Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger,
de itt a megoldás


A nedvesedő falazatok problémája a szakemberek körében szinte örökzöld slágernek számít, mivel mind a régi, mind az új épületek vízszigetelésének minősége, vagy annak teljes hiánya okot ad arra, hogy a nedvesedő falazatokkal foglalkozzunk.Az említett probléma megoldásának egyik fontos része a megfelelő minőségű szárító vakolat rendszer alkalmazása, mely magas pórustartalmának és más egyéb jellemzőinek a segítségével lehetővé teszi az átnedvesedett falazatok kiszáradását. Természetesen a szárító vakolatok alkalmazása önmagában nem minden esetben oldja meg a nedvesedés problémáját, előfordulhat például, hogy a szárítóvakolat alkalmazása mellett a falszerkezet injektálására is szükség van. A Mapei-nek mindkét feladatra kiváló minőségű anyagai vannak, de ezúttal a szárítóvakolatokat, ezen belül is a Poromap termékcsaládot fogjuk kicsit jobban szemügyre venni.

A Poromap szárítóvakolat rendszerről általánosságban elmondható, hogy az lehetővé teszi tégla, kő és tufa falazatok helyreállítását, ideértve a felszivárgó nedvesség és a sókivirágzás által károsított, nemrégiben épült épületek renoválását is. A termékek közt találhatunk simítható és szórható készítményeket, valamint finomszemcséjű felületképző termékeket is. A rendszerben található termékek puccolán reakciójú hidraulikus kötőanyagokból készülnek. A puccolán egy speciális kötőanyag, amit már az ókori rómaiak is használtak, és amellyel olyan erős kötést tudtak létrehozni az alkalmazott habarcsokban, amely sok megmaradt római építményben bizonyítottan kiállta az idő próbáját.
A Mapei kutatói a mai puccolános anyagokkal a korabeli kötőanyag kiváló tulajdonságait "utánozták le" és hasonlóképp tartós anyagokat hoznak belőlük létre. A Poromap termékeknek igen magas a szulfátállósága és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek. A termékek eleget tesznek az MSZ EN 998-1 (Kültéri és beltéri vakolóhabarcsok) szabványnak, emellett pedig ökológiailag fenntartható habarcsoknak minősülnek, ugyanis nagyon alacsony illékony szerves anyag kibocsátásuknak köszönhetően elnyerték a GEV Institut EC1 R Plus minősítését.

További előnye a Poromap termékcsaládnak, hogy rendelkeznek a magyar piacon is elvárt WTA tanúsítvánnyal, mely a felújító vakolatok kiváló tulajdonságainak meglétét garantálja.

Felépítését tekintve a Poromap szárítóvakolat rendszer rendelkezik egy előfröcskölő, vagy gúzoló habarccsal, melyet Poromap Rinzaffo-nak neveztek el. Ez a habarcsréteg kerül fel közvetlenül a megtisztított felületű kezelendő falazatra kb. 5mm vastagságban. Az előfröcskölő réteg alkalmazásának célja, hogy megfelelően homogén felületet biztosítson a szárítóvakolat számára, növelje a tapadást, illetve, hogy megakadályozza a falazatban lévő sók túl korai vándorlását a szárítóvakolat megkötése előtt.

Az előfröcskölő rétegre kell felhordani a Poromap Intonaco szárítóvakolatot min. 2cm, max. 3cm egyrétegű vastagságban. Ez a vakolat fogja biztosítani a falazatban lévő nedvesség megfelelő kipárolgását, illetve a falazatban lévő sókristályok tárolását az évek során anélkül, hogy a vakolat eközben károsodna.

A rendszert a Poromap Finitura elnevezésű simító habarcs teszi teljessé, mely finomszemcséjű, sóálló, páraáteresztő és mészbázisú habarcs. Természetes felületképző anyag, mely esztétikus felületet biztosít a felújított falszerkezetnek. Alkalmazása után a falfelület lefesthető például a nagy páraáteresztő képességgel rendelkező Silancolor Pittura festékkel, de kiváló megoldás lehet a Silancolor Tonachino színvakolat alkalmazása is. Utóbbi esetben a Poromap Finitura simítóhabarcs akár el is hagyható.

