Sagrada Família

A VILÁGSZERTE MÉLTÁN HÍRES, BARCELONA JELKÉPÉNEK SZÁMÍTÓ SAGRADA FAMÍLIA ÉPÍTÉSE 2025-RE VÁRHATÓAN BEFEJEZŐDIK

A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.Az 1886 óta folyamatosan épülő templom külső nézete.


A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.

A katalán építőművész teljesen új alaprajzot alkotott a leendő bazilikához. Az öthajós kialakításon kívül ez elsősorban a függőleges struktúrákban és az ezekre épülő domináns látványban öltött alakot. Gaudí szándéka az volt, hogy a Sagrada Família Barcelona minden pontjáról látható legyen. Ez volt a függőlegeseket hangsúlyozó koncepció mögöttes tartalma is, hogy a templom a katalán főváros minden polgári és egyházi építménye fölé magasodjon. Az eredeti tervek szerint a Sagrada Família összesen 18 toronnyal büszkélkedett volna, 90 és 170 méter közötti magasságokkal. Utóbbi az egyházi épülethez valaha épített legmagasabb torony lenne.

1914-től Gaudí minden idejét és energiáját a templom építésére fordította. Még egy kis házat is felhúztak neki az építési területen, hogy folyamatosan jelen lehessen. 1926. június 7-én Gaudít baleset érte: elütötte egy villamos, és három nap múlva belehalt a sérüléseibe. Egész Barcelona mély gyászba borult, a pápa pedig külön engedélyt adott arra, hogy az építészt a még befejezetlen templom kriptájában temessék el. Gaudí úgy becsülte, 200 év szükséges a Sagrada Família megépítéséhez, viszont nem hagyott hátra részletes tervrajzokat. Halálát követően számos építész irányította a munkálatokat, amelyek napjainkban is zajlanak, megállás nélkül az építés kezdete óta, még a spanyol polgárháború nehéz éveiben is. Most úgy számolnak, hogy 2025-re befejeződhet a Sagrada Família építése, továbbra is csak adományokból és a látogatók belépőjegyeiből finanszírozva.


KÖVEK A PADLÓFŰTÉS FÖLÖTT

A Sagrada Família öt főhajója és három kereszthajója együtt egy feszület alaprajzot ad ki. A főhajók 90 méter, a kereszthajók pedig 60 méter hosszúak. A tetőszerkezet építése még folyamatban van, azonban a kapuk nyitva állnak napközben, fogadva a látogatók hatalmas tömegeit. Ez azzal jár, hogy a templom belsejében folyamatosan hideg van, különösen télen. Ezért találta ki a munkálatok folytatásával megbízott építésziroda, hogy a munkások és a látogatók kényelme érdekében padlófűtést telepítsenek.

2016 februárjában kezdődött a megvalósíthatósági tanulmány időszaka. Az építészek meghívták a fűtési rendszert szállító Rehau és a Mapei műszaki szakértőit is. A terv az volt, hogy első lépésként a szentélyben szerelnék be a padlófűtést, és ezt később bővítenék az épület további részeiben. A részletes felmérések után a Mapei műszaki szakemberei előálltak egy teljes körű megoldással, amelynek a padló alatt futó fűtőkör is része volt.1. KÉP A fűtőelemek elhelyezése a
padlón a simítóanyag előkészítése előtt.
2. KÉP A PRIMER G alapozóval kezelt, megerősített simítóanyag. 3. KÉP Egy réteg NOVOPLAN MAXI aljzatkiegyenlítő került a simítóanyag fölé. Ez a termék jó hővezető képességei miatt ideális a kompakt padlófűtési rendszerekhez.


4. KÉP A fűtéssel kiegészített padlózat telepítésre készen. 5. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre.6. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre. 7. KÉP A padló illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal biztosították.

8. KÉP A templombelső a munkálatok befejezése után.
A kezdő fázisban új bevonatréteget kapott a megerősített betonaljzat. A beavatkozás első lépéseként elhelyezték a fűtőelemeket a betonaljzaton, majd simítóanyaggal fedték az elemeket. A fémháló lefektetése után az aljzatot PRIMER G 1:1 arányú vizes diszperziójával kezelték. Tapadást elősegítő jellemzőin túl ez a termék megköti az esetleges pormaradványokat is, és megakadályozza, hogy az aljzat túl gyorsan szívja be a vizet még a megfelelő kötés kialakulása előtt.

