Szárítóvakolat rendszerek károsodott falazatraSok magánház esetében - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - gyakran van szükség a falazat szárítására szárítóvakolat és/vagy kémiai gát alkalmazásával. Az ilyen fajta beavatkozás célja azon károsodások javítása, amelyeket a felszálló nedvesség és/vagy agresszív sók okoztak és melyeknek a falazatok gyakran ki vannak téve. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? A műszaki támogatáson túl a Mapei-nek több különböző megoldása van ezekre.


1. Teljes rendszer kapillárisan felszívódó nedvesség okozta falazati károsodásra: POROMAP DEUMIDIFICANTE + SILANCOLOR TERMÉKCSALÁD
2. Teljes rendszer kapillárisan felszívódó nedvesség okozta falazati károsodásra cementmentes habarccsal: MAPE-ANTIQUE TERMÉKCSALÁD + SILEXCOLOR TERMÉKCSALÁD
3. Kémiai gát a felszívódó nedvesség ellen és a károsodott falazat helyreállítására: MAPESTOP CREAM
4. Természetes hidraulikus mész alapú teljes rendszer felszívódó nedvesség okozta falazati károsodásra: MAPE-ANTIQUE ECO RISANA + SILEXCOLOR TERMÉKCSALÁD
5. Teljes rendszer vízszigetelésre és szerkezetek helyreállítására talajszint alatt negatív víznyomással és antikondenzációs rétegrenddel: MAPEWALL INTONACA & RINFORZA + MAPENET EM40 + MAPEFIX VE SF + PRIMER 3296 + MAPELASTIC FOUNDATION+ MAPEPROOF TERMÉKCSALÁD + POROMAP RINZAFFO PLUS + POROMAP DEUMIDIFICANTE + POROMAP FINITURA CIVILE +SILANCOLOR PRIMER+SILANCOLOR PITTURA

Mapestop Cream: A "csináld-magad" kémiai gát

Vízszintes kémiai gátat szoktak alkalmazni a felszívódó nedvességgel szemben. Ezt a technológiát bármilyen típusú falazat esetén lehet alkalmazni. A lényege, hogy a falazatot hidrofóbbá tesszük szilikon- vagy sziloxán bázisú mikroemulzió injektálásával a falazatba, hogy a nedvesség kapilláris úton történő felemelkedését visszatartsuk és a sóoldatokat a gát szintje alatt tartsuk. A MAPESTOP CREAM, egy monomer szilán bázisú krémes emulzió, amelyet a Mapei a leggyakrabban alkalmaz ezekben a helyzetekben, ahol a rendszernek drasztikusan csökkenteni kell a kapillárisan felszívódó nedvességet mindenféle meglévő kő, tégla, tufa, beton és vegyes falazatban, beleértve a történelmi vagy építészeti jelentőségű falazatokat is. Ez egy egyszerű, gyors megoldás, amelyet szárítóvakolatokkal együtt is lehet alkalmazni, ezáltal a falazat tartósságát tovább növeljük. Ezt a technológiát a következő típusú beavatkozások esetén lehet alkalmazni:Szárítóvakolat mindenféle problémára

A Mapei két különböző típusú rendszert fejlesztett ki a felszálló nedvesség és agresszív sók által okozott károsodások helyreállítására:Az elsőt nagyon agresszív környezetre terveztük és hidratált mészből és puccolános anyagokból készült. Tartalmaz egy alaprétegként szolgáló terméket (MAPE-ANTIQUE RINZAFFO) és egy második terméket, ami maga a szárítóvakolat (MAPE-ANTIQUE MC vagy MAPE-ANTIQUE MC MACCHINA).

   


A második rendszer tiszta NHL-ből (Természetes Hidraulikus Mész, Natural Hydrated Lime) készült és úgy terveztük, hogy a bármilyen falazatot érintő leggyakoribb problémákra adjon megoldást. Tartalmaz egy olyan terméket, amely egy egységes réteget képez (MAPE-ANTIQUE ECO RINZAFFO) és egy makroporózus szárítóvakolatot (MAPE-ANTIQUE ECO RISANA).