Ami fontos lehet főleg egy kivitelező számára az az, hogy a Poromap Rinzaffo és a Poromap Intonaco termékek nem csak kézi, hanem gépi felhordásra alkalmas kivitelben is kaphatók. Ezek a termékek Poromap Rinzaffo Macchina és Poromap Intonaco Macchina néven kerültek forgalmazásba. A termékékek kézi, illetve gépi változatainak legfőbb műszaki paraméterei megegyeznek egymással, csak minimális eltérések vannak ezek között. A Macchina változatok PFT G4, vagy G5, illetve Putzmeister MP25 és Turbosol típusú, folyamatos üzemű vakológépekkel dolgozhatók be és természetesen jóval nagyobb sebességgel lehet haladni velük a kivitelezés során. A mai szűkös munka erőforrású magyar piacon ez a szempont felbecsülhetetlen értékű lehet. A nagyobb felületeken történő bedolgozás szükségessége mindenképpen indokolttá teszi a gépi változatok alkalmazását.

Fontos, hogy ne alkalmazzuk a gépi bedolgozáshoz kifejlesztett termékeket kézi felvitellel, illetve ne használjuk a kézi bedolgozáshoz használatos termékeket géppel.

Akármelyik kivitelezési módot válasszuk, a Poromap rendszer alkalmazásával hosszú éveken keresztül garantálható, hogy a felújított nedves falazatból a nedvesség hatékonyan el tud távozni és a felszívódott sók sem fogják károsítani az új vakolatot.
Poromap Intonaco bedolgozása kézzel

Poromap Intonaco Macchina bedolgozása vakológéppel

Poromap Intonaco Macchina lehúzásaTovábbi hasznos információkért látogassa meg a www.mapei.hu weboldalt.

További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2018.02.20.

Mapei HírekMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Mapei hírek:


Mapei - Lábazati megoldások
Lábazati megoldások 2020.06.04.
Homlokzati felújításnál hajlamosak vagyunk "szemmagasságban gondolkodni." Milyen színű legyen a bejárati ajtó, az eresz, a homlokzat, a nyílászáró, a tető, és lehetőleg harmonizáljon is egymással az egész. Időt, energiát, fáradtságot nem ismerve kutatjuk a netet, járunk kereskedésekbe, nézünk meg annyi lehetőséget, amennyit csak lehet.
Rendben, megvan minden.
Tetszik mindenkinek, harmonizál is minden mindennel. Megrendeljük, leszállítják.

Mapei - Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal
Utólagos falazatszigetelés Mapei injektáló anyagokkal 2020.05.13.
Mindannyian találkoztunk már olyan épülettel, melyen a falak padló- vagy lábazatszintjén nedvesedés, vizesedés nyomai mutatkoztak! A jelenség oka a legtöbb esteben a falazat alatti szigetelés hiányossága, hibája! Az idők során számos technológiát dolgoztak ki a falazatok utólagos szigetelésre melyek mindegyike tud jó eredményt biztosítani, ha az alkalmazni kívánt technológiát körültekintően választjuk meg!

Mapei - Purtop Easy T - a láthatatlan megoldás
Purtop Easy T - a láthatatlan megoldás 2020.04.15.
Beázik a ragasztott burkolattal készült tetőterasza? Nem szeretne újra több százezer forintot költeni a javításra? Nincs szíve feltörni a gyönyörű, gondos munkával készült kerámia burkolatot?

Mapei - Feszültségmentesítés tegnap és ma!
Feszültségmentesítés tegnap és ma! 2020.03.06.
A nagyméretű burkolólapok divatja nem tegnap kezdődött. A tehetősek évszázadokon keresztül nagyméretű kőlapokat, elsősorban márvány és gránitot fektettek az épületeikben. Látunk ilyent bőven a templomokban és kastélyokban.

Mapei - Kiemelkedő innovációk a Construmán
Kiemelkedő innovációk a Construmán 2020.02.12.
Ahogy minden évben, úgy természetesen idén is kint leszünk a CONSTRUMA 39. Nemzetközi építőipari szakkiállításon, 2020. április 1-5.

Idén olyan megoldásokkal találkozhat a Mapei standján, ami széles körben nem ismert még a magyar piacon.

