Sagrada Família

A VILÁGSZERTE MÉLTÁN HÍRES, BARCELONA JELKÉPÉNEK SZÁMÍTÓ SAGRADA FAMÍLIA ÉPÍTÉSE 2025-RE VÁRHATÓAN BEFEJEZŐDIK

A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.Az 1886 óta folyamatosan épülő templom külső nézete.


A történet még 1866-ban kezdődött, amikor JosepMaríaBocabella i Verdaguer megalapította a Szent József-hívők Egyesületét, és azt a vállalást tette, hogy építtet egy templomot a Szent Család tiszteletére, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az építéshez szükséges minden anyagi forrás csak követői adományaiból származhat. Néhány évvel később, 1881-ben, az egyesületnek sikerült megvásárolnia a megfelelő telket a templomépítéshez. Francisco de Paula del Villar y Lozano nyújtotta be az első építészeti terveket, amelyeken egy torony, három hajó és hét kápolna szerepelt. A Sagrada Família templom alapkövét 1882. március 19-én tette le Urquinaona püspök. Nem sokkal később, 1883-ban az alapító egyesület és Villar építész feloldhatatlan vitába bonyolódott. Ekkor kapott megbízást Antoni Gaudí a templom továbbépítésére. Gaudí teljesen áttervezte az épületet.

A katalán építőművész teljesen új alaprajzot alkotott a leendő bazilikához. Az öthajós kialakításon kívül ez elsősorban a függőleges struktúrákban és az ezekre épülő domináns látványban öltött alakot. Gaudí szándéka az volt, hogy a Sagrada Família Barcelona minden pontjáról látható legyen. Ez volt a függőlegeseket hangsúlyozó koncepció mögöttes tartalma is, hogy a templom a katalán főváros minden polgári és egyházi építménye fölé magasodjon. Az eredeti tervek szerint a Sagrada Família összesen 18 toronnyal büszkélkedett volna, 90 és 170 méter közötti magasságokkal. Utóbbi az egyházi épülethez valaha épített legmagasabb torony lenne.

1914-től Gaudí minden idejét és energiáját a templom építésére fordította. Még egy kis házat is felhúztak neki az építési területen, hogy folyamatosan jelen lehessen. 1926. június 7-én Gaudít baleset érte: elütötte egy villamos, és három nap múlva belehalt a sérüléseibe. Egész Barcelona mély gyászba borult, a pápa pedig külön engedélyt adott arra, hogy az építészt a még befejezetlen templom kriptájában temessék el. Gaudí úgy becsülte, 200 év szükséges a Sagrada Família megépítéséhez, viszont nem hagyott hátra részletes tervrajzokat. Halálát követően számos építész irányította a munkálatokat, amelyek napjainkban is zajlanak, megállás nélkül az építés kezdete óta, még a spanyol polgárháború nehéz éveiben is. Most úgy számolnak, hogy 2025-re befejeződhet a Sagrada Família építése, továbbra is csak adományokból és a látogatók belépőjegyeiből finanszírozva.


KÖVEK A PADLÓFŰTÉS FÖLÖTT

A Sagrada Família öt főhajója és három kereszthajója együtt egy feszület alaprajzot ad ki. A főhajók 90 méter, a kereszthajók pedig 60 méter hosszúak. A tetőszerkezet építése még folyamatban van, azonban a kapuk nyitva állnak napközben, fogadva a látogatók hatalmas tömegeit. Ez azzal jár, hogy a templom belsejében folyamatosan hideg van, különösen télen. Ezért találta ki a munkálatok folytatásával megbízott építésziroda, hogy a munkások és a látogatók kényelme érdekében padlófűtést telepítsenek.

2016 februárjában kezdődött a megvalósíthatósági tanulmány időszaka. Az építészek meghívták a fűtési rendszert szállító Rehau és a Mapei műszaki szakértőit is. A terv az volt, hogy első lépésként a szentélyben szerelnék be a padlófűtést, és ezt később bővítenék az épület további részeiben. A részletes felmérések után a Mapei műszaki szakemberei előálltak egy teljes körű megoldással, amelynek a padló alatt futó fűtőkör is része volt.1. KÉP A fűtőelemek elhelyezése a
padlón a simítóanyag előkészítése előtt.
2. KÉP A PRIMER G alapozóval kezelt, megerősített simítóanyag. 3. KÉP Egy réteg NOVOPLAN MAXI aljzatkiegyenlítő került a simítóanyag fölé. Ez a termék jó hővezető képességei miatt ideális a kompakt padlófűtési rendszerekhez.


