Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére

avagy: környezeti hatásoknak ellenálló, hosszú élettartamú elaszto-plasztomer modifikált lemezek, nagy fényvisszaverő képességgel

Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.


Ugyanakkor ezeknek a termékeknek olyan tulajdonságaik is lehetnek, amelyek miatt a használatuk nem ajánlatos bizonyos helyzetekben, illetve bizonyos más, a tetőrendszer részét képező elemekkel vagy rétegekkel kombinálva. Úgy látszik, hogy az "elasztomer" jelző népszerűbb, mint a "plasztomer" vagy az "elaszto-plasztomer", mivel sok tervező és kivitelező a műszaki leírásban túlzottan gyakran és olykor feleslegesen (sőt, esetenként kifejezetten károsan) "elasztomer polimer-bitumenes lemez"-t javasol szigetelésre, bármilyen helyzetben, bármilyen céllal és bármilyen évszakban is kerül az kivitelezésre.

A bitumenes lemezek fajtái, az elsődleges polimer alapján

plasztomer keverék
APP
ataktikus polipropilén
elaszto-plasztomer keverék
TPO
elasztomerizált
polipropilén
elasztomer keverék
SBS
sztirol-butadién-sztirol
Plasztomer polimer-bitumenes réteg
APP
+120°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-15°C
Elaszto-plasztomer polimer-bitumenes réteg
TPO
+140°C
ellenáll az UV-sugaraknak
-20°C
Elasztomer polimer-bitumenes réteg
SBS
+100°C
nem áll ellen az UV-sugaraknak
-25°C
 • jó hideghajlíthatóság
 • jó hőállóság
 • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
 • jó tapadás és megmunkálhatóság
 • kiváló hideghajlíthatóság
 • kiváló hőállóság
 • kiválóan ellenáll a napsugaraknak (UV)
 • jó tapadás és megmunkálhatóság
 • kiváló hideghajlíthatóság
 • alacsony hőállóság
 • mérsékelten áll ellen a napsugaraknak (UV)
 • kiváló tapadás és megmunkálhatóság


Ahogyan az a fenti ábráról leolvasható, attól függően, hogy APP, TPO vagy SBS típusú polimert használunk, különböző tulajdonságú szigetelőlemezhez jutunk. Nem csak a hideghajlíthatóság jelenti a lemez pozitív tulajdonságát, a hőállóság (egyszerűbben fogalmazva: a keverék lágyulási hőmérséklete), az UV-sugaraknak való ellenállóság legalább olyan fontos.
Látható, hogy a (jó minőségű) elasztomer keverékkel készült bitumenes lemezek igen jó értéket mutatnak a hideghajlíthatóság tekintetében, ugyanakkor a hőállóságuk és a napsugárzásnak való ellenállásuk elmarad a (természetesen szintén jó minőségű) plasztomer és elaszto-plasztomer lemezekétől.
Ahogyan már láttuk, az elasztomer (SBS) lemez nem kimondottan ellenálló az UV- sugárzással szemben és a lágyulási hőmérséklete meglehetősen alacsony (kb. 100°C, szemben az elaszto-plasztomer keverékű lemezek 140 °C fokos lágyulási hőmérsékletével).
Egy (például 100 mm-es vastagságú polisztirol panelekkel) hőszigetelt tetőn akkor is, ha az hagyományos módon szürke színű palaörlemény felülettel védett, a nap legmelegebb óráiban, főleg szélcsendben, a felszíni hőmérséklet meghaladhatja a 85 °C-ot is. Szomszédos tükörfelületek (pl. üveghomlokzat, illetve horganyzott vagy alumínium lemezzel fedett gépészeti berendezések) jelenléte esetén azonban a 130 °C fokot (!!!) is meghaladhatja (Lásd 1. és 2. kép).


