Legújabb generációs statikus polimer szálak

Az építőipar által felhasznált termékek közül az egyik leginnovatívabban fejlődő csoportja a betonba adagolható statikus (makro) polimer szálak területe.




A beton húzószilárdságának emelésére az acélt már hosszú évek óta használja az ipar, de a műanyagok felhasználása ezen a területen csak a 2000-es években kezdődött. A nagy ellenállóképességű polimer szálak képesek azonos módon biztosítani a betonszerkezetek tartósságát, mint a korábban használt acélbetétek, azonban használatukkal megnyílnak a lehetőségek az újfelhasználási területek irányába.

A nagy szilárdságú makro polimer szálak csekély súlya, és a fajlagosan nagy darabszáma eredményezi a kiváló teljesítményét. Nem korrodál, és kiváló a vegyi ellenálló képessége, ezért külső téri, vagy akár XA kitéti osztályba tervezett vegyileg ellenálló betonok megerősítésére is használhatóak. Kiváló megoldást jelentenek továbbá beton ipari padlók, esztrichek, és előregyártott betonelemek gyártásához is.


A polimer szálak fő előnyei

Ezen termékek fő előnyei az említetteken túl a könnyű adagolhatóság, a 3 dimenziós elhelyezkedés, és a nagyfokú munkabiztonság. A hagyományos acélbetétekkel összehasonlítva manapság kiemelendő, hogy választásuk esetén nincs emberi munka igény.

Betongyártásnál a statikus szálak alkalmazása több szempontból is indokolt lehet. Minden esetben feladatuk, hogy a nagyon rideg betonszerkezet hajlításából, mechanikai es egyéb feszültségből eredő tönkremenetelt megakadályozzák és az tovább elláthassa funkcióját. Az optimális működésének feltétele a betonkeverék tulajdonságaival összehangolt szilárdságú, méretű és megfelelő felületű polimer szálak kiválasztása. Az MSZ EN 14889-2 szabvány meghatározza, hogy ezek a termékek 0,3 mm feletti szálvastagsággal rendelkeznek, de a többi paramétert a különböző típusú betonokon elvégzett vizsgálatok alapján kell beállítani.




Mapei a polimer szálak világában

Mapei gyártmányai közül jelenleg 10-féle polimer makroszálból lehet kiválasztani az adott feladatnak legmegfelelőbb terméket. Az évek alatt kialakított szálacskák fejlesztése nem állt le. Fontos volt, hogy további előnyös tulajdonságokat adjunk hozzájuk, a minél szélesebb elterjedésük érdekben.

A látható betonfelületek esetén -bár az acél-korrózió nem veszélyeztet- a legszebb betonmegjelenést eredményező színekben lehessen kiszolgálni az igényeket. További nagyon fontos feladat, hogy az egyes szálacskák esetén olyan csomagolási megoldásokból lehessen választani, melyek segítik a termékek adagolását, valamint teljes mértékben megakadályozzák a "labdák" kialakulását, azaz a csomósodást. Ma már minden termékünket ezeknek a szempontoknak megfelelő kialakításban forgalmazzuk.

A felületkeményített ipari padlók készítésénél az acél szálak és a makro polimer korábban sok esetben bedolgozási nehézséget okoztak. A kilógó szálak besimításkor sérüléseket okoztak a felületen, és ahogy a simító lapát megpörgette őket, kis kráterek képződtek, melyek orvosolandó esztétikai hibák maradtak.

A MAPEFIBRE ST 50 TWISTED makroszál speciális szerkezetének köszönhetően, a magas szakítószilárdság mellett glettelés hatására besimul a kéregerősítőbe és hibamentes esztétikus felületet biztosít. A Projekteken elvégzett ipari felhasználás tapasztalatai bizonyítják, hogy a szép felület garantált 1,5 kg-3 kg/m3-es adagolások esetén.

A MAPEFIBRE ST 50 TWISTED egy legújabb generációs polimer makroszál, mely egyesíti a szálbetétek előnyeit és teljes mértékben támogatja a bedolgozási technológiát, ráadásul nagyon kedvező költségek mellett.



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.11.02.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information