Színvakolat készítése ősszel



Színvakolat készítésére az optimális időjárási tényezők az alábbiak:

  • falazat és levegő hőmérséklete +5C - +25C között
  • relatív páratartalom 40-60%.



Ahogy megyünk ki a nyárból a hőmérséklet egyre gyakrabban marad az ideálisnak mondott felső hőmérséklet tartomány alatt, azaz vége a kánikulának, újra lehet hőszigetelni és színezni.

Fontos azonban tudnunk, hogy a hőmérséklet csökkenésével a relatív páratartalom emelkedni fog. Ősszel csökken a napsütéses órák száma, egyre több a párás, ködös reggel és este.

Minden anyagnak van egy száradási és egy kötési ideje. Nincs ez másképp a homlokzati hőszigetelő rendszerek elemeinek esetében sem. Az ökölszabály itt is érvényesül; száradási idő 4 óra, teljes kötési idő 24 óra.
Optimális időjárási körülmények között! Mivel azonban a relatív páratartalom megemelkedik, a rendszer elemeinek "nedvesebb" közegben kell megszáradniuk és megkötniük. Ez azt fogja eredményezni, hogy a száradási és kötési idő megnövekedik. Ha ilyen időjárási körülmények között a már megszokott várakozási időkkel kalkulálva végezzük a munkát, kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket; hőszigetelő lemezek másnap még megmozdulnak a falon-legrosszabb esetben leesnek éjjel, lábazati lemezek ledőlnek a lábazatról. Üvegszövet beágyazás utáni napon még puha a ragasztó felülete, esetenként spaklival visszaszedhető. Ezek a problémák mind-mind abból fakadnak, hogy az anyag nem tudott megszáradni, és ezzel együtt a kötés sem zajlott le. Leggyakoribb probléma a homlokzati és lábazati vakolatok megfolyása, megrogyása a felületeken. Első gondolata a kivitelezőnek, hogy nem jó az anyag. Az esetek túlnyomó részében azonban a probléma az, hogy a délutáni órákban befejezett színvakolatra nem sokkal később megérkezik az esti köd, amely visszanedvesíti a vakolatot, amelyben a szükséges folyamatok (száradás és kötés) nem tudnak végbe menni, és nemes egyszerűséggel lecsúszik a falazatról a vakolat. Gyakori hiba és probléma szokott még lenni, hogy az előző napi lealapozott felületre reggel korán elkezdik a színvakolást. A reggeli köd még az alapozó felületén van, erre kerül rá a nedves vakolat, amelynek felszíne meg tud szilárdulni hisz a nap süti, azonban alatta nedves felület van, amely nedvesség a vakolaton keresztül szeretne távozni. Felül száraz és kemény a színvakolat, azonban a vakolat alsó része nedvesen maradt, így ott sem a kötés, sem a száradás nem zajlott le. Eltelhet 2-3 nap is, mire azt vesszük észre, hogy bizonyos részeken elkezd lejönni-visszaperegni a vakolat. Ilyenkor, ha ezt a réteget leszedjük a falról, bizony sok esetben szemmel is látható lesz az alsó rétegben jelen lévő nedvesség. A baj ilyenkor már nagy, hisz, ha mezőben foltszerűen elkezd megrogyni a vakolat, azt nagyon nehéz, körülményes, és sok esetben a teljes felület újra színezésével javítható. Azonban a javítás előtt a teljes felületet ragasztótapaszba ágyazott üvegszövet hálóval át kell újra húzni, újra alapozni és színezni.

A munka ilyenkor sem állhat meg, ez egyértelmű, az épületet át kell adni, a munkát be kell fejezni.


Mit tehetünk, mit tegyünk, ha ősszel hőszigetelni és színezni szeretnénk?

Javaslatunk négy egyszerű lépés:

  1. A munkát 9:00 - 15:00 között végezzük. Reggel már a pára-nagy valószínűséggel, felszáradt a felületről, délután pedig hagyunk időt a vakolatnak megszáradni az esti köd megérkezése előtt.


  2. Figyeljük a hőmérőt és a barométert. +5C felett legyen a falazat is, ne csak a levegő! Ha a levegő hőmérséklete 12C de a páratartalom 75% az anyag nem fog tudni megszáradni!


  3. Védjük meg a homlokzatot állványhálóval, vagy technológiai fóliával a köd és pára ellen. Ügyeljünk arra, hogy ne zárjuk be a felületet, a levegő tudjon mozogni a háló, illetve a fólia alatt.


  4. Ha szükséges használjunk hőlégbefúvót az ideális hőmérséklet elérése érdekében.



További műszaki és értékesítési információért keresse Mapei partnerét vagy a Mapei szaktanácsadót!


www.mapei.hu
szaktanacs@mapei.hu


Mapei


A Mapei Kft. a világ legnagyobb építőipari ragasztóanyag gyártójának leányvállalata. A Mapei neve az egész világon egyet jelent a kiemelkedő minőséggel, amit nem csupán a forgalmazott termékekben őrzi meg, hanem szolgáltatásai színvonalában is.



2022.08.29.
ULTRABOND 333

ULTRABOND 333

Oldószermentes, könnyen teríthető, halvány bézs színű, vizes ...

KERACOLOR GG

KERACOLOR GG

Fokozott terhelhetőségű, polimerrel módosított, cementkötésű ...

ULTRATOP LOFT W

ULTRATOP LOFT W

Egy komponensű 2 mm rétegvastagságban felvihető, kenhető finomszemcsés ...

PLANEX

PLANEX

Különleges, kültéri önterülő aljzatkiegyenlítő simítóhabarcs ...

PRIMER 3296

PRIMER 3296

Nagy behatoló-képességű vizes diszperziós akril alapozó porózus ...

ROLLCOLL..

ROLLCOLL..

Univerzális akrildiszperziós ragasztó textil padló- és falburkolatokhoz. ...

Hirdetés
Mapei hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information