Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger,
de itt a megoldás


A nedvesedő falazatok problémája a szakemberek körében szinte örökzöld slágernek számít, mivel mind a régi, mind az új épületek vízszigetelésének minősége, vagy annak teljes hiánya okot ad arra, hogy a nedvesedő falazatokkal foglalkozzunk.



Az említett probléma megoldásának egyik fontos része a megfelelő minőségű szárító vakolat rendszer alkalmazása, mely magas pórustartalmának és más egyéb jellemzőinek a segítségével lehetővé teszi az átnedvesedett falazatok kiszáradását. Természetesen a szárító vakolatok alkalmazása önmagában nem minden esetben oldja meg a nedvesedés problémáját, előfordulhat például, hogy a szárítóvakolat alkalmazása mellett a falszerkezet injektálására is szükség van. A Mapei-nek mindkét feladatra kiváló minőségű anyagai vannak, de ezúttal a szárítóvakolatokat, ezen belül is a Poromap termékcsaládot fogjuk kicsit jobban szemügyre venni.

A Poromap szárítóvakolat rendszerről általánosságban elmondható, hogy az lehetővé teszi tégla, kő és tufa falazatok helyreállítását, ideértve a felszivárgó nedvesség és a sókivirágzás által károsított, nemrégiben épült épületek renoválását is. A termékek közt találhatunk simítható és szórható készítményeket, valamint finomszemcséjű felületképző termékeket is. A rendszerben található termékek puccolán reakciójú hidraulikus kötőanyagokból készülnek. A puccolán egy speciális kötőanyag, amit már az ókori rómaiak is használtak, és amellyel olyan erős kötést tudtak létrehozni az alkalmazott habarcsokban, amely sok megmaradt római építményben bizonyítottan kiállta az idő próbáját.
A Mapei kutatói a mai puccolános anyagokkal a korabeli kötőanyag kiváló tulajdonságait "utánozták le" és hasonlóképp tartós anyagokat hoznak belőlük létre. A Poromap termékeknek igen magas a szulfátállósága és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek. A termékek eleget tesznek az MSZ EN 998-1 (Kültéri és beltéri vakolóhabarcsok) szabványnak, emellett pedig ökológiailag fenntartható habarcsoknak minősülnek, ugyanis nagyon alacsony illékony szerves anyag kibocsátásuknak köszönhetően elnyerték a GEV Institut EC1 R Plus minősítését.

További előnye a Poromap termékcsaládnak, hogy rendelkeznek a magyar piacon is elvárt WTA tanúsítvánnyal, mely a felújító vakolatok kiváló tulajdonságainak meglétét garantálja.

Felépítését tekintve a Poromap szárítóvakolat rendszer rendelkezik egy előfröcskölő, vagy gúzoló habarccsal, melyet Poromap Rinzaffo-nak neveztek el. Ez a habarcsréteg kerül fel közvetlenül a megtisztított felületű kezelendő falazatra kb. 5mm vastagságban. Az előfröcskölő réteg alkalmazásának célja, hogy megfelelően homogén felületet biztosítson a szárítóvakolat számára, növelje a tapadást, illetve, hogy megakadályozza a falazatban lévő sók túl korai vándorlását a szárítóvakolat megkötése előtt.

Az előfröcskölő rétegre kell felhordani a Poromap Intonaco szárítóvakolatot min. 2cm, max. 3cm egyrétegű vastagságban. Ez a vakolat fogja biztosítani a falazatban lévő nedvesség megfelelő kipárolgását, illetve a falazatban lévő sókristályok tárolását az évek során anélkül, hogy a vakolat eközben károsodna.

A rendszert a Poromap Finitura elnevezésű simító habarcs teszi teljessé, mely finomszemcséjű, sóálló, páraáteresztő és mészbázisú habarcs. Természetes felületképző anyag, mely esztétikus felületet biztosít a felújított falszerkezetnek. Alkalmazása után a falfelület lefesthető például a nagy páraáteresztő képességgel rendelkező Silancolor Pittura festékkel, de kiváló megoldás lehet a Silancolor Tonachino színvakolat alkalmazása is. Utóbbi esetben a Poromap Finitura simítóhabarcs akár el is hagyható.

Ami fontos lehet főleg egy kivitelező számára az az, hogy a Poromap Rinzaffo és a Poromap Intonaco termékek nem csak kézi, hanem gépi felhordásra alkalmas kivitelben is kaphatók. Ezek a termékek Poromap Rinzaffo Macchina és Poromap Intonaco Macchina néven kerültek forgalmazásba. A termékékek kézi, illetve gépi változatainak legfőbb műszaki paraméterei megegyeznek egymással, csak minimális eltérések vannak ezek között. A Macchina változatok PFT G4, vagy G5, illetve Putzmeister MP25 és Turbosol típusú, folyamatos üzemű vakológépekkel dolgozhatók be és természetesen jóval nagyobb sebességgel lehet haladni velük a kivitelezés során. A mai szűkös munka erőforrású magyar piacon ez a szempont felbecsülhetetlen értékű lehet. A nagyobb felületeken történő bedolgozás szükségessége mindenképpen indokolttá teszi a gépi változatok alkalmazását.

Fontos, hogy ne alkalmazzuk a gépi bedolgozáshoz kifejlesztett termékeket kézi felvitellel, illetve ne használjuk a kézi bedolgozáshoz használatos termékeket géppel.

Akármelyik kivitelezési módot válasszuk, a Poromap rendszer alkalmazásával hosszú éveken keresztül garantálható, hogy a felújított nedves falazatból a nedvesség hatékonyan el tud távozni és a felszívódott sók sem fogják károsítani az új vakolatot.




Poromap Intonaco bedolgozása kézzel





Poromap Intonaco Macchina bedolgozása vakológéppel





Poromap Intonaco Macchina lehúzása



További hasznos információkért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt.

További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2018.02.20.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information