Ebben a fázisban kezdték meg a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarcs szivattyús adagolását. Ez a speciális, gyorskötésű, erősen folyós, szálerősített habarcs kifejezetten a kompakt, nagy hővezetésű (1,727 W/mK) padlófűtési rendszerek telepítésének elősegítésére lett kifejlesztve. A NOVOPLAN MAXI 3?40 mm vastagságú rétegekben használható, és az így kiegyenlített aljzatok alkalmasak lesznek kerámia, terméskő és készparketta burkolatok fektetéséhez.

Az aljzat megszáradása után megkezdték a terméskő lapok elhelyezését. Ehhez a KERAQUICK S1 gyors cementkötésű ragasztóhabarcsot használták, amelynek nagyon alacsony az illékony szervesanyag (VOC) kibocsátása. A padlózat illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal oldották meg. Ez a gyorskötésű és gyorsszáradású, polimerekkel módosított, kivirágzásmentesfugázóhabarcspenészedésgátlóBioBlock? technológiával és víztaszító DropEffect? technológiával készült.

A művelet befejezése után a tágulási hézagokat alul MAPEFOAM zártcellás, habosított polietilén zsinórral zárták le, majd feltöltötték MAPESIL AC szilikonos hézagkitöltővel. Ezt követően tesztelték a Mapei által javasolt teljes rendszer teherbíró képességét, hogy a Sagrada Família felújítási munkáiban használt targoncák súlyát is biztosan elbírja.


A JELENLEGI ÁLLAPOT ÉS A FOLYAMATBAN LÉVŐ MUNKÁK

A Mapei műszaki szakemberei a jelenleg futó második fázisban is részt vesznek, ahogy fektetik le a Sagrada Família padlózatának további részeit. Az itt alkalmazott padlókövek lényegesen nehezebbek az előző beavatkozásnál használtaknál, ezért módosítani kell a telepítési megoldást. A Mapei kutatólaboratóriumaiban gondosan kielemezték a használni kívánt kövek deformálódással és elszíneződéssel kapcsolatos kockázatait a választott rögzítési megoldás mellett, és a MAPESTONE 3 PRIMER tapadóhidat ajánlották a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarccsal kezelt aljzat előkészítésére. A MAPESTONE 3 PRIMER segítségével biztosítható a soron következő kőlapréteg megfelelő tapadása. A még nedves felületre felhordtak egy réteg MAPESTONE 2 szálerősített, cementes ragasztóhabarcsot.

A hátlapokra felvitt MAPESTONE 3 PRIMER biztosította, hogy a lerakás után stabil monolit kötés alakuljon ki. A Sagrada Família kültéri megoldásaihoz a Mapei műszaki csapata a MAPESTONE TFB 60 előkevert ágyazóhabarcsot ajánlotta. Ez a termék ideális az építészeti kőpadlók simítóanyagainak előkészítéséhez, mert nagy nyomásállóság mellett ellenáll a hó- és jégoldó anyagok, a fagyási/olvadási ciklusok, sőt akár a tengervíz állagrontó hatásainak is. A kerámialapok és a katalán modernizmusra jellemző apró mozaikok (?trencadís?) hiperboloid hengert mintázó beépítéséhez ELASTORAPID ragasztóhabarcsot és FUGOLASTIC adalékkal kevert KERACOLOR GG fugázóhabarcsot használtak. A tetőzet vízszigeteléséhez a MAPELASTIC SMART kétkomponensű, fokozottan rugalmas, cementkötésű habarcs tett jó szolgálatot.


REFLEKTORFÉNYBEN KERAQUICK S1

Ez egy fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű, alakváltozásra képes, lecsúszásmentes cementkötésű ragasztóhabarcs (C2FT S1 osztály az EN 12004 szabvány szerint) kerámia- és kőlapok ragasztására, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással. A KERAQUICK S1 egy speciális cementekből, osztályozott szemcseméretű adalékokból, műgyantákból és kötésgyorsító adalékszerekből álló por, amely felhordása után csak 2-3 óra múlva köt meg. Ezért a termék használatával telepített padló- és falburkolatok rövid időn belül használatba vehetők.