4. KÉP A fűtéssel kiegészített padlózat telepítésre készen. 5. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre.6. KÉP A kőlapokat KERAQUICK S1 ragasztóhabarccsal illesztették a helyükre. 7. KÉP A padló illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal biztosították.

8. KÉP A templombelső a munkálatok befejezése után.
A kezdő fázisban új bevonatréteget kapott a megerősített betonaljzat. A beavatkozás első lépéseként elhelyezték a fűtőelemeket a betonaljzaton, majd simítóanyaggal fedték az elemeket. A fémháló lefektetése után az aljzatot PRIMER G 1:1 arányú vizes diszperziójával kezelték. Tapadást elősegítő jellemzőin túl ez a termék megköti az esetleges pormaradványokat is, és megakadályozza, hogy az aljzat túl gyorsan szívja be a vizet még a megfelelő kötés kialakulása előtt.

Ebben a fázisban kezdték meg a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarcs szivattyús adagolását. Ez a speciális, gyorskötésű, erősen folyós, szálerősített habarcs kifejezetten a kompakt, nagy hővezetésű (1,727 W/mK) padlófűtési rendszerek telepítésének elősegítésére lett kifejlesztve. A NOVOPLAN MAXI 3?40 mm vastagságú rétegekben használható, és az így kiegyenlített aljzatok alkalmasak lesznek kerámia, terméskő és készparketta burkolatok fektetéséhez.

Az aljzat megszáradása után megkezdték a terméskő lapok elhelyezését. Ehhez a KERAQUICK S1 gyors cementkötésű ragasztóhabarcsot használták, amelynek nagyon alacsony az illékony szervesanyag (VOC) kibocsátása. A padlózat illesztéseit ULTRACOLOR PLUS fugázóhabarccsal oldották meg. Ez a gyorskötésű és gyorsszáradású, polimerekkel módosított, kivirágzásmentesfugázóhabarcspenészedésgátlóBioBlock? technológiával és víztaszító DropEffect? technológiával készült.

A művelet befejezése után a tágulási hézagokat alul MAPEFOAM zártcellás, habosított polietilén zsinórral zárták le, majd feltöltötték MAPESIL AC szilikonos hézagkitöltővel. Ezt követően tesztelték a Mapei által javasolt teljes rendszer teherbíró képességét, hogy a Sagrada Família felújítási munkáiban használt targoncák súlyát is biztosan elbírja.


A JELENLEGI ÁLLAPOT ÉS A FOLYAMATBAN LÉVŐ MUNKÁK

A Mapei műszaki szakemberei a jelenleg futó második fázisban is részt vesznek, ahogy fektetik le a Sagrada Família padlózatának további részeit. Az itt alkalmazott padlókövek lényegesen nehezebbek az előző beavatkozásnál használtaknál, ezért módosítani kell a telepítési megoldást. A Mapei kutatólaboratóriumaiban gondosan kielemezték a használni kívánt kövek deformálódással és elszíneződéssel kapcsolatos kockázatait a választott rögzítési megoldás mellett, és a MAPESTONE 3 PRIMER tapadóhidat ajánlották a NOVOPLAN MAXI cementes aljzatkiegyenlítő habarccsal kezelt aljzat előkészítésére. A MAPESTONE 3 PRIMER segítségével biztosítható a soron következő kőlapréteg megfelelő tapadása. A még nedves felületre felhordtak egy réteg MAPESTONE 2 szálerősített, cementes ragasztóhabarcsot.

A hátlapokra felvitt MAPESTONE 3 PRIMER biztosította, hogy a lerakás után stabil monolit kötés alakuljon ki. A Sagrada Família kültéri megoldásaihoz a Mapei műszaki csapata a MAPESTONE TFB 60 előkevert ágyazóhabarcsot ajánlotta. Ez a termék ideális az építészeti kőpadlók simítóanyagainak előkészítéséhez, mert nagy nyomásállóság mellett ellenáll a hó- és jégoldó anyagok, a fagyási/olvadási ciklusok, sőt akár a tengervíz állagrontó hatásainak is. A kerámialapok és a katalán modernizmusra jellemző apró mozaikok (?trencadís?) hiperboloid hengert mintázó beépítéséhez ELASTORAPID ragasztóhabarcsot és FUGOLASTIC adalékkal kevert KERACOLOR GG fugázóhabarcsot használtak. A tetőzet vízszigeteléséhez a MAPELASTIC SMART kétkomponensű, fokozottan rugalmas, cementkötésű habarcs tett jó szolgálatot.