A fent említett szárítóvakolat rendszerek kémiai, fizikai, rugalmassági és mechanikai jellemzői, amelyek a MAPE-ANTIQUE termékcsaládhoz tartoznak, nagyon hasonlítanak azoknak a vakolóhabarcsoknak a tulajdonságaihoz, amelyeket eredetileg használtak az épületek készítésekor, így azok kompatibilisek mindenféle meglévő épülettel. Ugyanakkor a légköri anyagoknak erősen ellenállnak, úgy mint savas eső és szennyező gázok, valamint az oldható sóknak és a kapilláris úton felszívódó nedvességnek.Mindenféle, kapillárisan felszívódó nedvesség okozta problémára megoldást jelent, és nem igényli előfröcskölő réteg alkalmazását. Nagy páraáteresztésű, sóálló, könnyű, makropórusos vakolatból készült: POROMAP DEUMIDIFICANTE.

A gyors, egyszerű szárítóvakolati megoldás

A POROMAP DEUMIDIFICANTE egy előkevert, poralakú habarcs makropórusos és szigetelő, szárítóvakolat készítéséhez, amely speciális, puccolános reakciójú, sóálló, hidraulikus kötőanyagokból, természetes homokból, könnyű adalékanyagokból és különleges adalékszerekből készült és aminek nagyon alacsony az illékony szervesanyag kibocsátása (EMICODE EC1Plus). Kiváló bedolgozhatósággal és állékonysággal jellemezhető és közvetlenül, előfröcskölő réteg alkalmazása nélkül használható, legalább 2 cm vastagságban, anélkül, hogy bármilyen közbenső művelet szükséges lenne. Ezt a terméket, amely ideális mindenféle falazatra, úgy fejlesztettük ki, hogy teljesen kompatibilis legyen azokkal a falazatokkal, amelyeket a felszálló nedvesség károsított. Emellett könnyű, szálakat tartalmaz és elektromos fúróba befogható keverőszárral készíthető elő.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon! https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozasPunta Sottile Világítótorony, Favignana (Olaszország).
Különböző munkálatokat végeztek a Punta Sottile világítótorony teljes helyreállítására Favignana-ban (Szicília, Olaszország), többek között a falazat helyreállítása és felújítása olyan különleges termékekkel, mint a MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO, MAPE-ANTIQUE RINZAFFO.
Milánói vízkezelő létesítmény
A történelmi épületnek új életet adtak azáltal, hogy múzeummá alakították, azoknak a különleges termékeknek köszönhetően, amelyeket a falazat helyreállítására és felújítására használtak. Az ebben a projektben használt termékek a következők voltak: MAPEANTIQUE STRUTTURALE, MAPE-ANTIQUE ECOLASTIC, MAPE-ANTIQUE ECO RINZAFFO, MAPE-ANTIQUE ECO RISANA és MAPE-ANTIQUE ECO RASANTE.


Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

https://www.mapei.com/hu/hu/kepzes-es-muszaki-segitsegnyujtas/feliratkozasTovábbi műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2021.07.12.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

Mapei hírek:


Meglévő hőszigetelés felújítása bontás nélkül - a Mapetherm EPS Plus 8+15 hőszigetelő rendszer      2023.05.02.

15-20 évvel ezelőtt a családi házakra általában 5-8 cm vastag hőszigetelést építettek. A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt ezen vastagságok mára már nem elegendőek.


Kerapoxy Easy Design - a fugázó, ami örökre tiszta marad!      2023.04.04.

A cementes fuga alkalmazása a hidegburkolás során teljesen megszokott, de bizony vannak hátrányai is ennek az anyagnak. A cementes anyagok magukba szívják a szennyeződést, és nem távolíthatóak el teljes mértékben a felületről. A cementes fugát ezért olyan helyre érdemes beépíteni, ahol kevésbé éri szennyeződés a burkolatot, pl.: nappaliban, szobákban)


A legújabb design a fürdőszobában: SPC és LVT burkolatok alkalmazása      2023.03.06.

Vizes helyiségeink kialakításánál a funkció mellett komoly hangsúlyt kap a design is, ezért kerülhettek fel a tervezők termékpalettájára a vékony vízálló SPC és LVT burkolatok. Ezen burkolatok számos innováció révén már alkalmasak fürdőhelyiségek, akár tusolók burkolására is, de csak a megfelelő előkészítéssel és figyelmességgel!


