ALBAFAL LAKOSSÁGI HASZNÁLATI UTASÍTÁS



image


ALBAFAL LAKOSSÁGI HASZNÁLATI UTASÍTÁS


image



Köszönjük hogy a Mi termékünket választotta!

Az Albafal természetes ásványgipszből készült núdféderes válaszfal elemekből épül fel. E válaszfal rendszer családja számára minőségi lakókörnyezetet biztosít, melyben válaszfalai ph semlegessége miatt lélegeznek, ezáltal optimális páratartalmat, penészmentes otthont biztosí- tanak Ön és családja számára. Az ideálishoz közeli páratartalommal alacsonyabb hőmérsékle- ten is komfortosabban érezheti magát, ideális hőérzetet biztosítva a kellemes időtöltéshez új otthonában.

image

Küldetésünk

Társaságunk építőanyagok kereskedelmével foglalkozik. Küldetésünk, hogy meghonosítsuk és bemutassuk partnereinknek Magyarországon a hazánkban még újszerű, de Nyugat-Európában már sikeresen alkalmazott, rendkívül magas hozzáadott értéket hordozó, korszerű, mégis ár-ér- ték arányban kiemelkedő versenyképességet biztosító, szárazépítészethez tartozó építőanya- gok és építési rendszerek integrálását a mai építési projektek építőanyag szisztémájába és kivi- telezési folyamataiba. Az Albagips Exim Kft. 2004-óta foglalkozik rendszereinek forgalmazásá- val Magyarországon és a környező országokban kizárólagos jogosultsággal, melyeket saját szakember gárdájával sikeresen fejleszt, ezzel is segítő kezet nyújtva Partnereinek a kitűzött céljaik minél hatékonyabb elérésében. Az elmúlt 14 évben hibamentesen leszállított és megva- lósult projektek megannyi bizonyítékul szolgálnak az Albagips ALBAFAL és TECNOBOARD rendszereinek időtállóságában és kimagasló minőségében, garanciális probléma mentességé- ben. Projektjeink között egyaránt megtalálható szálloda, iskola, gyógyszer üzem, autóipari csarnokok, társasházak és családi házak. A széles portfólió szépen jellemzi az Albagips termé- kek széleskörű használhatóságát, versenyképességét minden piaci szegmensben a magasépí- tésben.

image

image Az Albafal gipszanyagú válaszfalakban utólagosan is könnyen kialakíthatóak a nyílások. Utólagos nyílást csak abban az esetben lehet kialakítani, ha a szemöldök rész nincs meggyengítve egyéb dolgokkal, valamint minimum 70cm marad a nyílás feletti megma- radó rész. A nyílások kivágása előtt meg kell győződni arról, hogy elektromos, épületgépészeti vagy más egyéb vezetékek nincsenek az adott falszakaszban. A kialakítandó nyílás kontúrját egyszerűen feljelöljük egyenes vonalzó mellett a falfelületen. A kivágás előtt fúrógéppel néhány lyukat fúrunk sűrűn egymás mellett a jelölővo- nal mentén, így kialakíthatjuk azt a rést amelyen keresztül a durva- fogú fűrészt átvezethetjük a falszerkezeten. Ezután a gipszválaszfa- lat egyszerűen átfűrészeljük végig a jelölővonalunk mentén. A fűré- szelést minden esetben fentről lefelé, valamint az ábrán jelzett fűrészelési sorrendet betartva kell elvégezni.

