Pincék, alagsorok utólagos, belső oldali vízszigetelése



Szautner Csaba - Mapei Kft.

Sok épületnél gondot okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben rossz klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, a külső oldalon pedig legalább esztétikai problémákat, de sokszor málló vakolatot eredményez. Ez a probléma a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával (MAPESTOP CREAM és POROMAP SZÁRÍTÓVAKOLAT) a legtöbb esetben viszonylag egyszerűen orvosolható.




Szintén gyakori eset, hogy az épületek alagsorában, pincéjében nedvesedik a falazat a talaj irányából. Ennek kezelése lényegesen bonyolultabb, és különösen betörő talajvíz esetén nem is lehet általános megoldással kezelni, hanem egyedi vizsgálat, tervezés szükséges, mely a csomópontokra is kitér. Ha azonban a víz nem tör be az épületbe, hanem "csak" nedvesedik, vizes a fal, egészségtelen a klíma, akkor a helyzet kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával. Az ezzel a módszerrel kivitelezett falazat száraz lesz, és a korábban nedves helyiségben akár lakóteret, üzlethelyiséget, vendéglátóhelyet is ki lehet alakítani.

A feladat első lépése, hogy fogadókész felületet kell biztosítani. Ez a gyakorlatban a régi vakolat teljes eltávolítását és a gyenge falazóhabarcsok kikaparását jelenti. Ha ez megtörtént, a felületet legalább le kell mosni, de sokkal jobb a homokszórásos felülettisztítás. Ez utóbbinál a fugakikaparást is meg lehet spórolni, mert a homok a gyenge habarcsot úgyis kiszedi.
A fal letisztítása után gyakran felszínre kerülnek kipotyogott téglák üregei, vagy visszafalazandó részek. Ezeket természetesen rendbe kell tenni, még a vakolások előtt. Ehhez a művelethez használhatjuk a nagy szilárdságú, természetes hidraulikus mész alapú, lélegző MAPEWALL MURATURA FINE falazóhabarcsot, mely alkalmas a teljesen új falszakaszok pótlására, egyes téglák visszaragasztására, és a mély hézagok kitöltésére is.
A falazóhabarcsok kötése után lehet elvégezni a felület alapvakolását. Ehhez magas tapadóképességű habarcsot, MAPEWALL INTONACA & RINFORZA-t kell használni, mivel a szokásos vakolóhabarcsok a hátoldalról jövő nedvesedés, és esetlegesen víznyomás miatt nem megfelelőek. A MAPEWALL INTONACA & RINFORZA kézzel és vakológéppel is felhordható és alkalmas a téglahézagok kitöltésére is, tehát amennyiben nem kell tényleges falazási munkákat végezni, a MAPEWALL MURATURA FINE termék kiváltható, és egyel kevesebb termékkel lehet végezni a munkát.




Az alapvakolat száradása után a vakolat felületét alapozni kell, PRIMER 3296 és víz 1:1 arányú keverékével, majd erre kell felhordani a MAPELASTIC FOUNDATION két komponensű vízszigetelést, 2 mm vastagságban. A felhordást két rétegben, összesen 2 mm összvastagságban kell elvégezni, kézzel vagy gépi szórással. Gépi felhordás esetén is el kell simítani a szigetelés felületét acél simítóval, hogy kellően tömör réteget kapjunk.

A szigetelés száradása után (ez a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ) kell beépíteni a POROMAP szárítóvakolati rendszert. A POROMAP rendszer a POROMAP Előfröcskölőből és a POROMAP Szárítóvakolatból áll. Az előfröcskölő réteget teljes felületen kell felhordani, 5 mm vastagságban, és állékonnyá válása után lehet rá felhordani a makropórusos POROMAP szárítóvakolatot, minimum 1 cm vastagságban.

A vakolatrétegek száradása után lehet elvégezni a felületképzést. Fontos, hogy gipsz tartalmú simító glettet nem szabad használni, mert egyrészt az nagyon érzékeny a nedvességre, másrészt eltömi a vakolat felszíni pórusait, így akadályozza az esetleg átjutó nedvesség elpárologtatását. A helyes simítóhabarcs a POROMAP FINITURA CIVILE, mely termék kompatibilis a már felhordott POROMAP rétegekkel. A simítóhabarcs SILEXCOLOR szilikátbázisú, vagy SILANCOLOR szilikonbázisú festékekkel festhető, de legjobb a SILANCOLOR PITTURA PLUS festék, mely páraáteresztő, penészesedésnek fokozottan ellenáll.

A fent leírt megoldás cementtartalmú habarcsokból áll, mely termékek a XIX. század második felétől épült épületek helyreállítására alkalmasak. A korábban, még a portlandcement feltalálása előtt épült épületek felújításához célszerű a cementmentes termékeket választani. Az egyes termékek megfeleltetése, különösebb magyarázat nélkül:


  Cementtartalmú Cementmentes
Falazó- és hézagolóhabarcs Mapewall Muratura Fine Mape-Antique Allettamento
Hézagoló és vakolóhabarcs Mapewall Intonaca e Rinforza Mape-Antique Strutturale NHL
Vízszigetelés Mapelastic Foundation Mape-Antique Ecolastic
Előfröcskölő PoroMap Előfröcskölő Mape-Antique Rinzaffo
Szárítóvakolat PoroMap Szárítóvakolat Mape-Antique MC
Simítóvakolat PoroMap Finitura Civile Mape-Antique FC Civile


Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozas



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.05.28.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information