Referencia Műszaki adatai
Sagrada Família, Barcelona (Spanyolország)
Eredeti terv: Antoni Gaudí
Építés ideje: 1881-től folyamatosan; tervezett befejezési dátum: 2025
A Mapei hozzájárulásának éve: 2016
A Mapei hozzájárulása: a padlófűtés és az aljzatok illesztéséhez, valamint a beltéri és kültéri járófelületek lerakásához szükséges anyagok szállítása
Ügyfél: Fundació Junta Constructora del TempleExpiatori de la Sagrada Família
Mapei-forgalmazó: SiesmoKoordinátorok a Mapei részéről: SergiSanchez, JoanLleal és Antoni Cattla, Mapei Spain SA (Spanyolország)

A MAPEI TERMÉKEI

Aljzat előkészítése: Primer G, Novoplan Maxi
Kerámialapok lerakása: Keraquick S1, Elastorapid
Illesztések kitöltése és fugázása: Fugolastic + Keracolor GG, Ultracolor Plus, Mapefoam, Mapesil AC
Kőpadlózat kialakítása: Mapestone 2*, Mapestone 3
Primer*, Mapestone TFB 60,
Tető vízszigetelése: MapelasticSmart

* A csillaggal jelölt termékeket a Mapei Spain SA forgalmazza Spanyolországban

Bővebb információt a www.mapei.hu és a www.mapei.com oldalon talál.


További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.
Mapei HírekMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 


Hirdetés

Mapei hírek:


Mapei - Egy eddig megoldatlan probléma megoldása!
Egy eddig megoldatlan probléma megoldása! 2019.04.02.
A lapostetők csapadékvíz szigetelési munkáihoz: POLYSEALANT SYSTEM

A lapostetők csapadékvíz szigetelési szakmunkáinál a mai napig megoldatlan probléma volt bizonyos tetőáttörések biztonságos, szakszerű tömítése a bitumenes és szintetikus szigetelőlemezes technológia alkalmazástechnikai korlátjai miatt.

Mapei - Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix!
Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix! 2019.03.07.
A Mapei mindig híres volt az innovatív anyagok építőipari felhasználásának bevezetésében és elterjesztésében. Ennek zászlóshajója a Mapefix termékcsalád, amely a vegyidübelek csoportjába tartozik.

Mapei - Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne?
Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne? 2019.02.04.
Akkor a Mapecrete System a jó megoldás Önnek.

Mapei - Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője"
Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője" 2019.01.08.
A fogalom, hogy "szűrőbeton" azt gondolom mindannyiunk számára ismert. E szó hallatán nagy kavicsos, kis szilárdságú kiegyenlítő rétegre gondolunk, mely igen ritkán pl. terasz szigetelések esetén szóba szokott kerülni. Egy kicsit tudományosabban "hidraulikus cementbeton, megfelelően összekapcsolt arányos üregekkel, amely így nagymértékben áteresztő anyagot eredményez, lehetővé téve a víz könnyű áthaladását".

Mapei - Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel
Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel 2018.12.05.
A Mapei Kft. bevezette a MAPECOAT ACT falbevonati termékeket, melyeket a Mapei Laboratóriumában fejlesztettek ki és a jelenlegi szabályozások szerint minősítettek. Ezek a termékek kielégítik azokat a magas szintű higiéniai és tisztíthatósági követelményeket, melyek az élelmiszerek és italok feldolgozásakor és kezelésekor használt helyiségekben szükségesek, valamint az egészségügyi létesítményekre vonatkozó követelményeket is.

Mapei - Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése
Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése 2018.11.05.
Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap, mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak közművekhez vízellátáshoz, satornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Mapei - Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással
Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással 2018.10.04.
A ma már hagyományosnak tekinthető vékonyágyas ragasztóhabarcsok megjelenése nagy változást hozott a korábban általános mischungos, habarcspogácsás fektetéshez képest. Elterjedésükkel a kínálat szép lassan differenciálódott. A segédanyagok fejlődésének nagy lökést adott a burkotok fejlődése, a lapok mértének növekedése, és a környezetvédelemre való törekvés.