1. kép: 86 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy szigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet nem ér berendezések tükröződő felületéről visszaverődő sugárzás

2. kép: 137 °C fokos felszíni hőmérséklet mérése egy vízszigeteléssel ellátott tető egy részén, amelyet berendezések felületéről visszaverődő sugárzás ér


Tehát teljesen egyértelmű, hogy egy elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez elérhet lágyulásponthoz közeli hőmérsékletet és/vagy tükröződő felületek esetén olyan magas hőmérsékletet is, amely a termék felszíni olvadását okozhatják (Lásd 3. és 4. kép). Expandált vagy extrudált polisztirollal történt hőszigetelés esetén a hőszigetelő réteg olvadása, és ennek következtében károsodása is előfordulhat. (Lásd 5. kép)


3. kép: Elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez felületének olvadása. A felületet berendezésekről visszatükröződő fénysugárzás éri.

4. kép: A tetőn lévő berendezések fényvisszaverő bevonatának hatására a fény visszatükröződik a tetőrendszeren5 kép: Olvadás hatása expandált polisztirol hőszigetelő hablemezeken, amelyek egy olyan vízszigetelő réteg alatt lettek elhelyezve, amelyet berendezések bevonatáról visszatükröződő fénysugárzás ér.

A fedőréteg felületének túlmelegedése, és a közvetlen napsugárzásnak való évekig tartó kitettség, ahogy azt már említettük, a lemez keverékéből való olajkiválást okozhat, aminek következtében gyakran a tető egész felületét érintő sötétebb foltok keletkezhetnek.
Ez, az általában sötétszürke színváltozás nemcsak "esztétikai" hatással jár, de nyáron tovább emeli a tető felszíni hőmérsékletét és általában a termék elöregedését is jelzi. (Lásd 6. kép)


6. kép: Palaörlemény felületű, elasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, amelyen olajkiválás és a keverék felszínének megolvadása miatt foltok keletkeztek. A jelenség oka a napsugárzásnak való közvetlen kitettség és a tetőrendszer felszínén keletkezett hő.

Ezért azt javasoljuk, hogy a napsugárzásnak közvetlenül kitett felület esetén fehér vagy nagyon világos palaörlemény felületű (lásd 7. kép), elaszto-plasztomer polimer-bitumenes lemezt használjunk. Még jobb, ha nagy fényvisszaverő képességű védőbevonattal kezeljük a felületét (lásd 8. kép), azért hogy jelentősen (akár 40 °C fokkal!) csökkentsük a lemez felszíni hőmérsékletét, megőrizve az esztétikus külsejét, csökkentve elöregedését, és megőrizve a vízszigetelő funkcióját sokkal hosszabb ideig, mint az a tető esetében egyébként várható lenne.


7. kép: Fehér palaörlemény felületű, elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, típusa: Polyflex Light P


8. kép: Elaszto-plasztomer keverékű polimer-bitumenes lemez, fényvisszaverő fedőbevonattal, típusa: Aquaflex Roof Plus HR

Nyilvánosságra hozott kutatások szerint, amennyiben a környező felületi hőmérsékletet 25 °C-on lehet tartani, a hagyományos fotovoltaikus panelek hatékonysága a legjobb az energia előállítására. Ebben a tekintetben egy hasznos mutató a hőmérsékleti együttható, ami jelzi, hogy a panel hatékonysága mennyiben csökken, amint kívül a hőmérséklet megemelkedik. A fotovoltaikus panelek hatékonysága megnövekszik, ha a felületi hőmérséklet alacsonyabb, ezáltal maximális energia-termelést biztosítanak.

A MAPEI a polimer-modifikált bitumenes lemezek és fényvédő bevonatok területén is széles termékkínálatot, a megfelelő kiválasztáshoz pedig teljeskörű szaktanácsadást nyújt a szakemberek számára.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozasTovábbi műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2021.05.01.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok
Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok 2022.06.01.
A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát a felújító falszárító vakolatok népes családját is. Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk munkánk során. Lássuk melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazása során.

Mapei - Gomba, moha, alga házunk homlokzatán
Gomba, moha, alga házunk homlokzatán 2022.05.01.
Mi a megoldás?
Gombák, mohák, algák- velünk élő organizmusok. Mindenhol ott vannak a légkörben, ideális táptalajt keresnek, ahol elkezdhetnek burjánzani. A nedves, párás felületeket kedvelik, ezért lelhetőek fel az erdőkben, tavak és folyók partjain. Megjelennek azonban a házunk homlokzatán is, jellemzően az északi oldalon. Hogy miért ott? Mert azt a részt éri legkevésbé a nap, azon az oldalon párás a homlokzat legtovább.

