Betonszerkezetű derítő medence szakszerű vízszigetelése

Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap, mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak közművekhez vízellátáshoz, satornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Ezen épületek nagyrészt vízzáró vasbetonból épültek, melyek idővel károsodtak. Leggyakoribb a külső belső betonfelületek károsodása. Amennyiben előfordulnak vízzárási problémák, úgy azok elsősorban a szerkezeten átmenő repedésekre vezethetők vissza.

A felújítás menete?

Először is minden laza leváló részt el kell távolítani, és a felületet mechanikus úton meg kell tisztítani. A felszínre kerülő betonvasak környékét további kb. 1 cm körzetben körbe kell vésni. A betonvasakról az oxidált réteget mechanikus úton el kell távolítani.

Amikor eljutottunk a megmaradó, javítandó, megfelelő szilárdságú szerkezetig, először a repedéseket kell lezárni. Ehhez elsősorban a víz és erőzáró kitöltést adó EPOJET LV, vagy a kicsivel sűrűbb EPOJET hígfolyós kétkomponensű epoxigyanta bázisú kiöntő és injektálógyanta ad jó megoldást.


Alternatívaként, mikor statikai okok miatt nem biztosítható az, hogy a szerkezet ne repedjen újra meg, jó megoldást nyújt a betonban lévő repedések vízzáró injektálására a MAPEJET EASY 150 egykomponensű, vízre duzzadó, rugalmas injektáló anyag.

A fémtiszta betonvasak korrózióvédelmére és passziválására a MAPEFER 1K habarcsot ajánljuk. Mielőtt elkezdenénk a betonszerkezet visszajavítását, azt megfelelően elő kell nedvesíteni, és megvárni a vízfilm elpárolgását.

A betonszerkezet visszajavításához és a hiányok pótlásához a MAPEGROUT T60 nagy szilárdságú jó szulfátállóságú anyagot ajánljuk. Dinamikai hatásoknak jobban kitett szerkezetek esetén, például gépházak közelében pedig az alacsony rugalmassági modulusú két komponensű MAPEGROUT BM R4-es betonjavító habarcsainkat javasoljuk.
A befejező réteg kivitelezésére több alternatíva is lehetséges:

  • egyrészt a PLANISEAL 88 cementes rideg vízszigetelő habarcsot, mely kiváló vízszigetelő képességű, jól ellenáll akár szennyvíz okozta igénybevételeknek is.
  • másrészt a MAPEFINISH HD nagy ellenálló képességű betonsimító habarcs, mely elsősorban nagyobb mechanikai ellenálló képessége okán lehet jó választás.
  • harmadrészt a TRIBLOCK FINISH epoxi-cement bázisú, cementkötésű kötőanyagokból és epoxigyanták vizes diszperziójából álló habarcs, mely tömör, vízzáró, kopásálló bevonatot képez.

Kissé más jellegű, költségesebb, de gyorsabb és jobb megoldást jelent a PURTOP 1000 szórt poliurea szigetelés. Nagy előnye, hogy rugalmas, repedésáthidaló és vízzáró bevonatot képez. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, úgy a betonszerkezetet ugyanúgy vissza kell javítanunk, de a szerkezet injektálására a vízzárás biztosítása érdekében már nem lesz szükségünk. A fentiek szerint visszajavított vasbeton szerkezetet MAPEFLOOR I914-el kell alapozni, majd megszórni a további réteg tapadását biztosító QUARZO 0,5 kvarchomokkal.

Ezt követi a PURTOP 1000 gépi szórása, áramlás és hőmérsékletszabályozási lehetőséggel ellátott kétkomponensű anyagokhoz alkalmazható airless géppel. Természetesen számos a cikkben nem szereplő szituáció is előfordulhat, de a meglévő szerkezet, körülmények, időtartam és anyagi lehetőségek függvényében biztosan találunk jó megoldást, keressenek minket!

További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2018.11.05.
MAPECOLOR PASTE...

MAPECOLOR PASTE...

Színezőrendszer a Mapefloor termékekhez. A Mapefloor Paste készre ...

ADESILEX P4

ADESILEX P4

Fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű, teljes hátoldal-fedettséget ...

FLEXCOLOR

FLEXCOLOR

Felhasználásra kész, víztaszító DropEffect® és ...

ULTRABOND 333..

ULTRABOND 333..

Oldószermentes, könnyen teríthető, halvány bézs színű, vizes ...

Ultracoat Sport Color

Ultracoat Sport Color

Egykomponensű, vizes-bázisú, színezett akril festék faanyagú ...

QUARZO 0,25 0,5 1,9

QUARZO 0,25 0,5 1,9

Tűziszárított, minőségi kvarchomok. Osztályozott szemcseméretű ...

Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information