Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne?

Akkor a Mapecrete System a jó megoldás Önnek.

Az építőipar tapasztalható növekedéséhez jelentősen hozzájárultak az újonnan felépült üzemek, raktárak, csarnokok. Az elmúlt 15 évben szerintem mindannyian szemtanúi lehettünk ennek a hatalmas ipari fejlődésnek.




Gondoljunk csak a számítástechnikára, telefonokra, vagy akár az építőipar egyes ágazataira. A kétezres évektől elérhető nagyteljesítményű adalékszerek teljesen új lehetőségeket adtak a betongyártásnak, lehetővé téve, hogy a tervezők által megálmodott formák, szerkezetek létrejöhessenek.

Csarnokok építése hosszú évekre vezethető vissza, mégis megfigyelhető egy hatalmas változás a megrendelők igényeiben: sokkal jobban szeretnék, ha a felület egy nagy betonlemez lenne, és nem kéne 5-6 méterenként elvágni azt.

Ez a tendencia érthető, hiszen sok előnye van annak, ha kevesebb a fuga. Az esztétikum mellett a legfontosabb tény, hogy a betonlemezek a táblaszéleken a leggyengébbek és a legsérülékenyebbek. Ennek megfelelően a karbantartás, javítási munkák 90%-a ezekre a területekre összpontosul.



Partnereink munkáit figyelve - ugyan eltérő mértékben, de - egyre nagyobb százalékban készítenek úgynevezett fugamentes, nagytáblás padlókat.

Természetesen a korábbi 30 m2-es táblaméretnek meg volt az oka. Az az ötlet, hogy "most nem vágjuk be" még kevés, mert a beton zsugorodásából származó feszültség a táblaméretek növekedésével együtt növekszik, míg a beton hajlító-húzószilárdsága nem.

Tehát a táblaméretek növelése következtében egyszer csak bekövetkezik az az állapot, amikor a beton terhelés nélkül is elreped. A pontos maximális táblaméret meghatározása nem általánosítható, mert sok körülmény befolyásolja.

A padló készítésének végeredményét alapvetően az alábbi tényezők befolyásolják:




Egyszóval nagy a bizonytalanság még egy megfontolt, rutinos padlókészítő számára is.

A Mapei új beruházásában 2017-ben egy 7000 m2-es raktárcsarnok épült. A másfél évvel ezelőtt elkészült 10 db 700m2-es ipari padló lemez működik, használjuk azokat. Az egyik bejárásunk során megállapítottuk, hogy a Mapecure SRA 25 zsugorodás csökkentő adalékszerrel és Mapefibre ST42 makró szálakkal készült táblák jól használhatók, és a kéregerősítő alkalmazása esetén gyakori pókhálós repedések megjelenése sem számottevő.
A 30 kg speciális acélszál adagolásával készült táblák esetében azonban a kéregerősítő hajszálrepedései sajnos jól megfigyelhetők.

Az ipari padló készítésénél kihasználva a saját beruházás nyújtotta előnyöket ipari körülmények között hasonlítottuk össze két Mapei-es zsugorodás csökkentett rendszer és a gyakran alkalmazott nagy mennyiségű acélszállal készült beton ipari padlók működését.
Laborban szépen mérhető eredményeinket szerettem volna gyakorlati tapasztalat során is igazolni.

Sajnos a 2017 július brutális meleget hozott, ami jelentősen növeli a kockázatát a padló készítésnek. Ilyenkor a beton gyors konzisztencia vesztése, a gyors kiszáradás, a felületkeményítő "késői besimítása", illetve az elégtelen utókezelés már egyedül is felületi repedéseket idézhet elő.



A tábla jelentős mérete szintén nagy kockázatot rejt. A kivitelező igyekezett minden tőle telhetőt megtenni , de a 36 fok feletti betonhőmérséklet meghozta a hatását. A kivitelező referenciáktól és az acélszál gyártójának ajánlatától eltérően, ami esetünkben az acélszálak nem voltak képesek megakadályozni a repedések kialakulását. Tágasságuk jelenleg még nem éri el a szabvány által leírt 0,3 mm-es "elfogadható" határértéket. Ezzel szemben az egyforma körülmények között készült azonos (700 m2) méretű két betonlemezben a Mapecure SRA25 zsugorodás csökkentő adalékszer képes volt feszültség mentesíteni a betont. Az adalékszer kisebb dózisú 1,25% adagolása esetén sem jelentek meg a betonrepedések.

2005-ben készült a Budapesti Műszaki Egyetem vizsgálata, mely szerint a rendszer használatával a legkülönbözőbb betonok esetében a zsugorodás jelentősen redukálható. Az európai piacon 2004-óta számtalan esetben alkalmazott Mapecrete System segítségével nagy biztonsággal készíthetők el a fugamentes ipari padlók.

A feladattól függően van lehetőség a 4-500 m2-től akár a 3 500 m2 egybefüggő betonfelület megvalósítására.

Kollégáimmal folyamatosan dolgozunk a jövő betonjaiért, részletes információkért vagy akár személyes konzultáció érdekében keresheti a Mapei Betonos Csapatát.

Addig is ha további információra van szüksége, akkor kattintson és nézze meg kiadványunkat!




További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2019.02.04.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information