Hatékony ragasztás - tartós burkolat!

Vékony-, vastag-, és folyékonyágyas burkolatragasztás

A burkolatok növekedésének trendje, a kivitelezői igények változása és az ezekből születő magas elvárások egyre nagyobb követelményeket támasztanak a hidegburkolati ragasztókkal szemben is. A Mapei a termékek specializációjával igyekszik megfelelni ezeknek a piaci elvárásoknak. Ennek köszönhetően újabb és újabb termékek jelennek meg, amik a kivitelezés hatékonyságát, minőségét és biztonságát javítják. Vastagabb ragasztóágy, könnyített vagy akár folyékonyágyas bedolgozhatóság és sok más egyéb tulajdonság támogatja a "Már elsőre végleges burkolat kialakítását!".


Mikor és miért hasznosak ezek az anyagok?

1. Nagy és óriás lapok: Minél nagyobb lapokkal burkolunk, annál nagyobb az esély, hogy a burkolólap közepe és széle között jelentős síkpontosságbeli különbség van. Magyarul hasas a lap. A szabvány a burkolólapoknál a síktól 0,5%-os eltérést enged meg. Ráadásul a fogadó aljzat burkolólap alatti pontatlansága is nő az oldalhossz növekedésével. A szakmai szerveztek által elfogadott aljzat pontatlanság 1 méteren 4 mm. Óriási szám! Murphy törvénye alapján a burkolólap és az aljzat síktól való eltérése össze fog adódni. A lap alsó pontja alatt is szükség van egy legalább 3 mm-es ragasztórétegre, így nem nehéz belátni, hogy a hagyományos 5 mm-es úgynevezett vékony ragasztóágy nem lesz elég. Tehát a lapméretek növekedése nem csak rugalmasabb ragasztót, hanem vastagabb ragasztóágyat is igényel. A Mapei S1-es -alakváltozásra képes- ragasztói közül a legtöbb alkalmas 10 vagy 15 mm vastag ragasztóágy kialakítására, ami ilyen szempontból is alkalmassá teszi őket a nagy és óriáslapok fektetésére.

2. Üregmentes fektetés: Az üregmentes fektetés sok esetben igény. Követelmény kültéren padlón és homlokzaton, erősen ajánlott padlófűtéshez, nagy lapokhoz és üvegmozaikhoz. Az üregmentes fektetés két követelményt támaszt a ragasztókkal szemben. Egyrészt az üregmentes fektetéshez könnyebben bedolgozható és jobb hátoldali fedettséget adó ún. folyékony vagy könnyített bedolgozhatóságú ragasztókat kell használni. Másrészt az üregmentes ágyazat vastagabb, mint a hagyományos, ezért ide is kellenek a vastagabb ragasztóágy kialakításra alkalmas termékek. A Mapei az üregmentes ágyazat elérésére számos anyagot és technológiát javasol. Könnyített bedolgozhatóságú ragasztói könnyen terülnek el a burkolólapok alatt, ezáltal kisebb eséllyel alakulnak ki üregek, légzárványok. Ezekkel az anyagokkal helyes technológia mellett akár az ún. kétoldali kenés nélkül is elérhető a teljes fedettségű ragasztás.

3. Természetes kövek: A természetes kövek a megmunkálási technológiájuk miatt méret pontatlanabbak, mint a kerámiák. A szabvány még egy 1. osztályú vágott kőlap esetén is +-10%-os eltérést enged meg, ami egy 2cm-es kőnél +- 2mm. Ez az eltérés egy hasított kőnél lényegesen nagyobb. Ha hozzávesszük az előző két pontban tárgyalt problémákat és megfűszerezzük azzal, hogy a kövek gyakran vízérzékenyek, akkor belátható, hogy a természetes kövek ragasztása nem egyszerű feladat. A Mapei számos terméket javasol erre a célra megoldásként. A gyorskötő, 15 mm-es ragasztó vastagságig alkalmazható KERAQUICK MAXI S1 használata esetén nem kell tartani a vízérzékenység miatt kialakuló hibák megjelenésétől. Az új vastagágyas MAPESTONE TM PLUS trassz tartalmú ragasztó csökkenti a sókivirágzás esélyét. A Mapei-nek vannak megoldásai kristályos megkötésű és vízmentes ragasztókra is, amikkel a természetes kövek biztonsággal telepíthetők.

4. Nagy felületek: A folyékonyágyas és vastagabb ágyazatvastagságú ragasztók utolsó jelentős felhasználási területe az, amikor nagy felületeket kell hatékonyan burkolni. Repterek, bevásárlóközpontok és más közösségi terek azok, ahol erre a villámgyors és hatékony technológiára van szükség. A folyékonyágyas ADESILEX P4 ragasztó erre a feladatra lett kitalálva. Ez egy klasszikus folyékonyágyas ragasztó, amihez ugyan tükör aljzat kell, de futószalag-szerűen lehet a segítségével burkolni. Egy ember húzza a ragasztóágyat, egy csak teszi bele a lapokat és egy kicsit bemozgatja azokat. Segítségével a hatékonyság többszörösére növelhető.

A munka könnyítésére, a biztonságos és megfelelő minőség elérésére érdemes a megfelelő feladatra megfelelő ragasztót választani! Ha segítségre van szüksége, keressen minket bizalommal a szaktanácsadó vonalaink valamelyikén! www.mapei.hu

1. Természetes kőburkolat ragasztása MAPESTONE TM PLUS ragasztóval



2. Üregmentes ágyazat kialakítása KERAFLEX EASY S1 ragasztóval



3. Óriáslapok ragasztása könnyített bedolgozhatóságú ULTRALITE S2-vel





További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2020.10.16.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information