Semmelrock

Játszótér-tervező nyerte idén az Év Tájépítésze díjat



Május 18-án ünnepélyes keretek között hirdették ki az Év Tájépítésze és az Év Junior Tájépítésze díjak nyerteseit. A rangos szakmai kitüntetés fődíját 2023-ban Takács Edvárd vehette át. A győztes - aki a verseny történetében először a közönségdíjat is elnyerte - adminisztratív okokból fedőnév alatt tanít játszótér-tervezési kurzusokat a marosvásárhelyi Sapientia egyetem tájépítész szakán.




Idén tavasszal immár 11. alkalommal rendezte meg a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata, a Wienerberger Zrt, mint a Semmelrock térkövek gyártója és a Magyar Tájépítészek Szövetsége az általuk közösen alapított, Év Tájépítésze Díj ünnepélyes díjátadó gáláját a MATE Villányi úti campusán.

Az elmúlt 10 év tapasztalatait mérlegelve a szervezők változtattak a verseny kiírásán annak érdekében, hogy az előző évekhez mérten több tájépítészt ösztönözzenek a nevezésre. Így érdekesebb, frissebb, bátrabb pályamunkákat és megközelítést reméltek már nem csak egyetemistáktól, de olyanoktól is, akik legfeljebb három éve diplomáztak. A junior kategóriában idén Lach Bálint vehette át a legjobbnak járó díjat.

Év Tájépítésze 2023 Díj nyertese és egyben közönségdíjasa Takács Edvárd lett. A szakember a marosvásárhelyi Sapientia egyetem tájépítész szakán harmad és negyedéveseknek tart játszótér-tervezési kurzusokat, adminisztratív okokból fedőnév alatt. Mivel ebben a szakágban nincs központilag előírt tanmenet, összesűrít mindent, amit fontosnak gondol ahhoz, hogy átadhassa a fiataloknak ennek a szakmának a művelését. Többek között makettezést, rajzolást, valamint népmesék és kortárs mesék játszható terekké való feldolgozását oktat.




Korábbi munkái közé tartoznak a fűzépítmények az Edelényi Kastélyban és a mosonmagyaróvári Futura magtár, valamint számos játszótér, köztük a ceruzás a Gellérthegyen, az állatkerti, a Bóbita és a Budakeszi Vadasparkban található is. Az Edvárd által tervezett helyek nem csak szívet melengetően kedves, színes világot álmodnak a gyerekek köré természetes anyagokból, de mindig van tematikájuk, amik mesékhez, a konkrét helyhez, sokszor nemzeti parkok élővilágához kapcsolódnak.


"Takács Edvárd a hazai tájépítészetnek egyedi szereplője, de nem különc, hanem különleges. Munkájának egy olyan területet választott, ahol - a klasszikus tájépítészettel szemben - a humán szempont nagyon közvetlenül van jelen. Szerteágazó szakmai tevékenysége arról szól, hogy az egységet, ember és természet, ember és közösség, végső soron ember és ember kapcsolatát helyreállítsa. Saját elmondása szerint azt érzi a legnagyobb sikernek, amikor az egy helyen lakó, de egymást addig nem ismerő emberek a közös munka során először fognak kezet, és megérzik, hogy együtt erősebbek tudnak lenni" - emelte ki laudációjában Zöldi Anna, újságíró, építész.

A zsűriben Tóth Csaba tájépítészmérnök, Gerzanics Annamária tájépítészmérnök, Márton Melinda településmérnök, Tóth Eszter tájépítészmérnök, dr. Balogh Péter István tájépítész, Elek Attila tájépítészmérnök, Juhász Gábor projektvezető, Mészáros Roland kertépítő, Pozsár Péter, építészmérnök, valamint Tutervai Mátyás építészmérnök foglalt helyet.











Semmelrock

További részletek és termékinformációk:
www.semmelrock.hu


Semmelrock Stein+Design

Semmelrock Stein+Design: A Semmelrock Stein+Design Közép-Kelet-Európa egyik vezető térkő és tájépítészeti megoldásokat nyújtó vállalata. A társaság a Wienerberger Csoport lányvállalata. Összesen 7 ország 14 gyárában - Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Románia és Bulgária - illetve szlovéniai, szerbiai, bosznia-hercegovinai, montenegrói és macedón értékesítési központokban együttesen 850 fő alkalmazottat foglalkoztat.

Wienerberger Magyarország: A Wienerberger Magyarország a nemzetközi Wienerberger csoport tagja. Az anyavállalatot Bécsben alapították 1819-ben, mely mára a világ egyik legnagyobb téglagyártójává nőtte ki magát, első helyen áll a homlokzatburkoló téglák gyártásában, és vezető pozíciót foglal el a kerámia tetőcserép gyártása terén Európában. Összesen 28 európai országban, valamint Kínában, Indiában és az USA-ban, Kanadában van jelen a társaság. A cégcsoport világszerte 10 100 alkalmazottat foglalkoztat. A Wienerberger magyarországi leányvállalatát 1990-ben azzal a szándékkal alapította, hogy technológiai rendszereit és termékeit egész Kelet-Közép-Európában helyi gyártás révén honosítsa meg. Mára a társaság a magyar építőanyag-piac kiemelkedő szereplőjévé vált. A magyarországi termelés jelenleg hat helyszínen zajlik, a hazai foglalkoztatottak száma pedig már hétszáz fölötti.


2023.05.30.

Semmelrock HírekSemmelrock Alkalmazástechnikai útmutatóSemmelrock ÁrjegyzékSemmelrock Kerti ötletekSemmelrock Kerítés- és falrendszerekSemmelrock Termékek


Hirdetés
Semmelrock hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information