Mapei - Innováció-információ-Floorexpo
Innováció-információ-Floorexpo 2020.01.22.
A ma innovációja a holnap gyakorlata és a ma gyakorlata a holnap elavult technológiája. Ez így volt régen is és nincs ez másképpen ma sem.

Mapei - Mapetherm hőszigetelő rendszerrel könnyebb
Mapetherm hőszigetelő rendszerrel könnyebb 2020.01.15.
Ön sem szeret garanciális javításokra visszajárni és olyan anyagokkal dolgozni, amikkel csak nagyon nehezen lehet haladni? A Mapei hőszigetelő rendszereivel garantáltan szeretni fog dolgozni és amennyiben a hőszigetelő rendszerek kivitelezéséhez szükséges gyakorlattal rendelkezik, nem kell majd visszajárnia garanciális javítások elvégzésére.

Mapei - Az olasz designpadló trendektől az élelmiszeripari felhasználásig
Az olasz designpadló trendektől az élelmiszeripari felhasználásig 2019.11.20.
Minden épületben szükség van a legkülönbözőbb minőségű padlóburkolatokra, persze használatuk és velük szemben támasztott igények alapján nagy különbségek lehetnek egy-egy óvoda, parkoló, ipari üzem, sportpálya, vagy éppen a speciális igénybevételnek kitett élelmiszeripari üzem padlója között.
Azoknak a szakembereknek, akiket érdekelnek a mai olasz designpadló trendek, vagy pont élelmiszeripari üzemet terveznek, feltétlenül érdemes ellátogatniuk a december 12-én, Budapesten megrendezésre kerülő FLOOREXPO kiállítás és konferencia helyszínére, a Lurdy házba. E két megoldáson kívül még számos más felhasználási módot mutatnak be a szervezők a közel 500 négyzetméteres kiállítási térben. A programot pedig szakmai előadások kísérik.

Mapei - MAPEPROOF FBT - A szerkezeti betonhoz visszatapadó mélyépítési szigetelő rendszer
MAPEPROOF FBT - A szerkezeti betonhoz visszatapadó mélyépítési szigetelő rendszer 2019.10.29.
A MAPEI folyamatos kutatás-fejlesztési munkájának köszönhetően új lépést tett az alépítmények talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelésének biztonságos megoldására.
A beépítés egyszerűsítésére, a speciális segédanyagok mennyiségének csökkentésére, a sérülésekből adódó károsodások elkerülésére, a biztonság növelésére és a kivitelezés helyigényének csökkentésére olyan rendszert hozott létre, amely a vasbeton szerkezettel monolitikus kötést alakít ki.

Mapei - Magyar egyetemtől az olasz Lamborghini bemutatóteremig
Magyar egyetemtől az olasz Lamborghini bemutatóteremig 2019.10.02.
Mi a közös a budapesti Corvinus Egyetem és az olasz Lamborghini Showroom között?

Mapei - MIÉRT LEHET A SILANCOLOR VÉKONYVAKOLAT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
MIÉRT LEHET A SILANCOLOR VÉKONYVAKOLAT A LEGJOBB VÁLASZTÁS? 2019.09.05.
A Mapei végső bevonati rendszerek termékcsaládjában számtalan terméket találunk, melyek a kötőanyaguk alapján...

Mapei - Lehetséges műgyanta használata A2 tűzveszélyességi helyeken?
Lehetséges műgyanta használata A2 tűzveszélyességi helyeken? 2019.07.30.
Az építőipari piacon igen gyakran egyre inkább anyag-, pénz- és időtakarékos megoldásokat keresnek a szakemberek. A tervezők szintén arra törekszenek, hogy amennyire műszakilag lehetséges, egyszerűsítsenek a megoldásokon a használatbavételi előírások áthágása nélkül.