Mit javasol az Építésügyi Műszaki Irányelv a falazott szerkezetű épületek helyreállításáról?      2023.02.08.

Épületeink jelentős hányada még azokból az időkből származik, amikor még nem foglalkoztak a talajból származó nedvesség elleni védelemmel. Ennek hiánya folyamatos állapotromláshoz vezethet, amely csökkenti az épületek értékét, tönkremenetelhez vezethet, és vegyük figyelembe a falazott szerkezetek esetén a nedvességgel szállított sók okozta károkat is.


Új színek a Mapei kínálatában!      2023.01.17.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kap az év színe, melyet a Pantone választ, és ami hatással van a lakberendezésre, a divatvilágra, és néha az építőiparra is. Azért néha, mert a 2022-es év színe a Very Peri-t, ami egy igazán dinamikus szín, ibolya, vörös árnyalattal keresztezve. Ez az összeállítás nem gyakori homlokzaton.


Mitől is új a "régi" jól bevált Keraflex Extra S1?      2022.12.01.

Ha visszaemlékezek arra, mikor a Mapei-nél az első napomat töltöttem, eszembe jut mennyi új anyaggal találkoztam. Elismeréssel töltött el a Mapei folyamatos fejlesztése, új anyagok, receptúrák kidolgozása. Mikor mélyebben beleástam magam a Mapei termékeibe a hatalmas ragasztóanyag választék közt szinte elvesztem. El se tudom képzelni milyen lehet most kivitelezőként nem eltévedni a sok gyártó cég kínálata között. Szerencsére a Mapei-nek erre is van megoldása, egy olyan "puska" ami a legnépszerűbb anyagainkat tartalmazza, tulajdonképpen egy termékválasztó segédlet, ami internetről letölthető, a szerencsésebbeknek nyomtatott formában is már megvan.


A Virgilio gyermekoktatási központ Locriban      2022.11.01.

Locri "Virgilio" oktatási központját, amely Reggio Calabria tartományban található, az egyedi építészeti tervezése és az építkezéshez használt anyagok teszik különlegessé. Mindössze kétszáz napot vett igénybe a megépítése és megfelel a legmagasabb biztonsági és energiahatékonysági szabványoknak.


FALAZATREPEDÉS JAVÍTÁSA      2022.10.03.

A régi építésű, felújítás alatt álló házak esetén gyakran tapasztalható probléma a falszerkezet repedése. Állékonysági problémát jelez, ha egy épületen megjelennek ezek a repedések, deformációk. A károsodott, repedezett falazatok javításának többféle módja létezik, ezek közül a Mapei többféle megoldást és terméket kínál.


Színvakolat készítése ősszel      2022.08.29.

Ahogy megyünk ki a nyárból a hőmérséklet egyre gyakrabban marad az ideálisnak mondott felső hőmérséklet tartomány alatt, azaz vége a kánikulának, újra lehet hőszigetelni és színezni.

Fontos azonban tudnunk, hogy a hőmérséklet csökkenésével a relatív páratartalom emelkedni fog. Ősszel csökken a napsütéses órák száma, egyre több a párás, ködös reggel és este.


A Construma termékdíjas fugázó: Kerapoxy Easy Design      2022.08.01.

Az epoxi és cementes fugázók békés egymás mellett élése jól működött az elmúlt évtizedekben. Az epoxik magasabb műszaki tartalmához nehezebb bedolgozhatóság párosult, ami miatt a burkolók a cementes fugázókat használták és használják a mai napig. Az epoxi fugázóknak ott van létjogosultsága, ahol valamilyen különleges tulajdonságra, például savállóságra van szükség. Tény, hogy cementes fugázók elégséges műszaki tartalommal rendelkeznek a lakossági vagy egy átlagos közhasználatban lévő hidegburkolatokhoz történő felhasználáshoz, bár az is tény, hogy az epoxi fugázóknak a savállóságon kívül még számos előnye lenne.


A rendszergarancia fontossága      2022.07.01.

Pár évvel ezelőtt egy m2 hőszigetelő rendszer anyag és munkadíj költsége annyiba került, mint most csupán a munkadíj. Menjünk kicsit tovább: pár évvel ezelőtt egy m2 komplett hőszigetelő rendszer ára annyiba került, mint manapság csupán a hőszigetelő lemez ára! Pedig a házat le kellene hőszigetelni, mert a fűtésszámla is emelkedik. De akkor mit tegyünk? Másképp teszem fel a kérdést. Mit teszünk?


