FALAZATREPEDÉS JAVÍTÁSA

A régi építésű, felújítás alatt álló házak esetén gyakran tapasztalható probléma a falszerkezet repedése. Állékonysági problémát jelez, ha egy épületen megjelennek ezek a repedések, deformációk. A károsodott, repedezett falazatok javításának többféle módja létezik, ezek közül a Mapei többféle megoldást és terméket kínál.


Nézzünk néhány technológiát, melyekkel kezelhető a falazatrepedés problémája!


1. Száraz rendszerű falvarrás rozsdamentes acél spirálrudakkal

Látszó falazatok repedéseinek varrása elvégezhető a MAPEI STEEL DRY 316 rozsdamentes acél spirálrudakkal, melyek elhelyezése szárazon történik, keresztirányban és cikkcakkban elhelyezve a repedés mentén. A varrás előtt a repedés méretének függvényében injektálás is elvégezhető, mely után az alábbiak szerint kell eljárni:

Induljon el a repedéssel érintett falazat egyik oldalától és készítsen előfuratokat, melyek átmérője kisebb, mint a beépítendő spirálrúd, míg el nem éri a másik oldalt (A kép).
Sűrített levegővel távolítson el minden laza anyagot a furatok belsejéből (B kép).
Illessze be a MAPEI STEEL DRY 316 rudat az egyes furatok belsejébe a megfelelő, MAPEI STEEL MANDRIL tokmány használatával, amelyet SDS adapterrel kell felszerelni a fúrógépre. A rudat ütvefúrással kell bejuttatni az előfuratba, amíg az teljes hosszában bele nem kerül. A spirálrúd hosszának függvényében szükség lehet a MAPEI STEEL EXTENSION hosszabbító elem használatára (C kép).
A rudat a furat teljes hosszáig be kell helyezni (D kép).
A spirálrudak behelyezése után töltse ki a furatokat PLANITOP HDM RESTAURO habarccsal (E kép).





Falvarrás technológiájának lépései




2. Teherhordó falazatok repedéseinek javítása - Repedések helyi javítása FRCM rendszerrel



AZ FRCM rendszereket vékony rétegben (kb. 1-1,5 cm) felhordható szálerősítésű habarcsok alkotják, különböző típusú szálerősítésű hálókkal ötvözve (üveg, bazalt vagy szénszálakból). Az ilyen rendszerek lehetővé teszik a megerősítés tömegének és merevségének hatékony csökkentését, miközben jelentősen növelik a mechanikai szilárdságot. A tartófalakon (kő, tégla, tufa) lévő repedések helyi javítása megoldható lokálisan felhordott, tömör, erősített vakolattal, az FRCM RENDSZER hálóival (MAPEGRID B 250 vagy MAPEGRID G 220), és a kétkomponensű, magas duktilitású, szálerősítésű habarcsokkal együttdolgozó módon (PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO).

A tartófal repedéseinek javítása:

Távolítsa el a meglévő vakolatot a repedés körül kb. 60-90 cm-en (akár a függőleges falazaton, akár a boltozat alsó felületén), létrehozva a megerősítendő zónát. Ha szükséges, végezzen injektálást a konszolidáláshoz (A kép).
Mossa le alacsony nyomású vízzel a javítandó felületet (B kép).
Vigyen fel egy réteg kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO anyagot, 5-6 mm vastagságban (C kép).
Helyezze rá a friss habarcsrétegre a MAPEGRID G 220 lúgálló üvegszálas szerkezeti hálót vagy MAPEGRID B 250 bazalthálót a repedés fölé, ügyelve a darabok közötti legalább 15 cm-es átlapolásra (D kép).
Vigyen fel egy második réteg PLANITOP HDM, PLANITOP HDM MAXI vagy PLANITOP HDM RESTAURO anyagot, 5-6 mm-es rétegben, míg az első réteg még friss (E kép).
Várja meg, míg letelik a habarcs érlelési ideje, és végezze el a simítást a PLANITOP vagy a MAPE-ANTIQUE termékcsalád simítóanyagaival (F kép).










3. Repedések javítása kitöltő falakon és válaszfalakon - Repedések helyi javítása kis vastagságú megerősített vakolással



A válaszfalak és kitöltő falak helyi javítása és megerősítése elvégezhető "lokális kis vastagságú, megerősített vakolattal", az FRCM RENDSZER termékskálájának hálóival, a MAPEGRID G 120-szal, a PLANITOP HDM MAXI kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású habarccsal együtt alkalmazva.

A repedés javításának lépései kitöltő falaknál:

Távolítsa el a vakolatot a repedés körül kb. 50 cm-es szélességben (A kép).
Távolítsa el a felületről a laza anyagokat (B kép).
Mossa le a felületet vízzel, hogy nedves alapfelületet kapjon a következő lépések elvégzése előtt (C kép).
Vigyen fel egy réteg kétkomponensű, szálerősítésű, magas duktilitású PLANITOP HDM MAXI habarcsot 5-6 mm vastagságban (D kép).
Helyezze el a friss habarcsrétegen a MAPEGRID G 120 lúgálló üvegszálas erősítő hálót a repedésre, úgy, hogy takarja az előzetesen kibontott 50 cm-t (E kép)
Vigyen fel a háló elhelyezésének területére egy második réteg PLANITOP HDM MAXI anyagot, 5-6 mm-es rétegben, míg az első réteg még friss (F kép).
Várja meg, míg letelik a PLANITOP HDM MAXI érlelési ideje, majd végezze el a simítást a PLANITOP termékcsalád valamelyik simító termékével (G kép).





A falazatok megerősítésének még további esetei és módjai vannak, léteznek megoldások falazatok szénszálas szövetekkel történő megerősítésére is, vagy akár kevésbé tipikus szerkezetek (pl. falazott boltozatok) megerősítésére is. A Mapei szerkezetmegerősítési megoldásait a falazott szerkezetekre, valamint vasbeton, fa és nem teherbíró szerkezetekre vonatkozóan is kézikönyvünkben találhatja meg.

SZERKEZETI MEGERŐSÍTÉS kézikönyv


További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.10.03.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information