Időtálló térburkolások- döccenés nélkül!

Történelmi városközpontok utcáinak, tereinek történelmi hangulatának megőrzéséhez felújításkor gyakran használunk hagyományos térburkoló anyagokat, azaz kis- és nagyméretű porfir köveket, kőtömböket, kőlapokat. A korunk követelményeit azonban figyelembe kell venni!


Lehet, hogy a burkolat korhű, azonban az biztos, hogy a terhelés nem lesz az. Lovaskocsik, szekerek helyett ma buszok és teherautók közlekednek az utakon. A nem megfelelően méretezett kőburkolatok gyakran és sajnos általában gyorsan mennek tönkre a járművek mechanikai terhelése és a környezeti hatások következtében. A burkolaton ilyenkor kialakuló süllyedések, hullámok, meglazult, mozgó burkolóelemek nem csak megnehezítik a közlekedést, hanem balesetveszélyessé is teszik azt. Nincs más hátra, a nemrég átadott burkolatot fel kell újítani. A jelentős javítási költségek, a lezárásokból fakadó kellemetlenségek és a presztízsveszteség egyetlen szereplőnek sem tesznek jót.



A tartós kövezett térburkolatok kialakítása három fő tényezőn múlik. A megfelelő tervezés, a gondos és a technológiai fegyelmet betartó kivitelezés, és az adott terheléshez alkalmas anyagok adják azt a három lábat, melyek segítségével a burkolat szép és időtálló lesz.



A Mapei a nemzetközi és hazai tapasztalatainak - és speciálisan ebben a kérdéskörben fejlesztett termékeinek - köszönhetően ehhez jelentős segítséget tud adni. Az európai normáknak megfelelő Mapestone térburkoló termékcsalád olyan termékeket tartalmaz, melyek minden építési helyzetben jó megoldást nyújtanak. A tervezők kezébe jól kitalált, és minősített rendszereket ad és a kivitelezőbarát technológiáknak, anyagoknak köszönhetően segíti a telepítők munkáját is.



De nézzük, mik is ezek az anyagok! Általánosan igaz, hogy minden cementes Mapestone termék alkalmas és minősített az XF4 és XS3 környezeti osztályok szerinti terhelésekhez, így tartósan ellenállnak a fagyási és olvadási ciklusoknak és jégolvasztó sóknak. Az első elem a Mapestone TFB60 ágyazóhabarcs, aminek a 60 MPa-os nyomószilárdsága és 8 MPa hajlítószilárdsága nem hagy kétséget afelől, hogy elviseli az extrém terheléseket is. Ebbe kell beágyazni a köveket és a beágyazás után valamelyik rendszerfugázóval kiönteni a fugaréseket. Szilárdulás után a három anyag, azaz a kő, ágyazóhabarcs és a fugázó így egy monolitikus, azaz megbonthatatlan rendszert alkot, ami egyesíti a rendszerelemek előnyeit. A végeredmény olyan burkolat lesz, ami nemcsak esztétikus és korhű, hanem hosszú távon tartós is!



A rendszerhez számos fugázó tartozik. Különböző színű, konzisztenciájú és hajlítószilárdságú fugázók találhatók benne, melyekkel szűkebb fugaréseket, a kő színéhez jobban illeszkedő fugaszínt, vagy akár nagyobb hajlítószilárdságot igénylő fugázásokat is ki lehet alakítani. Igény esetén a rendszerben található termék a vízáteresztő fuga kialakítására is alkalmas. A Mapestone Joint egy olyan egykomponensű poliuretán kötőanyag, amit apró kaviccsal vagy homokkal kitöltött fugarésekbe kell bejuttatni. A megkötés után a fuga vízáteresztő, tartós és rugalmas lesz. Képes elviselni a nagy hőingadozásokat és a járművek okozta terheléseket.

A Mapei-nek az elmúlt években rengeteg nemzetközi és hazai tapasztalata és tudása gyűlt össze a kövezett térburkolatokkal kapcsolatban. Ezt a tudást és az ehhez kapcsolódó termékeket örömmel osztja meg a szép és tartós térburkolatok kialakításának érdekében. Tervezzen a Mapei Mapestone rendszereivel Ön is!

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra.



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2020.08.18.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information