Mapei - Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége?
Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége? 2018.09.05.
A víz bár Földünkön az élet elengedhetetlen része, addig a cement alapú szerkezetek gyors károsodásának egyik legfontosabb okozója is.

Mapei - Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része? 2018.08.04.
Ezért kell erre nagyon odafigyelni!

Vízszigetelésre sok helyen van szükség egy épületben! Magát az épület szerkezetét is szigetelni kell, és szigetelni kell az erkélyt, valamint a belső terekben a vizes helyiségeket is. Mindegyik megérne egy-egy cikket, de most foglakozzunk a beltérrel, és a leggyakoribb vizes helyiséggel, a fürdőszobával.

Mapei - Sagrada Família
Sagrada Família 2018.07.04.
A világszerte méltán híres, barcelona jelképének számító Sagrada Família építése 2025-re várhatóan befejeződik

A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt.

Mapei - Garázs padlóbevonat egyszerűen, olcsón
Garázs padlóbevonat egyszerűen, olcsón 2018.05.07.
Az építkezések végén általában a valós költségek meghaladják a korábban betervezettet, ezért az alárendelt helyiségek burkolatainak kialakításánál felértékelődnek a gazdaságos és költséghatékony bevonati megoldások. Az alábbiakban egy ilyen, műszakilag tökéletes, olcsó és gyorsan, egyszerűen kivitelezhető megoldást ismerhetünk meg.

Mapei - Akármilyen  LVT burkolatot ragaszt, nálunk talál megoldást!
Akármilyen LVT burkolatot ragaszt, nálunk talál megoldást! 2018.05.04.
Ha belépünk egy étterembe, egy boltba vagy valakinek az otthonába, az első és hosszan megmaradó benyomást a látvány adja. Ahhoz, hogy a burkolatokkal megfelelő légkört tudjunk létrehozni, az esztétikumnak és a funkcionalitásnak összhangban kell lennie.

Mapei - Egy új innovatív lehetőség, az egyedi homlokzati felület kialakítására
Egy új innovatív lehetőség, az egyedi homlokzati felület kialakítására 2018.04.04.
Az építési piacon nem csupán energetikailag fejlődnek mérföldes lépésekkel a megoldások, de a korszerű, költségekkel és energiákkal gazdálkodó működő épületek esetében arra is törekszenek a tervezők és kivitelezők, hogy ezek a modern házak minél szebb, változatosabb, természetközelibb és tartósabb homlokzatokkal készüljenek el.

Mapei - Hogyan fektessük a nagyméretű lapokat?
Hogyan fektessük a nagyméretű lapokat? 2018.03.21.
A burkolólapok növekedése egy olyan történet, amiben benne élünk. Nem olyan rég volt, amikor 20x20 cm-es lapokat tettünk majdnem mindenhová, majd ezek a lapok néhány év alatt 30x30, majd 40x40 cm-esre nőttek. Azonban a gyártástechnológia fejlődésével a hagyományos greslapok legnagyobb oldalhossza mára bőven 1 méter fölé emelkedett, és varázslatos gyorsasággal hódítanak teret a vékony nagyméretű, úgynevezett "Kerlite jellegű" lapok is. Ezeknél a 3-6 mm-es vastagsághoz akár 4 méteres oldalhossz is tartozhat.

Mapei - Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger, de itt a megoldás
Nedvesedő falazatok problémája örökzöld sláger, de itt a megoldás 2018.02.20.
A nedvesedő falazatok problémája a szakemberek körében szinte örökzöld slágernek számít, mivel mind a régi, mind az új épületek vízszigetelésének minősége, vagy annak teljes hiánya okot ad arra, hogy a nedvesedő falazatokkal foglalkozzunk.

Régebbi hírek:
Mapei - Magas színvonalú sportpályák és közlekedő területek kivitelezése

Magas színvonalú sportpályák és közlekedő területek kivitelezése

2018.02.06.