Ultraplan Contract - a tökéletes beltéri aljzatkiegyenlítő
2023.11.13.

Az építéskémia fejlődésnek köszönhetően mára az egyes alaptermékek között is megjelentek a speciális igényeket kielégítő, különleges műszaki tudásokkal felvértezett anyagok. Egy ilyen termék a beltéri aljzatkiegyenlítők csoportjába tartozó Ultraplan Contract önterülő, ultragyors száradású aljzatkiegyenlítő.


Mi az oka a speciális termékek létrehozásának?

Ma már az belsőépítészek olyan burkolatokkal, fafajtákkal is tervezhetnek, melyek beszerzése korábban szinte lehetetlen volt, így a rögzítésükre szolgáló anyagoknak is követniük kell ezt a sokrétűséget. Ezenkívül a megrendelői igények is megnőttek a beépítésre kerülő anyagok minőségével szemben, az elvárható esztétika és funkcionalitás mentén is.
Az aljzatkiegyenlítők alkalmazhatóak-e melegburkolatok, főleg hagyományos parketták alá?

A kérdés azért szokott gyakran felmerülni, mert ezek szilárdsági képességei fokozottan vannak kitéve, mind nyúlás, mind zsugorodás esetén, tekintettel a kivitelezési körülmények sokféleségére.

Azt tudjuk, hogy a parketta és kiegyenlítőanyag helyszíni pihentetése, klimatizálása milyen fontos, de a kiegyenlítők közötti mért és mérhető különbségekkel nem mindenki van tisztában.

Mi a különbség egy hidegburkolatos és melegburkolatos kiegyenlítő között?

A termék több műszaki képessége is eltérhet, nyomószilárdság, járhatóság, vagy burkolhatóság tekintetében. Mégis a legfontosabb a vékony teríthetőség, hiszen a melegburkolatos szakma 1-3 mm között dolgozik nagy mennyiségben, míg hidegburkolásnál a kiegyenlítés csak a nagyobb eltérések esetén szükséges, mert a kisebb eltéréseket a ragasztóágy elviszi.
Miben más az Ultraplan Contract, mint a versenytársai?

 • Az Ultraplan Contract különösen alkalmas görgős székes terhelésnek kitett területekre.


Néhány alkalmazási példa

 • Betonfödémek és cementkötésű, Mapecem, Mapecem Pronto, Topcem vagy Topcem Pronto-ból készült esztrichek kiegyenlítése
 • Anhidrit aljzatok kiegyenlítése (speciális előminősítéssel és alapozással)
 • Meglévő beton gyalogos területek, terrazzo, kerámia és természetes kő felületek kiegyenlítése


Az Ultraplan Contract jellemzői

 • Az Ultraplan Contract bedolgozható automatikus nyomószivattyúval 100 m-nél nagyobb távolságra is.
 • Az Ultraplan Contract egy rétegben legfeljebb 10 mm vastagságban hordható fel zsugorodás vagy megrepedezés nélkül.
 • Nagyon magas nyomószilárdságot (32Mpa/28 nap) és hajlító szilárdságot ér el, valamint nagy ellenállással rendelkezik benyomódással és kopással (Taber 2) szemben.
 • Az Ultraplan Contract vastagságától függetlenül kb. 3 óra után járható, 12 óra elteltével alkalmas a padlóburkolat fogadására. Faanyagú burkolat fektetése előtt javasoljuk, hogy várjunk 24 órát.
 • Az Ultraplan Contract nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátású (EMICODE EC1 Plus), ezért kiválóan alkalmas erre érzékeny emberek környezetében történő alkalmazásra.
 • A termék alkalmazható 0-10 és 20 mm rétegben is, az alábbi útmutatás alapján


A keverék elkészítése

 • Alacsony fordulatszámú keverőgéppel folyamatos keverés közben öntsön egy 25 kg-os zsák Ultraplan Contract-ot egy 5-5,25 liter tiszta vizet tartalmazó edénybe, és keverje homogén, önterülő, csomómentes keverékké.
 • Az Ultraplan Contract nagyobb mennyiségei elkészíthetők megfelelő keverőgépben. A keveréket 2-3 perc pihentetés után keverje újra, és ezzel a termék felhasználásra kész.
 • Javasoljuk, hogy ha az Ultraplan Contract-ot 10 mm-nél nagyobb (max. 20 mm) vastagságban használja, adjon hozzá kb. 20-30 tömeg% 0,4 mm vagy 0,8 mm szemcseméretű homokot.
 • A megkevert Ultraplan Contract-ot 20-30 percen belül fel kell használni (+23°C-on).


A keverék terítése

 • Az Ultraplan Contract-ot egy rétegben, 1-10 mm vastagságban dolgozza be nagy fém simítóval vagy lehúzóval. A simítót kissé ferdén tartva elérheti a szükséges vastagságot. Az Ultraplan Contract bedolgozható automata vakológéppel is.
 • Figyelemre méltó önterülő tulajdonságai miatt az Ultraplan Contract azonnal kiegyenlíti az apró egyenetlenségeket, elfedi a simítás nyomait.
 • Ha második réteg Ultraplan Contract bedolgozása szükséges, javasoljuk, hogy azt akkor hordja fel, amint az első réteg járhatóvá válik (kb. 3 óra múlva +23°C-on).
 • Az Ultraplan Contract alkalmas bármely burkolat fogadására 12-24 óra múlva +23°C-on (a várakozási idő a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően változhat).


Mint azt a fenti felsorolás kifejti, a termék nyomószilárdsága 30 Mpa 28 napos korában, ami ma már elvárás egy melegburkolati kiegyenlítőtől, illetve a 12-24 óra maximális várakozás az öntés után, a hatékony munkavégzés érdekében.

Kérjük, keresse a Mapei kereskedőpartnereknél az Ultraplan Contract terméket!További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu
Kereskedőkereső


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2023.11.13.
MAPECOAT I 600W...

MAPECOAT I 600W...

Kétkomponensű átlátszó vizes diszperziós epoxi bevonat. A ...

PROSFAS

PROSFAS

Oldószermentes szilikátbázisú szilárdítóanyag cementkötésű ...

ULTRABOND ECO 375..

ULTRABOND ECO 375..

Nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibobátású, gyors és erős ...

ULTRABOND TURF PU 1K

ULTRABOND TURF PU 1K

Egykomponensű, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású, ...

PRIMER S

PRIMER S

Vízzáró, diszperziós alapozó. Alkalmazási terület: ...

ULTRABOND ECO VS90

ULTRABOND ECO VS90

Többcélú, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátású, ...

Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information