REFLEKTORFÉNYBEN KERAQUICK S1

Ez egy fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű, alakváltozásra képes, lecsúszásmentes cementkötésű ragasztóhabarcs (C2FT S1 osztály az EN 12004 szabvány szerint) kerámia- és kőlapok ragasztására, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással. A KERAQUICK S1 egy speciális cementekből, osztályozott szemcseméretű adalékokból, műgyantákból és kötésgyorsító adalékszerekből álló por, amely felhordása után csak 2-3 óra múlva köt meg. Ezért a termék használatával telepített padló- és falburkolatok rövid időn belül használatba vehetők.

Referencia Műszaki adatai
Sagrada Família, Barcelona (Spanyolország)
Eredeti terv: Antoni Gaudí
Építés ideje: 1881-től folyamatosan; tervezett befejezési dátum: 2025
A Mapei hozzájárulásának éve: 2016
A Mapei hozzájárulása: a padlófűtés és az aljzatok illesztéséhez, valamint a beltéri és kültéri járófelületek lerakásához szükséges anyagok szállítása
Ügyfél: Fundació Junta Constructora del TempleExpiatori de la Sagrada Família
Mapei-forgalmazó: SiesmoKoordinátorok a Mapei részéről: SergiSanchez, JoanLleal és Antoni Cattla, Mapei Spain SA (Spanyolország)

A MAPEI TERMÉKEI

Aljzat előkészítése: Primer G, Novoplan Maxi
Kerámialapok lerakása: Keraquick S1, Elastorapid
Illesztések kitöltése és fugázása: Fugolastic + Keracolor GG, Ultracolor Plus, Mapefoam, Mapesil AC
Kőpadlózat kialakítása: Mapestone 2*, Mapestone 3
Primer*, Mapestone TFB 60,
Tető vízszigetelése: MapelasticSmart

* A csillaggal jelölt termékeket a Mapei Spain SA forgalmazza Spanyolországban

Bővebb információt a www.mapei.hu és a www.mapei.com oldalon talál.


További információ:
www.mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.2018.07.04.

Mapei HírekMapei Szakmai kiadványokMapei KereskedőkeresőMapei Termékek


Kapcsolodó termékek:
 

Hirdetés

- Mapei hírek:


Mapei - Kiemelkedő innovációk a Construmán
Kiemelkedő innovációk a Construmán 2020.02.12.
Ahogy minden évben, úgy természetesen idén is kint leszünk a CONSTRUMA 39. Nemzetközi építőipari szakkiállításon, 2020. április 1-5.

Idén olyan megoldásokkal találkozhat a Mapei standján, ami széles körben nem ismert még a magyar piacon.

Mapei - Innováció-információ-Floorexpo
Innováció-információ-Floorexpo 2020.01.22.
A ma innovációja a holnap gyakorlata és a ma gyakorlata a holnap elavult technológiája. Ez így volt régen is és nincs ez másképpen ma sem.

Mapei - Mapetherm hőszigetelő rendszerrel könnyebb
Mapetherm hőszigetelő rendszerrel könnyebb 2020.01.15.
Ön sem szeret garanciális javításokra visszajárni és olyan anyagokkal dolgozni, amikkel csak nagyon nehezen lehet haladni? A Mapei hőszigetelő rendszereivel garantáltan szeretni fog dolgozni és amennyiben a hőszigetelő rendszerek kivitelezéséhez szükséges gyakorlattal rendelkezik, nem kell majd visszajárnia garanciális javítások elvégzésére.

Mapei - Az olasz designpadló trendektől az élelmiszeripari felhasználásig
Az olasz designpadló trendektől az élelmiszeripari felhasználásig 2019.11.20.
Minden épületben szükség van a legkülönbözőbb minőségű padlóburkolatokra, persze használatuk és velük szemben támasztott igények alapján nagy különbségek lehetnek egy-egy óvoda, parkoló, ipari üzem, sportpálya, vagy éppen a speciális igénybevételnek kitett élelmiszeripari üzem padlója között.
Azoknak a szakembereknek, akiket érdekelnek a mai olasz designpadló trendek, vagy pont élelmiszeripari üzemet terveznek, feltétlenül érdemes ellátogatniuk a december 12-én, Budapesten megrendezésre kerülő FLOOREXPO kiállítás és konferencia helyszínére, a Lurdy házba. E két megoldáson kívül még számos más felhasználási módot mutatnak be a szervezők a közel 500 négyzetméteres kiállítási térben. A programot pedig szakmai előadások kísérik.

