatási központját, amely Reggio Calabria tartományban található, az egyedi építészeti tervezése és az építkezéshez használt anyagok teszik különlegessé. Mindössze kétszáz napot vett igénybe a megépítése és megfelel a legmagasabb biztonsági és energiahatékonysági szabványoknak.


FALAZATREPEDÉS JAVÍTÁSA      2022.10.03.

A régi építésű, felújítás alatt álló házak esetén gyakran tapasztalható probléma a falszerkezet repedése. Állékonysági problémát jelez, ha egy épületen megjelennek ezek a repedések, deformációk. A károsodott, repedezett falazatok javításának többféle módja létezik, ezek közül a Mapei többféle megoldást és terméket kínál.


Színvakolat készítése ősszel      2022.08.29.

Ahogy megyünk ki a nyárból a hőmérséklet egyre gyakrabban marad az ideálisnak mondott felső hőmérséklet tartomány alatt, azaz vége a kánikulának, újra lehet hőszigetelni és színezni.

Fontos azonban tudnunk, hogy a hőmérséklet csökkenésével a relatív páratartalom emelkedni fog. Ősszel csökken a napsütéses órák száma, egyre több a párás, ködös reggel és este.


A Construma termékdíjas fugázó: Kerapoxy Easy Design      2022.08.01.

Az epoxi és cementes fugázók békés egymás mellett élése jól működött az elmúlt évtizedekben. Az epoxik magasabb műszaki tartalmához nehezebb bedolgozhatóság párosult, ami miatt a burkolók a cementes fugázókat használták és használják a mai napig. Az epoxi fugázóknak ott van létjogosultsága, ahol valamilyen különleges tulajdonságra, például savállóságra van szükség. Tény, hogy cementes fugázók elégséges műszaki tartalommal rendelkeznek a lakossági vagy egy átlagos közhasználatban lévő hidegburkolatokhoz történő felhasználáshoz, bár az is tény, hogy az epoxi fugázóknak a savállóságon kívül még számos előnye lenne.


A rendszergarancia fontossága      2022.07.01.

Pár évvel ezelőtt egy m2 hőszigetelő rendszer anyag és munkadíj költsége annyiba került, mint most csupán a munkadíj. Menjünk kicsit tovább: pár évvel ezelőtt egy m2 komplett hőszigetelő rendszer ára annyiba került, mint manapság csupán a hőszigetelő lemez ára! Pedig a házat le kellene hőszigetelni, mert a fűtésszámla is emelkedik. De akkor mit tegyünk? Másképp teszem fel a kérdést. Mit teszünk?


A legjobb dolog a világon      2022.06.08.

Nehezedik a világ, nehezedik a helyzet, a járványra háború, a háborúra infláció jön, de az építésben a szakemberek sokasága rendületlenül helytáll a gyakran láthatatlan hétköznapok során. Az ilyen ember az építés és nem a rombolás mellett teszi le a voksát nap mint nap.


Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok      2022.06.01.

A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát a felújító falszárító vakolatok népes családját is. Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk munkánk során. Lássuk melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazása során.


Gomba, moha, alga házunk homlokzatán      2022.05.01.

Mi a megoldás?
Gombák, mohák, algák- velünk élő organizmusok. Mindenhol ott vannak a légkörben, ideális táptalajt keresnek, ahol elkezdhetnek burjánzani. A nedves, párás felületeket kedvelik, ezért lelhetőek fel az erdőkben, tavak és folyók partjain. Megjelennek azonban a házunk homlokzatán is, jellemzően az északi oldalon. Hogy miért ott? Mert azt a részt éri legkevésbé a nap, azon az oldalon párás a homlokzat legtovább.


Miért van sókivirágzás a házak falain?      2022.03.08.

Ha valamerre sétálunk és kicsit jobban körülnézünk a környezetünkben lévő házakon gyakran láthatunk málló, leomló vakolatokat, sókivirágzásokat. Mi okozza? És mit tehetünk ellene?


Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel      2022.03.01.

A falazott épületek, legyen szó akár lakóépületekről, akár történelmi vagy műemléki szerkezetekről, csak azután állíthatók helyre, miután meghatározták az azokat ért károsodás pontos okát, illetve a szerkezetek jelenlegi állapotát. Ehhez alapos szemrevételezésre és amennyiben szükséges, diagnosztikai vizsgálatra van szükség. Ezt követően kell azonosítani a megfelelő beavatkozási technikákat és az egyes fázisokhoz legalkalmasabb anyagokat, figyelembe véve a felhasznált termékek teljesítménykövetelményeit és -jellemzőit.


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information