Hogyan fektessük a nagyméretű lapokat?

A burkolólapok növekedése egy olyan történet, amiben benne élünk. Nem olyan rég volt, amikor 20x20 cm-es lapokat tettünk majdnem mindenhová, majd ezek a lapok néhány év alatt 30x30, majd 40x40 cm-esre nőttek. Azonban a gyártástechnológia fejlődésével a hagyományos greslapok legnagyobb oldalhossza mára bőven 1 méter fölé emelkedett, és varázslatos gyorsasággal hódítanak teret a vékony nagyméretű, úgynevezett "Kerlite jellegű" lapok is. Ezeknél a 3-6 mm-es vastagsághoz akár 4 méteres oldalhossz is tartozhat.

Mégis azt gondolom, hogy az igazi változás nem a lapok növekedésében áll. Az igazi változás a felszín alatt zajlik, és azzal kezdődik, hogy meg kell tanulnunk bánni ezekkel a lapokkal. A burkolónak egyre kevésbé az a versenyelőnye hogy tud-e olcsóbb árat mondani a vállalási díjra. Az igazi előny egyre inkább az, hogy el meri-e vállalni, és el is tudja-e végezni az ilyen munkákat.





Mert hát ebben van kockázat!

Ha eddig véletlen eltörtünk vagy elszabtunk egy 60x60 lapot, akkor az fel sem tűnt senkinek. Ne legyenek illúzióink!

Ha eltörünk egy 3x1 méteres lapot, azt nem lehet elmismásolni. Ott helyt kell állni!

Persze ennek az éremnek is két oldala van. Azt gondolom az a tulajdonos, aki megengedhet magának egy 20-30 vagy akár 50 ezer Ft/m2 árú lapot, annak meg kell fizetnie a szaktudást, segédanyagok és a szerszámok többletköltségét is.

Tény, hogy a burkoló szakembereknek fejlődniük kell! Ebben a Mapei sokat tud segíteni, elsősorban képzésekkel, szaktanácsadással, és kiváló megoldásokkal.

Segítünk abban, hogy a felület előkészítését, az üregmentes ágyazást, a lapok megmunkálását a gyakorlatban is megtanulják a szakemberek. Másrészt tudunk segíteni a termékeinkkel is, és a helyes burkolástechnika közkincsé tételével.


Had írjak erről is néhány szót.

Mindenhol jó, de mint már említtettem több helyen kifejezetten indokolt az üregmentes fektetés. Így kültéren, padlófűtés felett és a nagyméretű lapoknál fontos, hogy a ragasztó fedettsége a lap hátoldalán elérje vagy meghaladja a 95%-ot. Ezt nem tudjuk megoldani csak jó anyagokkal, hanem ismerni kell a helyes burkolástechnikát is.

Van egy rossz hírem! Az üregmentes ágyazat nem a megszokott, legyezőszerű mozdulatokkal felhúzott ragasztóággyal alakítható ki. Ilyenkor ugyanis mindig lesznek olyan területeink, ahol egy ragasztóval körülzárt levegőzárvány marad a lap alatt, és ezt a levegőt képtelenség kinyomni onnan. Helyesen akkor járunk el, ha a lap hosszabbik oldalára merőleges bordákat húzunk fel az aljzatra, majd belehelyezzük, és a bordákra merőlegesen belemozgatjuk a lapot. Persze a burkolólap bordázottságától és az alkalmazott ragasztó fajtájától függően felhordhatunk egy réteget a lap hátoldalára is.





Üregmentes fektetés előtt mindig végezzünk próbaragasztást! Ilyenkor a tervezett ragasztóval és technológiával tegyünk le 1-2 lapot, majd vegyük vissza azokat. Így könnyen el tudjuk dönteni, hogy a választott ragasztónk, az alkalmazott technológiánk és a fogas glettvasunk mérete alkalmas-e az üregmentes ágyazat kialakítására.

Minél nagyobb lapokkal burkolunk, annál nagyobb az esély, hogy a burkolólap közepe és széle között jelentős síkpontosságbeli különbség van. Az aljzat síktól való eltérése is nő a távolság növekedésével. A szakmai szervezetek által elfogadott aljzat pontatlanság 1 méteren 4 mm. Óriási szám!

Murphy törvénye alapján a burkolólap és az aljzat síktól való eltérése össze fog adódni. A lap alsó pontja alatt is szükség van egy legalább 3 mm-es ragasztórétegre, tehát a hagyományos 5 mm-es, úgynevezett vékony ragasztóágy nem lesz elég. Ha belegondolunk akkor logikus, hogy a lapok növekedésével nem csak a ragasztó rugalmasságát kell növelni, hanem a fenti okok miatt az alkalmazható rétegvastagságot is. Persze megoldás lehet, és sokszor szükséges is az aljzat kiegyenlítése. Emellett azonban, a KERAFLEX EXTRA S1, a KERAFLEX EASY S1, az extra nagy lapokhoz használandó ULTRALITE S2 termékünk már 10 mm-es vastagságig használható termék.

Ezeknek a termékeknek a használatával elkerülhetjük, hogy a vastagabb ragasztóágy miatt kialakuló fogasságot és tapadó szilárdság csökkenését is. Nem mindegy a ragasztó hátoldali nedvesítő képessége sem. A kezdeti és végtapadást is befolyásolja, hogy a ragasztó friss állapotban mennyire nedvesíti a lap hátoldalát.

Ha egy lapot leteszünk, majd visszaveszünk és nem egy cuppantott ragasztóképet látunk, akkor ragasztót, technológiát vagy mindkettőt cserélnünk kell.

A cikkben említett termékek és technológiák elengedhetetlenek az üregmentes burkoláshoz és a nagy lapok fektetéséhez!

További információért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt!

További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2018.03.21.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information