Mapei - MAPEPROOF FBT - A szerkezeti betonhoz visszatapadó mélyépítési szigetelő rendszer
MAPEPROOF FBT - A szerkezeti betonhoz visszatapadó mélyépítési szigetelő rendszer 2019.10.29.
A MAPEI folyamatos kutatás-fejlesztési munkájának köszönhetően új lépést tett az alépítmények talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelésének biztonságos megoldására.
A beépítés egyszerűsítésére, a speciális segédanyagok mennyiségének csökkentésére, a sérülésekből adódó károsodások elkerülésére, a biztonság növelésére és a kivitelezés helyigényének csökkentésére olyan rendszert hozott létre, amely a vasbeton szerkezettel monolitikus kötést alakít ki.

Mapei - Magyar egyetemtől az olasz Lamborghini bemutatóteremig
Magyar egyetemtől az olasz Lamborghini bemutatóteremig 2019.10.02.
Mi a közös a budapesti Corvinus Egyetem és az olasz Lamborghini Showroom között?

Mapei - MIÉRT LEHET A SILANCOLOR VÉKONYVAKOLAT A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
MIÉRT LEHET A SILANCOLOR VÉKONYVAKOLAT A LEGJOBB VÁLASZTÁS? 2019.09.05.
A Mapei végső bevonati rendszerek termékcsaládjában számtalan terméket találunk, melyek a kötőanyaguk alapján...

Mapei - Lehetséges műgyanta használata A2 tűzveszélyességi helyeken?
Lehetséges műgyanta használata A2 tűzveszélyességi helyeken? 2019.07.30.
Az építőipari piacon igen gyakran egyre inkább anyag-, pénz- és időtakarékos megoldásokat keresnek a szakemberek. A tervezők szintén arra törekszenek, hogy amennyire műszakilag lehetséges, egyszerűsítsenek a megoldásokon a használatbavételi előírások áthágása nélkül.

Mapei - A kitűnő fedőképességgel rendelkező, prémium minőségű, nagy múltú falfesték
A kitűnő fedőképességgel rendelkező, prémium minőségű, nagy múltú falfesték 2019.07.02.
Dursilite festékcsalád

A Dursilite név akár nagyszüleink fülei számára is ismerősen csenghetett, ugyanis a több mint 80 éves múltra visszatekintő Mapei legelső termékei között is szerepelt már a Dursilite falfesték. Mára a Mapei beltéri falfesték termékcsaládja további kiváló minőségű falfestékekkel bővült, amelyek mindegyike különleges igényeket elégít ki. Ezekre a festékekre egységesen jellemző, hogy prémium minőségűek, könnyen felhordhatók, illetve, hogy beltéri felületek védelmére és díszítésére használják őket.

Mapei - Könnyen tisztítható falfesték, amely még a baktériumoknak is ellenáll
Könnyen tisztítható falfesték, amely még a baktériumoknak is ellenáll 2019.06.06.
A jelenleg folyamatosan bővülő hazai építőipari beruházások egyik szelete az egészségügyi létesítmények építése, illetve felújítása. Egyre többet hallunk új kórházak, rendelőintézetek építésével kapcsolatos projektekről, vagy éppen laboratóriumok, gyógyszeripari épületek létesítéséről szóló hírekről. Mi a közös ezekben a projektekben? Az, hogy ezen épületeknek olyan speciális követelményeknek kell megfelelniük, amelyek a megfelelő, magas szintű higiéniát biztosítják az abban dolgozók, vagy azokat látogató emberek számára. Ezek tehát jellemzően a beltérre vonatkozó követelmények. Például egy milliárdos nagyságrendű beruházás során megvalósuló kórház építés esetén elvárható, hogy a helyiségekben tisztaság legyen és az itt dolgozó orvosok, nővérek, valamint az ide látogató páciensek védve legyenek a fertőzésekkel szemben. Erre fejlesztett ki a Mapei egy új, baktériumoknak is ellenálló, könnyen tisztítható falfestéket, amely a legmagasabb szintű követelményeket is kielégíti.