Mapei - A kitűnő fedőképességgel rendelkező, prémium minőségű, nagy múltú falfesték
A kitűnő fedőképességgel rendelkező, prémium minőségű, nagy múltú falfesték 2019.07.02.
Dursilite festékcsalád

A Dursilite név akár nagyszüleink fülei számára is ismerősen csenghetett, ugyanis a több mint 80 éves múltra visszatekintő Mapei legelső termékei között is szerepelt már a Dursilite falfesték. Mára a Mapei beltéri falfesték termékcsaládja további kiváló minőségű falfestékekkel bővült, amelyek mindegyike különleges igényeket elégít ki. Ezekre a festékekre egységesen jellemző, hogy prémium minőségűek, könnyen felhordhatók, illetve, hogy beltéri felületek védelmére és díszítésére használják őket.

Mapei - Könnyen tisztítható falfesték, amely még a baktériumoknak is ellenáll
Könnyen tisztítható falfesték, amely még a baktériumoknak is ellenáll 2019.06.06.
A jelenleg folyamatosan bővülő hazai építőipari beruházások egyik szelete az egészségügyi létesítmények építése, illetve felújítása. Egyre többet hallunk új kórházak, rendelőintézetek építésével kapcsolatos projektekről, vagy éppen laboratóriumok, gyógyszeripari épületek létesítéséről szóló hírekről. Mi a közös ezekben a projektekben? Az, hogy ezen épületeknek olyan speciális követelményeknek kell megfelelniük, amelyek a megfelelő, magas szintű higiéniát biztosítják az abban dolgozók, vagy azokat látogató emberek számára. Ezek tehát jellemzően a beltérre vonatkozó követelmények. Például egy milliárdos nagyságrendű beruházás során megvalósuló kórház építés esetén elvárható, hogy a helyiségekben tisztaság legyen és az itt dolgozó orvosok, nővérek, valamint az ide látogató páciensek védve legyenek a fertőzésekkel szemben. Erre fejlesztett ki a Mapei egy új, baktériumoknak is ellenálló, könnyen tisztítható falfestéket, amely a legmagasabb szintű követelményeket is kielégíti.

Mapei - A Monolastic és a szakemberhiány!
A Monolastic és a szakemberhiány! 2019.05.02.
Élvezzük a száguldó építőipar előnyeit. A bevételek nőnek, és a munkavállalók örömére emelkednek a bérek is. Miközben az építőipar a számunkra kedvező irányban változik, észre kell vennünk, hogy új követelményeket is állít elénk.

Mapei - Egy eddig megoldatlan probléma megoldása!
Egy eddig megoldatlan probléma megoldása! 2019.04.02.
A lapostetők csapadékvíz szigetelési munkáihoz: POLYSEALANT SYSTEM

A lapostetők csapadékvíz szigetelési szakmunkáinál a mai napig megoldatlan probléma volt bizonyos tetőáttörések biztonságos, szakszerű tömítése a bitumenes és szintetikus szigetelőlemezes technológia alkalmazástechnikai korlátjai miatt.

Mapei - Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix!
Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix! 2019.03.07.
A Mapei mindig híres volt az innovatív anyagok építőipari felhasználásának bevezetésében és elterjesztésében. Ennek zászlóshajója a Mapefix termékcsalád, amely a vegyidübelek csoportjába tartozik.

Mapei - Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne?
Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne? 2019.02.04.
Akkor a Mapecrete System a jó megoldás Önnek.

Mapei - Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője"
Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője" 2019.01.08.
A fogalom, hogy "szűrőbeton" azt gondolom mindannyiunk számára ismert. E szó hallatán nagy kavicsos, kis szilárdságú kiegyenlítő rétegre gondolunk, mely igen ritkán pl. terasz szigetelések esetén szóba szokott kerülni. Egy kicsit tudományosabban "hidraulikus cementbeton, megfelelően összekapcsolt arányos üregekkel, amely így nagymértékben áteresztő anyagot eredményez, lehetővé téve a víz könnyű áthaladását".

Mapei - Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel
Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel 2018.12.05.
A Mapei Kft. bevezette a MAPECOAT ACT falbevonati termékeket, melyeket a Mapei Laboratóriumában fejlesztettek ki és a jelenlegi szabályozások szerint minősítettek. Ezek a termékek kielégítik azokat a magas szintű higiéniai és tisztíthatósági követelményeket, melyek az élelmiszerek és italok feldolgozásakor és kezelésekor használt helyiségekben szükségesek, valamint az egészségügyi létesítményekre vonatkozó követelményeket is.