Ügyeljünk arra, hogy fűrészeléskor ne vágjunk túl a vágásirányra merőleges kontúrvonalon (A), mert ott utólagosan hajszálrepedések jelenhetnek meg. A sarkoknál a vágás felületét utólago- san kb.10-15 cm szélességben ragasztóanyaggal ki kell kenni!(B) A nyílás 100 cm szélességig mindenféle áthidaló szerkezet nélkül biztonságosan kialakítható. 100 cm felett áthidalás beépí- tése szükséges. A fent jelölt nyílásméret feletti nyíláskialakításoknál előregyártott áthidaló elhe- lyezése szükséges, oldalanként 20 cm felfekvéssel. A nyílásáthidalás elkészítését minden eset- ben szakemberrel végeztesse el! Az áthidalókat minden esetben ragasztó gipszhabarcsba kell fektetni, és minimum 10 cm-es felfekvéssel kell elhelyezni. A gipszhabarcs megszilárdulásáig ideiglenes aládúcolást kell alkalmazni. A falazatban boltíves nyílás is kialakítható fűrészeléssel. Nyíláskialakítások előtt minden esetben egyeztessen elérhetőségeinken szakembereinkkel! A gipszfalban esetlegesen utólag elhelyezett, illetve a fallal érintkező acélszerelvényeket korróziótól védeni kell, ugyanis a gipsz az acélszerkezettel reakcióba lép. A korrózióvédelem minimum 2 réteg felületfolytonos alapmázolás legyen. Ilyen eset előfordulhat pl. utólagos nyíláskialakításba beépített fém ajtók esetében, vagy más anyagú ajtótokok rögzítő acél füleinek elhelyezésekor. A gipsz aluminium és réz szerkezetekre nem veszélyes.

image

image A gipszfalakat vésni és "ütvefúrni" tilos! A vezetékek számára szükséges hornyokat és dobozhelyeket horonymaróval, flexszel és fészekfúróval (v. dobozfúróval) kell kialakítani. Széles hornyoknál egymáshoz közeli bemetszett horonyfalat vágunk a falba, majd a közöttük lévő részt fokozott odafigyelés mellett kipattintjuk. Faláttörések készítésénél fúró- géppel kell egy akkora nyílást fúrni, hogy egy fűrészlap beleférjen, majd azzal kell tovább bővíteni a nyílást. Ajtónyílások fölötti mezőben a szemöldök fölötti minimum 15 cm-es sávban nem célszerű vezetéket vinni, illetve a nyílás felső sarkaitól mérve is ezt a távolságot tartani kell. Szabad falvégektől, falsaroktól, vagy a fal mennyezet alatti csatlakozásától mérve ezen távolság minimum a falvastagsággal egyezzen meg (tehát 8 vagy 10 cm legyen). Az üregek, hornyok kialakítását úgy kell elvégezni, hogy azok vízszintes távolsága egymástól a falnak akár ugyanazon, akár ellentétes oldalán az egymáshoz legközelebb eső szélüktől mérve legalább a fal vastagságával legyen azonos.

A vízszintes hornyok mélysége maximum a falvastagság fele lehet, a benne elhelyezett vezeté- kekre legalább 1 cm-es PT3 ragasztó és hézagoló gipszet kell ráhordani a horony lezárása céljá- ból. Függőleges horonykialakítások esetében a horonymarás a falvastagság teljes keresztmet- szetében kialakítható. Az 1,0 cm-es gipszágyazat felhordást itt is tartani kell. A beépített vezetékek elhelyezésével kapcsolatban a gyártók utasításai alapján kell eljárni (pl.: anyagkiválasztás, védőcsövezés, szigetelés,kapcsolódó idomok). A függőleges irányú hornyok kevésbé befolyásolják a válaszfal stabilitását, ezért a vezetékek elhelyezésekor általában ezt kellelőnyben részesíteni. A horonykialakítások feltöltésekor a hornyokat minden esetben át kell üvegszövet hálóval( nem papír alapú!) hálózni, melyet a fedő glett rétegbe kell beágyazni. A beágyazást a rendszer azonos ragasztóval végezzük el!

image

A falazás folyamán sík-hézagolt felületet a teljes árnyékmentesség miatt 2 rétegben vékonyan glettelni kell (ugyanúgy,mint egy vakolt felületet). Glettelőanyagként a HS35 rendszerazonos anyagot ajánljuk, mely portalanítás után 2 rétegben felhordható. Ezt követően festék fajtától függően, mélyalapozás után festhető. Más gyártó glettjeinél használatos rétegrendekről és alapozó szükségességéről érdeklődjön a termékek gyártójánál. Amennyiben nem saját termé- ket használ, mindenképpen javasolt egy gyártó termékeinek (mélyalapozó+hézagkitöltő+fi- nomglett) használata. Több gyártó termékeit ne keverjük!