Mapei - A Monolastic és a szakemberhiány!
A Monolastic és a szakemberhiány! 2019.05.02.
Élvezzük a száguldó építőipar előnyeit. A bevételek nőnek, és a munkavállalók örömére emelkednek a bérek is. Miközben az építőipar a számunkra kedvező irányban változik, észre kell vennünk, hogy új követelményeket is állít elénk.

Mapei - Egy eddig megoldatlan probléma megoldása!
Egy eddig megoldatlan probléma megoldása! 2019.04.02.
A lapostetők csapadékvíz szigetelési munkáihoz: POLYSEALANT SYSTEM

A lapostetők csapadékvíz szigetelési szakmunkáinál a mai napig megoldatlan probléma volt bizonyos tetőáttörések biztonságos, szakszerű tömítése a bitumenes és szintetikus szigetelőlemezes technológia alkalmazástechnikai korlátjai miatt.

Mapei - Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix!
Kell, hogy fix legyen? Legyen Mapefix! 2019.03.07.
A Mapei mindig híres volt az innovatív anyagok építőipari felhasználásának bevezetésében és elterjesztésében. Ennek zászlóshajója a Mapefix termékcsalád, amely a vegyidübelek csoportjába tartozik.

Mapei - Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne?
Megbízható nagytáblás fugamentes ipari padlót szeretne? 2019.02.04.
Akkor a Mapecrete System a jó megoldás Önnek.

Mapei - Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője"
Szűrőbeton a "városi csatornák megmentője" 2019.01.08.
A fogalom, hogy "szűrőbeton" azt gondolom mindannyiunk számára ismert. E szó hallatán nagy kavicsos, kis szilárdságú kiegyenlítő rétegre gondolunk, mely igen ritkán pl. terasz szigetelések esetén szóba szokott kerülni. Egy kicsit tudományosabban "hidraulikus cementbeton, megfelelően összekapcsolt arányos üregekkel, amely így nagymértékben áteresztő anyagot eredményez, lehetővé téve a víz könnyű áthaladását".

Mapei - Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel
Falbevonatok a legmagasabb szintű teljesítménnyel 2018.12.05.
A Mapei Kft. bevezette a MAPECOAT ACT falbevonati termékeket, melyeket a Mapei Laboratóriumában fejlesztettek ki és a jelenlegi szabályozások szerint minősítettek. Ezek a termékek kielégítik azokat a magas szintű higiéniai és tisztíthatósági követelményeket, melyek az élelmiszerek és italok feldolgozásakor és kezelésekor használt helyiségekben szükségesek, valamint az egészségügyi létesítményekre vonatkozó követelményeket is.

Mapei - Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése
Betonszerkezetű derítő meden­ce szakszerű vízszigetelése 2018.11.05.
Bár kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látjuk őket nap, mint nap, az életminőségünk, mindennapi ellátásunk szempontjából ugyanúgy alapvető fontosságúak közművekhez vízellátáshoz, satornázáshoz tartozó mérnöki építmények is. És ahogy egyéb épületeinket, sajnos ezeket az építményeket is időnként javítani, helyreállítani kell. Lássuk, mit tehetünk egy régi vasbeton víztisztítási műtárgy javításakor.

Mapei - Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással
Óriás lapok fektetése tartós és biztos segédanyag megoldással 2018.10.04.
A ma már hagyományosnak tekinthető vékonyágyas ragasztóhabarcsok megjelenése nagy változást hozott a korábban általános mischungos, habarcspogácsás fektetéshez képest. Elterjedésükkel a kínálat szép lassan differenciálódott. A segédanyagok fejlődésének nagy lökést adott a burkotok fejlődése, a lapok mértének növekedése, és a környezetvédelemre való törekvés.

Mapei - Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége?
Kiváló vízlepergető és páraáteresztő felületképző rendszerre lenne szüksége? 2018.09.05.
A víz bár Földünkön az élet elengedhetetlen része, addig a cement alapú szerkezetek gyors károsodásának egyik legfontosabb okozója is.

Mapei - Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része? 2018.08.04.
Ezért kell erre nagyon odafigyelni!

Vízszigetelésre sok helyen van szükség egy épületben! Magát az épület szerkezetét is szigetelni kell, és szigetelni kell az erkélyt, valamint a belső terekben a vizes helyiségeket is. Mindegyik megérne egy-egy cikket, de most foglakozzunk a beltérrel, és a leggyakoribb vizes helyiséggel, a fürdőszobával.