Pincék új élete utólagos belső oldali vízszigetelés kialakításával



Számos épületnél - legyen az újonnan épült vagy történelmi jelentőségű - problémákat okoz a falazatokba felszívódó nedvesség, mely a lakott terekben egészségtelen klímát, a penészesedés miatt allergiás reakciókat okozhat, miközben a külső oldalon esztétikai hibákat és sokszor málló vakolatot is eredményez. Mit tegyünk ilyen helyzetekben? Ez a vízszigetelés hiányából fakadó probléma kezelhető a Mapei antikondenzációs megoldásával: a falazat injektálásával és szárítóvakolat alkalmazásával a falazat száraz lesz, mely lehetővé teszi, hogy az addig kihasználhatatlan nedves helyiséget akár lakótérként, akár üzlethelyiségként is lehessen használni.


Milyen lépéseket kell ehhez elvégeznünk?

Az első lépés a fogadókész felületet biztosítása, mely a régi vakolat teljes eltávolítását és a gyenge falazóhabarcsok kikaparását jelenti. Ezután a felületet legalább le kell mosni, de jobban járunk a homokszórásos felülettisztítással, mellyel kiválthatjuk a fuga kikaparását (a homok a gyenge habarcsot úgyis kiszedi).

Következő lépés a falazat javítása, ugyanis a fal letisztítása után gyakran felszínre kerülnek kipotyogott téglák üregei, ezeket javítani kell még a vakolások előtt. Alkalmazhatjuk a nagy szilárdságú, természetes hidraulikus mész alapú, lélegző MAPEWALL MURATURA FINE falazóhabarcsot, mellyel egyes téglákat visszaragaszthatunk, hézagokat kitölthetünk de akár teljesen új falszakaszokat is pótolhatunk.

A felület alapvakolását a magas tapadóképességű MAPEWALL INTONACA & RINFORZA habarccsal. A szokásos vakolóhabarcsok a hátoldalról jövő nedvesedés, és esetlegesen víznyomás miatt nem megfelelőek. A MAPEWALL INTONACA & RINFORZA kézzel és vakológéppel is felhordható és alkalmas a téglahézagok kitöltésére is, tehát amennyiben nem kell tényleges falazási munkákat végezni, a MAPEWALL MURATURA FINE termék kiváltható, és egyel kevesebb termékkel lehet végezni a munkát.

Az alapvakolat száradása után a vakolat felületét alapozni kell, PRIMER 3296 és víz 1:1 arányú keverékével, majd erre kell felhordani a MAPELASTIC FOUNDATION két komponensű vízszigetelést két rétegben, összesen 2 mm vastagságban (kézi vagy gépi szórással).

A vízszigetelés száradása után (hőmérséklettől és a páratartalomtól függ) következik a POROMAP szárítóvakolati rendszer beépítése. A POROMAP előfröcskölő réteget 5 mm vastagságban kell felhordani a teljes felületen, melynek állékonnyá válása után hordható fel a makropórusos POROMAP szárítóvakolat, minimum 1 cm vastagságban.

A vakolatrétegek száradása után jöhet a felületképzés. Figyelni kell a helyes simítóhabarcs használatra (POROMAP FINITURA CIVILE), mely kompatibilis a már felhordott POROMAP rétegekkel. Kerülni kell a gipsz tartalmú simítóglett használatát, mert az nagyon érzékeny a nedvességre, illetve eltömi a vakolat felszíni pórusait, ezzel akadályozva az esetleg átjutó nedvesség elpárologtatását.

A folyamat utolsó lépése a festés. A simítóhabarcs SILEXCOLOR szilikátbázisú, vagy SILANCOLOR szilikonbázisú festékekkel festhető, de a legjobb választás a SILANCOLOR PITTURA PLUS páraáteresztő és a penészesedésnek fokozottan ellenálló festék.

Ez a cementtartalmú habarcsokból álló megoldás a XIX. század második felétől épült épületek helyreállítására alkalmas, a korábban, még a portlandcement feltalálása előtt épült épületek felújításához célszerű a cementmentes termékeket választani.

Az egyes termékek megfeleltetése, különösebb magyarázat nélkül:

  Cementes megoldás -
XIX. század második felétől
épült épületekhez
Cementmentes megoldás -
XIX. század második felétől
korábban épült épületekhez
Falazó- és hézagolóhabarcs Mapewall Muratura Fine Mape-Antique Allettamento
Hézagoló és vakolóhabarcs Mapewall Intonaca e Rinforza Mape-Antique Strutturale NHL
Vízszigetelés Mapelastic Foundation Mape-Antique Ecolastic
Előfröcskölő PoroMap Előfröcskölő Mape-Antique Rinzaffo
Szárítóvakolat PoroMap Szárítóvakolat Mape-Antique MC
Simítóvakolat PoroMap Finitura Civile Mape-Antique FC Civile




Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2021.08.17.

Mapei HírekMapei TermékkatalógusMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information