Mapei - Miért van sókivirágzás a házak falain?
Miért van sókivirágzás a házak falain? 2022.03.08.
Ha valamerre sétálunk és kicsit jobban körülnézünk a környezetünkben lévő házakon gyakran láthatunk málló, leomló vakolatokat, sókivirágzásokat. Mi okozza? És mit tehetünk ellene?

Mapei - Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel
Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel 2022.03.01.
A falazott épületek, legyen szó akár lakóépületekről, akár történelmi vagy műemléki szerkezetekről, csak azután állíthatók helyre, miután meghatározták az azokat ért károsodás pontos okát, illetve a szerkezetek jelenlegi állapotát. Ehhez alapos szemrevételezésre és amennyiben szükséges, diagnosztikai vizsgálatra van szükség. Ezt követően kell azonosítani a megfelelő beavatkozási technikákat és az egyes fázisokhoz legalkalmasabb anyagokat, figyelembe véve a felhasznált termékek teljesítménykövetelményeit és -jellemzőit.

Mapei - Megújulás és megvalósuló álmok
Megújulás és megvalósuló álmok 2022.02.25.
Vajon a Mapei Krónika 73. száma olyan szakmai lap, amire az építési piac szereplői valóban támaszkodhatnak az információk és az inspirációk terén?

Mapei - Látvány vs. műszaki adottságok- Mapetherm Slim Ceramic System
Látvány vs. műszaki adottságok- Mapetherm Slim Ceramic System 2022.02.01.
A 2018-as Construmán különdíjat kapott a Mapei MAPETHERM TILE SYSTEM rendszere. A 3 mm x 500 mm x 1500 mm méretű kerlit lapokat, Eps hőszigetelésre 20 cm vastagságig és 20 méter magasságig biztonsággal beépíthetünk.

Mapei - A hőszigetelő rendszerek új generációja- PIR hőszigetelés
A hőszigetelő rendszerek új generációja- PIR hőszigetelés 2022.01.01.
Eps, Grafit, Ásványi. Akik valaha hőszigeteltek vagy terveztek hőszigetelést, mindannyian ismerik ezeket a neveket, és a hozzájuk kapcsolódó rendszereket. Tudják azt is, hogy az elmúlt években ezek a hőszigetelő rendszerek szinte semmilyen fejlődésen nem estek át. Forradalmi volt, amikor megjelent a grafit őrleményt tartalmazó EPS hőszigetelés, amely 25%-kal jobban szigetelt, mint a hagyományos. Ezt követte az ásványi lemezek homlokzaton történő alkalmazása, és lég- és páraáteresztő hőszigetelő rendszer megnevezés.

Mapei - Kedves Mapei Krónika Olvasó, kedves Partnerünk!
Kedves Mapei Krónika Olvasó, kedves Partnerünk! 2021.12.07.
Először mindig a fiamat kérem meg, hogy olvassa el a Mapei Krónika új számát. Ő az első kirtikusa a lapnak. Fiatal, friss, bátor gondolkodása sokat jelent, és mindig építő a szerkesztésben, a lap további tervezésében.
A Mapei Krónika december elején megjelenő téli számát még nem adhattam a kezébe, de nagyon várom, hogy figyelmesen átlapozza, és én meghallgathassam, mit lehetne még jobban tenni az újságért, és értetek, kedves Olvasók.

Mapei - Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra
Hosszabbítsa meg a vízszigetelés szezonját a hidegebb hónapokra 2021.11.15.
A MAPEI, a vízszigetelési rendszerek vezető gyártója, örömmel jelenti be POLYGLASS modifikált-bitumenes lemezes termékkínálatának bővítését. A hidegebb körülmények közötti teljesítményre optimalizálva ezek a rugalmas lemezek megtakarítják a munkaidőt, és lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak a tetőszigetelési szezon meghosszabbítására.

Mapei - Legújabb generációs statikus polimer szálak
Legújabb generációs statikus polimer szálak 2021.11.02.
Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.