image

A gipszlapok felületének szívóképessége és a hézagok szívóképessége különböző, ezért a felületkezelések előtt alapozó réteg felhordása szükséges. Alapozó anyagként alkalmazható a fedőfesték higítva, vagy a kereskedelemben kapható festékalapozó anyagok. Az alapozás előtt a falat portalanítsuk le, majd ezután hordjuk fel ecsettel az alapozó réteget egy rétegben. A falfelület további kezelését az alapozó megszáradása után végezhetjük. A felületek festését a légateresztő festékkel ajánlott elvégezni, annak érdekében, hogy a falfelület légáteresztő képessége megmaradjon. Egyéb esetben a normál műanyag diszperziós festés is alkalmas. A gipszfalat káli- vagy vízüveget tartalmazó festékkel festeni tilos! A felhasználandó festékek tekintetében a gyártó utasításait minden esetben be kell tartani. A felületi festék rétegeket ecsettel vagy hengerrel célszerű felhordani. Fluátozás vagy utánmosás az Albafal gipsz falakon nem megengedett. A falak tapétázása a lealapozott felületre történik. A folyékony "sejtpapír" vagy makulatúra nem pótolja az alapozást. A tapétázást a továbbiakban a gyártó technológiai leírása szerint végezzük el.

A szennyeződött felületet először tisztítsuk le. A tisztítás történhet csiszolással, kaparással a szennyeződés teljes mélységében. Ezek után az új felületnek megfelelően újra kell glettelni a megtisztított falfelületet, majd alapozás és a festés következhet.

image

A 8-as és a 10-es ALBAFAL gipszfalak "A" kategóriásan terhelhető válaszfal szerkezetek közé sorolhatók. Ez a válaszfalak teljesítményjellemzőire vonatkozó EOTA által vizsgált ETA minősítés szerint készült. A falakra kerülő bútorok, szerelvények terheinek konkrét rögzítőelemekre vonatkoztatott megoszlását az adott dűbeltípus leírásai szerint kell megtervezni, fokozottan ügyelve az előírt furatmélységek, átmérők és furatok egymástól és a falszélektől való elhelyez- kedésére. A rögzítőelemek egymástól, ill. a falszélektől mért minimális távolsága a falvastag- sággal legyen azonos, (min.8 vagy 10 cm) úgy, hogy a mennyezettől, ajtónyílás szélétől vagy faláttörésektől mérve is legyen betartva. Ettől egyedül az ajtótokok bütüre merőleges rögzíté- séhez szükséges speciális esetben lehet eltérni. A 2-3 kg-nál nem nehezebb tárgyak (pl. kisebb polcok, falióra, képek stb.) egyszerűen szegezéssel rögzíthetőek.

Könnyű konzol teher esetén méterenként legfeljebb 40 kg-os és max. 0,3 m-es erőkarral rendelkező, falra elhelyezendő tárgyakat (pl.képek, tükrök, lámpák, könyvespolc, konyhai kiegészítők) a rögzítéstechnikai eszközöket gyártó cégek által az adott súlyterhelésre gyártott feszítő dűbelekkel rögzíthetőek. A falba fúrt furat átmérője egyezzen meg a dűbel átmérőjével.

Ajánlott műanyag dübel:

Shark Pro image = 6 mm

Max. terhelés: 20 kg (rögzítési pontonként)

Shark Pro image = 8 mm

Elhelyezési segédlet:

Max. terhelés: 30 kg (rögzítési pontonként)

image image image

image
image
image
image


További információkért, kérdés esetén keressen minket bizalommal:

Albagips Exim Kft.

Web: www.albagips.com
E-mail: info@albagips.hu
Telefon: +36 22/312 200


Felmerülő kérdés esetén forduljon bizalommal az Albagips Exim Kft. munkatársaihoz vagy keresse fel honlapunkat, ahol termékeink impregnált változatáról is információt talál:

www.albagips.com


2022.10.10.

AlbaGips HírekAlbaGips Albafal alkalmazástechnikaAlbaGips ProspektusokAlbaGips Albafal építési kisokosAlbaGips Termékek


Kapcsolodó termékek:
 
Hirdetés
AlbaGips hírek:


    Like all websites, eptar.hu uses cookies for better and safer operation.       More information