A legjobb dolog a világon      2022.06.08.

Nehezedik a világ, nehezedik a helyzet, a járványra háború, a háborúra infláció jön, de az építésben a szakemberek sokasága rendületlenül helytáll a gyakran láthatatlan hétköznapok során. Az ilyen ember az építés és nem a rombolás mellett teszi le a voksát nap mint nap.


Jellemző hibák felújítások során- falszárító vakolatok      2022.06.01.

A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát a felújító falszárító vakolatok népes családját is. Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk munkánk során. Lássuk melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazása során.


Gomba, moha, alga házunk homlokzatán      2022.05.01.

Mi a megoldás?
Gombák, mohák, algák- velünk élő organizmusok. Mindenhol ott vannak a légkörben, ideális táptalajt keresnek, ahol elkezdhetnek burjánzani. A nedves, párás felületeket kedvelik, ezért lelhetőek fel az erdőkben, tavak és folyók partjain. Megjelennek azonban a házunk homlokzatán is, jellemzően az északi oldalon. Hogy miért ott? Mert azt a részt éri legkevésbé a nap, azon az oldalon párás a homlokzat legtovább.


Miért van sókivirágzás a házak falain?      2022.03.08.

Ha valamerre sétálunk és kicsit jobban körülnézünk a környezetünkben lévő házakon gyakran láthatunk málló, leomló vakolatokat, sókivirágzásokat. Mi okozza? És mit tehetünk ellene?


Falazott épületek helyreállítása Mapei rendszerrel      2022.03.01.

A falazott épületek, legyen szó akár lakóépületekről, akár történelmi vagy műemléki szerkezetekről, csak azután állíthatók helyre, miután meghatározták az azokat ért károsodás pontos okát, illetve a szerkezetek jelenlegi állapotát. Ehhez alapos szemrevételezésre és amennyiben szükséges, diagnosztikai vizsgálatra van szükség. Ezt követően kell azonosítani a megfelelő beavatkozási technikákat és az egyes fázisokhoz legalkalmasabb anyagokat, figyelembe véve a felhasznált termékek teljesítménykövetelményeit és -jellemzőit.


Megújulás és megvalósuló álmok      2022.02.25.

Vajon a Mapei Krónika 73. száma olyan szakmai lap, amire az építési piac szereplői valóban támaszkodhatnak az információk és az inspirációk terén?


Látvány vs. műszaki adottságok- Mapetherm Slim Ceramic System      2022.02.01.

A 2018-as Construmán különdíjat kapott a Mapei MAPETHERM TILE SYSTEM rendszere. A 3 mm x 500 mm x 1500 mm méretű kerlit lapokat, Eps hőszigetelésre 20 cm vastagságig és 20 méter magasságig biztonsággal beépíthetünk.


A hőszigetelő rendszerek új generációja- PIR hőszigetelés      2022.01.01.

Eps, Grafit, Ásványi. Akik valaha hőszigeteltek vagy terveztek hőszigetelést, mindannyian ismerik ezeket a neveket, és a hozzájuk kapcsolódó rendszereket. Tudják azt is, hogy az elmúlt években ezek a hőszigetelő rendszerek szinte semmilyen fejlődésen nem estek át. Forradalmi volt, amikor megjelent a grafit őrleményt tartalmazó EPS hőszigetelés, amely 25%-kal jobban szigetelt, mint a hagyományos. Ezt követte az ásványi lemezek homlokzaton történő alkalmazása, és lég- és páraáteresztő hőszigetelő rendszer megnevezés.


Kedves Mapei Krónika Olvasó, kedves Partnerünk!      2021.12.07.

Először mindig a fiamat kérem meg, hogy olvassa el a Mapei Krónika új számát. Ő az első kirtikusa a lapnak. Fiatal, friss, bátor gondolkodása sokat jelent, és mindig építő a szerkesztésben, a lap további tervezésében.
A Mapei Krónika december elején megjelenő téli számát még nem adhattam a kezébe, de nagyon várom, hogy figyelmesen átlapozza, és én meghallgathassam, mit lehetne még jobban tenni az újságért, és értetek, kedves Olvasók.


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information