Mapei - 71. Mapei Krónika
71. Mapei Krónika 2021.09.14.
Süt a nap, de már itt-ott hullanak a levelek. Hűvösödik, de még csak most indul a munka dandárja. Az őszi idő, ha szerencsésen alakul az időjárás, igen kedvező az építéshez. Nekünk a Mapei-nek, és partnereinknek az a legfontosabb, hogy a szeptemberrel új lendületet vesz az építés, és nekilódul az őszi szezon.

Mapei - Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer
Egyedülálló program a magyar és nemzetközi piacon- MAPEI Composer 2021.09.08.
Hisszük, hogy az építőanyag gyártóknak részletesebb ismeretei vannak arról, hogy egy adott rétegrendbe a termékét milyen vastagságban, milyen kialakítással, alapozóval, vagy éppen anélkül kell beépíteni. Ebben a munkában nyújt segítséget a Mapei új rétegrend szerkesztő kiegészítő alkalmazása, a MAPEI Composer, az ArchiCad kiegészítő programja. Segítségével a tervezők a lehető legegyszerűbb módon tervezhetik be a Mapei által nyújtott rétegrendeket.

Mapei - Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával
Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával 2021.08.17.
Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.

Mapei - Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra
Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatra 2021.07.12.
Sok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.

Mapei - Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast
Kibeszéljük a szakmát- elindult a Mapei Krónika Podcast 2021.06.23.
Útjára indult a Mapei Krónika Podcast, a Mapei új kommunikációs szolgáltatása az építő szakemberek és az építtetők számára. Egy könnyed, személyes, mégis gazdag tartalommal rendelkező újdonság, ami a fülnek szól: ez a Mapei Krónika Podcast.

Mapei - Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra
Hidegburkolás alakváltozásra képes aljzatokra 2021.06.22.
Ha az a házi feladat, hogy alakváltozásra képes aljzatra kell rétegrendet terveznünk, javasolnunk vagy kiviteleznünk, akkor mielőtt reflexből a cementes aljzatokhoz bevált rétegrendekhez nyúlnánk, gondoljuk végig a dolgot.

Mapei - Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése
Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése 2021.05.28.
Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.

Mapei - Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére
Hogyan válasszunk megfelelő polimer-bitumenes lemezt a lapostető csapadékvíz szigetelésére 2021.05.01.
Ahogyan az közismert, a bitumenes lemez alapját adó keverékhez használt elsődleges polimertől függően kiváló termékekhez lehet jutni, amelyek azonban egymástól élesen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes ezekkel tisztában lenni a szigetelőrendszer tervezési és kivitelezési fázisában is, annak érdekében, hogy az előnyök a lehető legjobb módon kerüljenek kihasználásra.

Mapei - 2021 a lakossági felújítások éve
2021 a lakossági felújítások éve 2021.04.01.
A lakossági felújításokat segítő állami támogatások termékeny talajra hullanak. A családok lelkesen tervezik, hogy mire fordítják majd azt a hárommillió forintos támogatást, ami az új otthonfelújítási programmal vált elérhetővé számukra. Aztán az álmokat tett követi, és szembe találkoznak sok-sok bizonytalansággal. A támogatás kinek, mire és hogyan elérhető? Mit lehet tenni, ha nem tudom a teljes összeget előre finanszírozni? Ha megvan a pénz, hogyan lehet a kivitelezést a legrövidebb idő alatt, a legkisebb felfordulással elvégezni? Szét kell vernem mindent ahhoz, hogy felújítsak? Mit és hogyan kivitelezzek és kiviteleztessek?

Mapei - Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ?
Hogyan született ipari műemlékből kulturális központ? 2021.03.01.
Az Almagià egy, a ravennai kikötőben álló, korábban egy kőolaj-finomító kénraktáraként funkcionáló ipari műemlékből lett kulturális központ. Az 1888-ban, Giuseppe Castellucci tervei alapján Vito Almagià vállalkozása számára épült üzem közel egy évszázadon át működött, de a tulajdonosok a keresletcsökkenés miatt végül a bezárás mellett döntöttek.

    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information